Mimooblastná doprava

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mimooblastná doprava je druh vnútroštátnej dopravy. Spravidla ide o vykonávanie dopravy medzi viacerými spádovými oblasťami (mestami, obcami). Na Slovensku sa takáto doprava nazýva aj medzimestská doprava alebo diaľková doprava (v modernejšej terminológii sa vyskutuje aj pojem nadregionálna doprava). Vykonáva sa spravidla v rámci krajov, zhlukov krajov, či dokonca v rámci krajiny.

InterCity vlak spája metropoly v Švajčiarsku

Mimooblastná nákladná doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Z hľadiska nákladnej dopravy sem patrí špedičná doprava z jednej časti krajiny do druhej časti. Príkladom môže byť napríklad doprava automobilov z automobilky z jedného mesta do skladu v druhom meste. Rozvoz zo skladu do predajní sa už považuje za miestnu dopravu alebo vnútrooblastnú dopravu. Vzhľadom na náročnosť a finančné zaťaženie sa hojne využíva aj železnica. Populárna je tiež kontajnerová doprava ako druh kombinovanej dopravy.

Schéma mimooblastnej dopravy. Čierne línie znázorňujú hranice krajiny, červené línie linky medzi spádovými mestami (mimooblastné linky) a ružové línie linky medzi spádovými mestami ostatnými obcami

Mimooblastná osobná Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Z hľadiska osobnej dopravy sem patrí

  • medzimestská doprava (do 100 km)
  • diaľková doprava (nad 100 km)

Zabezpečuje dopravnú reláciu medzi spádovými mestami a oblasťami krajiny. Táto doprava má spravidla expresný charakter, teda komfort, minimálny počet zastávok, len v dôležitých mestách (bodoch), povinné zakúpenie miesteniek, platba pred odchodom a pod.

Na Slovensku sa podľa použitej dopravnej cesty vyskytuje najčastejšie autobusová mimooblastná doprava, ktorá zabezpečuje spojenie spádových miest, z ktorých je možno ďalej použiť miestnu dopravu pre cestovanie po meste alebo vnútrooblastnú dopravu pre cestovanie do inej obce regiónu. Príkladom môže byť napríklad autobusové spojenie Bratislavy a Nitra, poprípade autobusové spojenie Bratislavy a Košíc.

Druhým druhom mimooblastnej osobnej dopravy je železničná doprava, predovšetkým linky, ktoré spájajú vzdialenejšie mestá a majú malý počet zastávok. Tieto linky premávajú na tratiach, kde môžu dosiahnúť najväčšiu možnú rýchlosť. Ide väčšinou o vlaky kategórie rýchlik alebo IC. Príkladom môže byť spojenie Bratislavy a Košíc InterCity vlakom Kriváň.

Tretím druhom mimooblastnej dopravy môže byť letecká doprava na území Slovenska prevádzkovaná medzi mestami Bratislava a Košice

Prevádzkovatelia mimooblastnej osobnej dopravy sú prevažne spoločnosti SAD a Železničná Spoločnosť Slovenska.

Vybraní prevádzkovatelia mimooblastnej osobnej dopravy na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]