Liber Usualis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Úvod gregoriánskeho spevu Asperges z Liber Usualis

Liber Usualis je kniha (spevník) bežne používaných gregoriánskych spevov v rámci katolíckej tradície. Knihu po prvý krát zostavili mnísi z opátstva v Solesmes, vo Francúzsku. Spevy v nej uvedené pochádzajú z rozličných období, najstaršie až z 11. storočia.[1]

Kniha obsahuje väčšinu verzií spevov ordinária omše (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus a Agnus Dei), ako aj spoločné spevy ofícia Liturgie hodín. Ďalej obsahuje spevy na sviatky cirkeveného roka (z čoho je viac ako 200 strán venovaných veľkonočným sviatkom). Obsahuje taktiež spevy pre obrady, ako sú krst, sobášny obrad, pohreb, vysviacka či požehnania. Tento typ monofonickej latinskej hudby sa spieva k katolíckej liturgii prinajmenšom od 6. storočia, až do súčasnosti. Rozsiahly úvod knihy popisuje, ako čítať a interpretovať stredovekú hudobnú notáciu (neumy).

Kniha po prvýkrát vyšla v roku 1896 v opátstve Solesmes (editor André Mocquereau, opát opátsva v Solesmes, 1849–1930). Jej používanie postupne upadalo, najmä v období po II. vatikánskom koncile, keďže konštitúcia tohto koncilu Sacrosanctum Concilium povolila použitie miestnych jazykov v rámci katolíckej liturgie, hoci samotný dokument uvádza, že gregoriánsky chorál má mať popredné miesto v liturgii: „Cirkev pokladá gregoriánsky spev za vlastný rímskej liturgii, a preto má mať pri liturgických úkonoch za rovnakých podmienok prvé miesto.“ (Sacrosanctum Concilium, 116). V súčasnosti je gregoriánsky chorál využívaný v katolíckej liturgii zriedkavo. V posledných rokoch však, okrem iného v dôsledku obnoveného záujmu o tridentskú liturgiu, možno pozorovať nový záujem o gregoriánsky chorál.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Apel, Willi. Gregorian Chant. Indiana University Press, 1958. p. 417

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]