Lily Rabe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lily Rabová
v roku 2013.
Celé menoLily Rabe
Narodenie 29. jún 1982 (41 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2001 - súčasnosť
ManželHamish Linklater (od 2013)
Deti3
RodičiaDavid Rabe, Jill Clayburgh

Lily Rabe (* 29. jún 1982, New York, New York, USA) je americká herečka, známa z televízneho seriálu American Horror Story (2011 - 2021).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Rabová sa narodila New Yorku, ako dcéra dramatika a scenáristu Davida Rabea a herečky Jill Clayburgh. Má mladšieho brata Michaela, ktorý je herec a dramatika a staršieho nevlastného brata z otcovej strany, Jasona, ktorý je hudobník. Jej otec je rímsky katolík, jej starý otec z matkinej strany bol Žid a jej stará mama z matkinej strany bola protestantka. Rabová vyrastala v Bedforde v New Yorku, ale keď bola v siedmej triede, presťahovala sa s rodičmi, do Lakeville, v štáte Connecticut.

Desať rokov, študovala tanec. Neskôr, sa venovala štúdiu herectva na Northwestern University, ktorú ukončila v roku 2004.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2001 Rabová debutovala vo filme, po boku svojej matky Jill Clayburgh vo filme Nikdy viac. Spoločne so svojou matkou, účinkovala aj v divadle. V roku 2003 hrala jednu z vedľajších úloch, vo filme Úsmev Mony Lisy.

V roku 2005 debutovala na Broadwayi v divadelnej inscenácii, Oceľové magnólie, pričom bola za svoj herecký výkon, nominovaná na divadelné ocenenie, Drama Desk Award. V auguste 2007 si zahrala v divadelnom režijnom debute Kathleen Turner, Zločiny srdca. V roku 2010 debutovala v Shakespearovskej hre, Kupec benátsky. Za svoj herecký výkon, získala nomináciu, na Tony Awards.

V auguste 2011 získala Rabová svoju prvú pravidelnú rolu v televíznom seriáli American Horror Story. V druhej sérii, získala viac priestoru ako v prvej sérii, vďaka čomu, získala aj nomináciu na televízne ocenenie Critics' Choice za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe vo filme/minisérii. Objavila sa aj v ďalších štyroch pokračovaniach, čo z nej robí jednu z troch hercov (Sarah Paulson, Evan Peters) ktorí sa objavili v prvých šiestich sezónach televízneho seriálu. K televíznemu seriálu, sa potom pripojila až v roku 2019 sa v deviatom pokračovaní.

Po boku Jerry O’Connella účinkovala v divadelnom predstavení Seminar. V septembri 2013 bola obsadená ako v posledných dvoch filmoch The Hunger Games, ale kvôli konfliktom s plánovaním natáčania, ju musela nahradiť Gwendoline Christie. V roku 2020 hrala v televíznom seriály The Undoing po boku hercov ako Nicole Kidman, Hugh Grant, Donald Sutherland a Édgar Ramírez. O rok neskôr, sa pripojila k desiatej sérii, televízneho seriálu American Horror Story, kde hrala jednu z hlavných postáv.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2013, je jej partnerom herec Hamish Linklater, s ktorým má tri deti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Lily Rabe

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lily Rabe na anglickej Wikipédii.