Levočská Dolina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Levočská Dolina je mestská časť mesta Levoča.[1] Táto mestská časť je ľudovo nazývaná jednoducho Dolina. V minulosti bola samostatnou obcou a svojím spôsobom ju jej obyvatelia považujú za dedinu.

Z historického hľadiska sa v tejto dedine v predminulom storočí ťažila nejaká ruda (spomínali najstarší obyvatelia[chýba zdroj]) - pozostatok bývalej bane (diera) sa dá ešte stále identifikovať v priľahlom kopci v lese, pričom z tejto časti vyteká aj malý prameň vody, ktorý sa v silnom daždi mení na malý potôčik. Neďaleko Levočskej Doliny sa nachádzajú Levočské kúpele, v ktorých vraj bola svojho času drôtovňa a malá vodná elektráreň.

V Levočskej Doline vraj bola aj garbiareň [chýba zdroj]. V minulom storočí mala Levočská Dolina aj svoju školu a kultúrny dom.

Veľa domov stojacích na konci územia svojho času postavili bývalé Vojenské lesy ako majetky pre svojich zamestnancov. V súčasnosti sa v Levočskej Doline nachádza lyžiarsky vlek a budujú sa wellness centrá. Súradnice: 49° 04′ 09.01″ s.š., 20° 36′ 26.61″ v.d.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Štatút mesta Levoča [online]. Mesto Levoča, 2018-04-26, [cit. 2021-04-17]. Dostupné online.