L. Ron Hubbard

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
L. Ron Hubbard
L. Ron Hubbard v roku 1950
L. Ron Hubbard v roku 1950
Rod. menoLafayette Ronald Hubbard
Narodenie13. marec 1911
Tilden, Nebraska, USA
Úmrtie24. január 1986 (74 rokov)
Creston, [Kalifornia], USA
Známy vďakaScientológia
PodpisL. Ron Hubbard, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkalronhubbard.org
Projekt
Guttenberg
L. Ron Hubbard
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons L. Ron Hubbard

Lafayette Ronald Hubbard (známejší ako L. Ron Hubbard, taktiež L. R. Hubbard, Lafayette Ron Hubbard atď., * 13. marec 1911, Tilden, Nebraska, USA – † 24. január 1986 Creston, Kalifornia) bol americký spisovateľ, zakladateľ dianetiky a scientológie. Mimo obrovského množstva scientologickej literatúry napísal taktiež mnoho dobrodružných a vedeckofantastických diel.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Tildene v Nebraske v rodine armádneho dôstojníka a feministickej vysokoškolskej pedagogičky. V mladosti veľa cestoval (hlavne na Ďaleký východ). V roku 1930 sa zapísal na štúdium stavebníctva na George Washington University vo Washingtone. Zapísal sa tiež napr. do jedného z prvých kurzov jadrovej fyziky (čo neskôr rád zdôrazňoval). Univerzitu nedokončil, opustil ju v roku 1931. Živil sa ako pilot a spisovateľ, ako letec sa zúčastnil rôznych expedícii.

V roku 1933 si vzal svoju prvú ženu, spisovateľku Margaret Grubbovú, s ktorou mal dve deti. Hubbard písal pre rôzne literárne časopisy vedeckofantastické, fantastické, detektívne, westernové a dobrodružné prózy, a to poviedky, romány a jeden scenár. Používal mnoho pseudonymov, bol veľmi známym autorom. Počas druhej svetovej vojny slúžil pri námorníctve u Office of Naval Intelligence.

V roku 1950 publikoval knihu Dianetika, moderna veda o duševnom zdraví (Dianetics: The Modern Science of Mental Health), v ktorej opísal vlastnú psychologickú teóriu, nazývanú dianetika. Táto kniha sa aj napriek odmietnutiu odbornou verejnosťou široko rozšírila a stala sa bestsellerom; len za rok po vydaní sa predalo 150 000 výtlačkov. Registroval taktiež spolok Hubbard Dianetic Research Foundation (Hubbardova nadácia pre dianetický výskum).

V roku 1952 rozšíril Hubbard dianetiku o „užitú náboženskú filozofiu“, ktorú nazval scientológia. V tomto roku si taktiež vzal svoju poslednú manželku, Mary Sue Whippovú. Až do konca života stál v čele scientologickej cirkvi. V roku 1957 napísal knihu "Všetko o radiácii" (All About Radiation), v nej propaguje tzv. purifikačný program, ktorý údajne očisťuje telesné bunky od jedov.

V osemdesiatych rokoch sa Hubbard vrátil k literárnej činnosti, napísal sci-fi romány so scientologickým posolstvom Battlefield Earth (Bojisko Zeme, 1982) a Mission Earth (Misia Zeme, 1987), a taktiež nepublikovaný scenár Revolt in the Stars (Vzbura vo hviezdach), v ktorom zdramatizoval časť dianetického postupu. 24. januára 1986 zomrel na svojom ranči, údajne na mŕtvicu.

Bol veľmi plodným autorom. Len vydanie jeho rukopisných poznámok, prepísaných až po jeho smrti, je napísaných na 110 obsiahlych zväzkoch. Väčšinu diel napísal v rokoch 19301980 a väčšina bola publikovaná v nakladateľstvách, spojených so scientologickou cirkvou. V roku 2006 bol uznaný Guinnessovou knihou rekordov za najplodnejšieho a najprekladanejšieho autora s údajom, že publikoval 1084 beletristických i nebeletristických diel, ktoré boli preložené do 71 jazykov.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]