Maila Nurmi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Maila Nurmi
v roku 1947
Celé menoMaila Elizabeth Syrjäniemi
Narodenie 11. december 1922
Gloucester, Massachusetts, USA
Úmrtie10. január 2008 (85 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1940 – 2000
ManželDean Riesner (1949)
John Brinkley (1958)
Fabrizio Mioni (1961)

Maila Nurmi (vlastným menom Maila Elizabeth Syrjäniemi, * 11. december 1922, Gloucester, Massachusetts, USA – 10. január 2008, Los Angeles, Kalifornia,USA) bola americká herečka, tiež známa pod pseudonymom Vampira. V rokoch 1954 a 1955 uvádzala svoju televíznu show, s názvom The Vampira Show na televíznej stanici KABC-TV.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Maila Nurmi sa narodila fínskej imigrantke a američanovi fínskeho pôvodu. Miesto jej narodenia bolo svojho času sporné: Podľa životopisca W. Scotta Poolea vo Vampira: Dark Goddess of Horror (2014) sa narodila v Gloucesteri v štáte Massachusetts. Počas svojej kariéry tvrdila, že sa narodila v meste Pečenga vo Fínsku, (dnes Rusko). Verejné záznamy o prisťahovalectve v USA ukazujú imigráciu jej otca na Ellis Island v roku 1910. Okrem toho, Dana Gould vo verejnom rozhovore v roku 2014 tvrdila, že videla Nurmiovej rodný list, v ktorom bolo uvedené jej rodné mesto – Gloucester, v štáte Massachusetts. Vo svojom osobnom denníku Nurmiová priznala, že príbeh, ktorý hovoril o tom, že sa narodila v meste Pečenga, bol fikciou.

Počas svojho detstva sa Nurmiová presťahovala so svojou rodinou z Massachusetts, do Ashtabula v štáte Ohio a potom sa rodina usadila v Astorii v Oregone, kde žila spoločne s veľkou fínskou komunitou. Jej otec pracoval ako lektor a redaktor; jej matka tiež pracovala ako novinárka a prekladateľka na čiastočný úväzok, aby uživila rodinu. Nurmiová absolvovala strednú školu v roku 1940.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po absolvovaní strednej školy, sa Nurmiová presťahovala do Los Angeles v Kalifornii, aby sa venoval hereckej kariére, a neskôr sa presťahovala do New Yorku. Bola modelkou pre Alberta Vargasa a Mana Raya. Vo filmovom priemysle, presadila jednou z úloh vo filme If Winter Comes z roku 1947, kde si zahrala po boku Janet Leigh, Deborah Kerr či Angely Lansbury.

Nurmiová ako Vampire Girl, vo filme Plán 9 (1959)

Tiež účinkovala na Broadwayi, kde účinkovala v hororovej polnočnej šou Strašidelné škandály, v ktorej kričala, omdlievala, ležala v rakve a zvodne číhala na falošnom cintoríne. Pracovala tiež ako zborová tanečnica vo Florentine Gardens a tiež pózovala na pin-up fotkách v pánskych magazínoch.

V roku 1953 sa Nurmiová zúčastnila každoročného Bal Caribe Masquerade choreografa Lestera Hortona v kostýme inšpirovanom Morticiou Addamsovou, v karikatúrach Charlesa Addamsa v New Yorker. Jej vzhľad s bledou pokožkou a úzkymi čiernymi šatami upútal pozornosť televízneho producenta Hunta Stromberga, Jr., ktorý ju chcel najať na moderovanie hororových filmov na losangeleskej televíznej stanici KABC-TV. Od roku 1954 do roku 1955 moderovala televíznu show, s názvom The Vampira Show, pričom jej manžel, Dean Riesner, jej vymyslel meno, Vampira. Po skončení televíznej show, si Nurmiová ponechala práva na postavu Vampira. Táto postava, bola tiež predlohou, Maleficent, zlej čarodejnice v Disneyho poňatí klasickej rozprávky „Šípková Ruženka“. Nurmiová sa zapísala do histórie televízie ako prvá moderátorka hororového filmu. V roku 1954 bola nominovaná na cenu Emmy Award pre najvýraznejšiu ženskú osobnosť.

V roku 1958 sa vrátila späť, k natáčaniu filmov. Jej najznámejšia filmová podoba bola v klasike Eda Wooda, Plán 9, kde stvárnila zombie, podobné Vampire. Film bol natočený v roku 1956, ale bol vydaný v roku 1959.

Nurmiová v roku 2001.

Začiatkom 60. rokov otvorila Vampira's Attic, butik so starožitnosťami na Melrose Avenue. Predávala aj ručne vyrábané šperky a oblečenie. Vyrábala predmety pre niekoľko celebrít.

V roku 1981 bola Nurmiová požiadaná KHJ-TV, aby oživila svoju postavu Vampira pre televízne obrazovky. Úzko spolupracovala s producentmi novej show a mala získať uznanie výkonného producenta, no nakoniec projekt opustila kvôli rozdielom v produkcii. Produkcia nakoniec zorganizovala konkurz, pre novú rolu Vampiry, kde uspela Cassandra Peterson. Keďže nebolo možné, používať meno Vampira, premenovali ju na Elvira. Nurmiová neskôr podala žalobu na Petersonovú, kvôli podobnosti postáv, ale súd nakoniec rozhodol v prospech Petersonovej, pričom zastával názor, že „podobnosť znamená skutočné zobrazenie vzhľadu inej osoby, a nie iba blízku podobnosť“.

Pomník Maily Nurmi v Hollywood Forever Cementery.

V roku 1994, bola stvárnená herečkou Lisou Marie, vo filme Ed Wood, ktorý režíroval Tim Burton.

V roku 2001 Nurmiová otvoril oficiálnu webovú stránku a začal predávať pamätné predmety a originálne umenie na eBay.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Nurmiová tvrdila, že porodila dieťa s Orsonom Wellesom; keďže Welles bol v tom čase ženatý s Ritou Hayworthovou, dieťa bolo dané na adopciu.

20. júna 1955 sa muž násilím dostal do Nurmiovej bytu a takmer štyri hodiny ju terorizoval. Po štyroch hodinách, sa jej podarilo ujsť a ohlásiť to na polícii.

Bola trikrát vydatá. Od roku 2001 až do svojej svojej smrti žila v malom byte v Severnom Hollywoode.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

Nurmiová zomrela prirodzenou smrťou, 10. januára 2008 vo svojom byte v Hollywoode vo veku 85 rokov. Bola pochovaná na cintoríne Hollywood Forever Cemetery.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Maila Nurmi

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Maila Nurmi na anglickej Wikipédii.