Evan Peters

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Evan Peters
Celé menoEvan Thomas Peters
Narodenie 20. január 1987 (37 rokov)
St. Louis, Missouri, USA
Povolanieherec
Roky pôsobenia2004 – súčasnosť

Evan Peters (angl. Evan Thomas Peters; * 20. január 1987, St. Louis, Missouri, USA) je americký herec, známy z televízneho seriálu American Horror Story (2011 - 2022).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Peterson sa narodil v St. Louis v štáte Missouri a vyrastal na predmestí Ballwin. Bol vychovávaný v katolíckej viere a navštevoval aj katolícku školu. Má staršieho brata Andrewa a staršiu nevlastnú sestru z otcovej strany Michelle.

V roku 2001 sa Peters s rodinou presťahoval do Grand Blanc v štáte Michigan, kde sa venoval modelingu a navštevoval miestne hodiny herectva. Ako pätnásťročný sa presťahoval so svojou matkou do Los Angeles, aby sa venoval svojej hereckej kariére.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho prvá herecká rola, bola vo filme Ako ostrihať Adama, z roku 2004. Hral tiež vo viacerých vedľajších televíznych úlohách. V roku 2011 bol obsadený do televízneho seriálu, American Horror Story. Vďaka rolám v televíznom seriály, získal Peterson značný úspech. V prvej sérii, stvárnila Tatea Langdona, v druhej sérii stvárnil rolu Kita Walkera, muža neprávom obvineného zo zabitia svojej manželky; táto rola mu vyniesla nomináciu na Satellite Award za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe – seriál, miniséria alebo televízny film.

V roku 2013 si Peters zahral v nezávislom komediálnom filme Adult World po boku Johna Cusacka a Emmy Roberts. V roku 2018 sa objavil v televíznom seriály Pose, ktorý tiež režírovali Brad Falchuk a Ryan Murphy.

Stvárnila jednu z vedľajších úloh v televíznom seriály WandaVision, z roku 2021. V rovnakom roku, hral aj v televíznom seriály v Mare z Easttownu, kde za svoj herecký výkon, získal ocenenie Emmy Award. V roku 2022 Peters stvárnil sériového vraha Jeffreyho Dahmera v minisérii Netflix, ktorú vytvoril Ryan Murphy, Dahmer – Monster: Príbeh Jeffreyho Dahmera.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2012 Peters začal chodiť s herečkou Emmou Roberts, s ktorou sa zoznámil na nakrúcaní filmu Adult World. V marci 2014 oznámili, že boli zasnúbení a v marci 2019 sa rozišli.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Evan Peters na anglickej Wikipédii.