Laura Harrierová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Laura Harrierová
v roku 2018
Celé menoLaura Ruth Harrier
Narodenie 28. marec 1990 (34 rokov)
Chicago, Illinois, USA
Povolanieherečka, modelka
Roky pôsobenia2007 - súčasnosť

Laura Harrierová (* 28. marec 1990, Chicago, Illinois, USA) je americká herečka a modelka, známa z televízneho miniseriálu Hollywood.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Harrierobá sa narodila v Chicagu v štáte Illinois a vyrastala v Evanstone v rovnakom štáte. Jej otec je Afroameričan a jej matka, Linda má poľský a anglický pôvod. Má jedného mladšieho brata Williama. Jej prastarý otec bol J. Waskom Pickett, významný minister, misionár a filantrop. Ako dieťa mala do troch rokov poruchu reči, ktorú jej matka vyliečila. V detstve bola Harrierová plachá a tak ju matka prihlásila na hodiny herectva, aby získala väčšiu sebadôveru.

Po absolvovaní strednej školy v roku 2008 sa Harrierová presťahovala do New Yorku, aby študovala dejiny umenia. Neskôr tak neuskutočnila, aby mohla pokračovať v kariére v modelingu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Modeling[upraviť | upraviť zdroj]

Počas svojej kariéry modelky spolupracovala s niekoľkými prestížnymi agentúrami. Harrierová sa objavila aj vo viacerých módnych časopisoch, ako napríklad Vogue, Cosmopolitan, Elle a Glamour. Keď zistila, že modeling ju nenapĺňa, vydala sa na dráhu herectva. Harrierová študovala herectvo v dvojročnom programe William Esper Studio, ktorý ukončila v roku 2015.

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Harrierová sa objavila vo filme Posledných päť rokov v roku 2014, kde stvárnila jednu z vedľajších úloh. V roku 2017 bola obsadená do jednej z úloh vo filme Spider-Man: Návrat domov, ktorý ju viac zviditeľnil. V júni rovnakého roka bolo oznámené, že Harrierová bude hrať Millie Montag vo filme Fahrenheit 451, filmovej adaptácii rovnomenného románu z roku 1953. Jej scény neskôr režisér odstránil, čo odôvodnil tým, že postava Harrierovej nesedela s dejom a chcel skrátiť trvanie filmu.

Harrierová si zahrala vo filme BlacKkKlansman z roku 2018 po boku Johna Davida Washingtona, Adama Drivera a Tophera Gracea. Režisér Spike Lee si do filmu Harrierovú cielene vybral. Za svoj herecký výkon získala pozitívne recenzie a bola nominovaná na Black Reel Award a Screen Actors Guild Award za vynikajúci výkon hereckého obsadenia vo filme.

V roku 2020 hrala v miniseriáli Hollywood. Miniseriál a herecký výkon Harrierovej dostali protichodné recenzie a niektorí kritici porovnávali jej výkon nepriaznivo s jej prácou vo filme BlacKkKlansman. O rok neskôr bola obsadená do filmu Finch s Tomom Hanksom, ale jej rola bola z filmu vystrihnutá. V roku 2021 bola tiež obsadená do filmu Starling po boku Melissy McCarthy.

V roku 2022 sa objavila v životopisnej minisérii Mike, založenej na živote amerického boxera Mikea Tysona. Svoj hlas prepožičala animovanému hudobnému špeciálu Entergalactic, ktorý vytvoril americký raper Kid Cudi.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Harrierová je vegetariánka od svojich ôsmich rokov. Je tiež patrónkou umenia a výstav a zbiera umenie, ktoré zdobí jej domov.

Harrierová je zástankyňou občianskych práv a obhajuje problémy ako intersekčný feminizmus, transrodové práva, kontrolu zbraní, rodovú rovnosť a zastupovanie černochov a farebných všeobecne. Často používa svoj Instagram na ohlasovanie nespravodlivosti a vyjadrila podporu pre plánované rodičovstvo a American Civil Liberties Union. Bola tiež jednou z celebrít, ktorá podpísala hnutie Time's Up.

Harrierová bola vo vzťahu s americkým basketbalistom Klayom Thompsonom od roku 2018 do začiatku roku 2020.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Laura Harrier na anglickej Wikipédii.