Michelle Monaghanová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Michelle Monaghan
Celé menoMichelle Lynn Monaghan
Narodenie 23. marec 1976 (48 rokov)
Winthrop, Iowa, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2000 – súčasnosť
ManželPeter White (od 2005)
Deti2

Michelle Monaghan (angl. Michelle Lynn Monaghan;* 23. marec 1976, Winthrop, Iowa, Spojené štáty) je americká herečka. Je známa z filmov Mission: Impossible III (2006), Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011), Mission: Impossible - Fallout (2018). Za svoj herecký výkon vo filme Tucker (2009) získala cenu Filmových kritikov v San Diegu.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Monaghanová sa narodila do rodiny robotníka v továrni. Má dvoch starších bratov. Bola vychovaná ako katolíčka a má nemecký a írsky pôvod.

Strednú školu absolvovala v roku 1994, v East Buchanan. Po skončení štúdia sa presťahovala do Chicaga, kde študovala žurnalistiku na Columbia Collage. Počas štúdia sa venovala krátky čas modelingu. Niekoľko krát navštívila Miláno, Tokio, Singapur či Hongkong. V roku 1999 odišla do New Yorku študovať herectvo.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2000 stvárnila jednu z vedľajších úloh v televíznom seriáli Mladí Američania. Účinkovala tiež v jednej epizóde televízneho seriálu Zákon a poriadok: Útvar pre zvláštne obete. V rovnakom roku debutovala vo filme Parfém. O rok neskôr účinkovala vo filme Neverná, po boku Diane Lane a Richarda Gereho.

V roku 2005 sa dostala vo širšieho podvedomia verejnosti filmom Kiss Kiss Bang Bang. V rovnakom roku sa objavila po boku Keanua Reeves vo filme Constantine a po boku Charlize Theron vo filme Jej prípad. O rok neskôr bola obsadená do filmu Mission: Impossible III.

V roku 2008 hrala po boku Shia LaBeoufa vo filme Oko dravca. V rovnakom roku hrala aj vo filme Žena za volantom. Jej herecký výkon bol ocenení cenou Filmových kritikov v San Diegu. Po boku Jakea Gyllenhaala si zahrala vo filme Zdrojový kód, z roku 2011. V roku 2014 hrala v prvej sérii televízneho seriálu Temný prípad. Za svoj herecký výkon získala nomináciu na Zlatý glóbus. V rovnakom roku si zahrala vo filme Čo s láskou? po boku Jamesa Marsdena.

V roku 2016 stvárnila manželku Marka Wahlberga vo filme Deň patriotov. V rovnakom roku sa pripojila k hereckému obsadeniu filmu Sidney Sall.

V roku 2020 stvárnila hlavnú postavu v televíznom seriáli Mesiáš, ktorý vysiela spoločnosť Netflix.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Monoghanová je vydatá za austrálskeho grafika Petra Whitea, od roku 2005. Spolu majú dve deti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Michelle Monaghan na anglickej Wikipédii.