Mike Vogel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mike Vogel
Vogel v roku 2013
Celé menoMichael James Vogel
Narodenie 17. júl 1979 (44 rokov)
Abington, Pensylvánia, USA
Povolanieherec, model
Roky pôsobenia2001 – súčasnosť
ManželkaCourteney Vogel (od 2003)
Deti3

Michael James "Mike" Vogel (* 17. júl 1979, Abington, Pensylvánia, USA) je americký herec a bývalý model. S hraním začal v roku 2001 a od tej doby sa objavil v mnohých filmoch a seriáloch ako Texaský masaker motorovou pílou, Sesterstvo putovných nohavíc, Skejterský záťah, Poseidon, Cloverfield, Blue Valentine a Farba citov. Aktuálne hrá úlohu Daleho „Barbie“ Barbaru v seriáli stanice CBS Pod kupolou.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Abingtone a vyrastal vo Warminsteri v Pensylvánii. Obaja jeho dedovia bojovali v 2. svetovej vojne, jeden bol tankový veliteľ a bojoval v Bitke v Ardenách a druhý slúžil v námorníctve. Má dvoch mladších súrodencov, brata Daniela Aarona a sestru Kristin. Navštevoval strednú školu Williama Tennent, rovnakú školu, na ktorú chodili športovci Brian Baker a Kermit Cintron. V prvom ročníku bol vo wrestlingovom tíme. Od roku 2000 často cestoval do New Yorku na konkurzy pre hranie aj modeling.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Bol modelom pre značku Levi's a následne bol obsadený do seriálu Grounded for Life, kde sa objavoval vo vedľajšej úlohe v rokoch 20012004. Jeho prvá filmová rola prišla v snímke Skejterský záťah, kde sa objavil po boku Adama Brodyho a Jennifer Morrisonovej. Jeho ďalšie rola prišla v televíznom filme Wuthering Heights, ktorý bol vydaný tri mesiace po filme Skejterský záťah. Ide o modernú adaptáciu knihy Búrlivé výšiny. Tu hral úlohu Heatha a úlohe Kate stvárnila Erika Christensen. Jeho posledným filmom v tomto roku sa stal remake Texaský masaker motorovou pílou, ktorý bol veľmi úspešný.

V roku 2005 sa objavil v štyroch filmových úlohách. Najprv hral Erica Richmana, lásku postavy Blake Lively, vo filme Sesterstvo putovných nohavíc. Ďalej sa objavil v hlavnej úlohe v nízkorozpočtovej snímke Supercross. V roku 2003 tiež natočil triler Havoc, kde sa v hlavnej úlohe objavila Anne Hathawayová, ale film bol vydaný až v novembri 2005 iba na DVD. Jeho posledným filmom v roku 2005 bolo Klebetí sa..., kde stvárnil vedľajšiu rolu syna postavy Kevina Costnera.

V roku 2006 sa objavil v katastrofickom filme Poseidon a zahral si tu snúbenca postavy, ktorú hrala Emmy Rossumová. Vogelovi bola pôvodne ponúknutá úloha Angela vo filme X-Men: Posledný vzdor, ale úlohu odmietol, aby sa mohol objaviť v Poseidone. V ten istý rok sa ešte objavil v romantickej komédii Komplikované osudy a bolo oznámené, že sa objaví v horore Open Graves, ktorý sa nakrúcal v Španielsku. V roku 2007 hral hlavnú úlohu vo filme Lekcia umierania. V roku 2009 si zahral v zmieňovanom Open Graves a vo filme Across the Hall. V roku 2010 sme ho mohli zahliadnuť v romantickej komédii Na túto nemám a v televíznych seriáloch Klinika Miami a Heaven's Rain.

Objavil sa v menšej úlohe v komédii Môj dokonalý ex a stvárnil Johnnyho Foota vo filmovej adaptácii Čiernobiely svet. V roku 2011 sa objavil ako Dean v dramatickom seriáli Pan Am. V roku 2013 stvárnil rolu zástupcu šerifa Zacha Shelbyho v prvých siedmich epizódach seriálu Bates Motel, ktorý slúži ako prequel k filmu Psycho od Alfreda Hitchcocka.

V zozname "Televíznych najpríťažlivejších mužov z roku 2011" vydaného BuddyTV, sa umiestnil na 96. mieste.

V roku 2013 získal rolu Daleho „Barbie“ Barbaru v sci-fi seriáli stanice CBS Pod kupolou. Seriál je založený na rovnomennej novele spisovateľa Stephena Kinga. Seriál získal druhú sériu, ktorá sa vysielala v roku 2014, rovnako tak získal sériu tretiu, ktorá mala naplánované vysielanie na rok 2015.

V roku 2014 získal úlohu v televíznom filme stanice Hallmark In My Dreams, po boku Katharine McPhee.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

V januári 2003 sa oženil s bývalou modelkou Courtney a mali dva mopslíky menom Orlando a Olivia. Dňa 20. februára 2007 sa Mikovi a Courtney narodila ich prvá dcéra, ktorú pomenovali Cassy Renee Vogel. Ich druhá dcéra, Charley B. Vogel, prišla na svet 2. júna 2009. Ich prvý syn Gabriel James Vogel sa narodil v roku 2013.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Film[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Názov Rola Poznámky
2003 Skejterský záťah Eric Rivers
Texaský masaker motorovou pílou Andy
2005 Supercross Trip Carlyle
Sesterstvo putovných nohavíc Eric Richman
Havoc Toby
Klebetí sa... Blake Burroughs
2006 Komplikované osudy Danny
Poseidon Christian
2007 Lekcia umierania Ian Stone
2008 Cloverfield Jason "Hawk" Hawkins
2009 Across the Hall Julian
Open Graves Jason
2010 Blue Valentine Bobby Ontario
Na túto nemám Jack
Heaven's Rain Brooks
2011 Farba citov Johnny Foote Broadcast Film Critics Association Award pre Najlepšie obsadenie

National Board of Review Award pre Najlepšie obsadenie
Satellite Award pre Najlepšie obsadenie v celovečernom filme
Screen Actors Guild Award pre Najlepší výkon obsadenie v celovečernom filme
Southeastern Film Critics Association Award pre Najlepšie obsadenie
Nominovaný-Central Ohio Film Critics Association pre Najlepšie obsadenie

Môj dokonalý ex Dave Hansen
2012 Jake Squared Herec Jake
2013 McCanick Floyd Intrator
2014 In My Dreams Nick TV film

Televízia[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Názov Rola Poznámky
2001-2004 Grounded for Life Dean Piramatti 15 epizód
2003 Wuthering Heights Heath TV film
2009 Empire State Sam Cochrane TV film
2010 Klinika Miami Dr. Chris 'C' Delete 13 epizód
2011 Pan Am Dean Lowrey 14 epizód
2012 Living Loaded Dan TV film
2013 Bates Motel Zástupca Zach Shelby 7 epizód
Pod kupolou Dale 'Barbie' Barbara Hlavná rola
2015 Childhood's End Ricky Stormgren

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Mike Vogel

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mike Vogel na českej Wikipédii.