Miroslav Baran

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Miroslav Baran
Základné informácie
Narodenie 26. február 1950
Rimavská Sobota, Slovensko
Úmrtie 2. apríl 2009 (59 rokov)
Slovenská Ľupča, Slovensko
Pôsobenie spevák ľudových piesní, pedagóg, folklórista
Žáner ľudová hudba - ľudová pieseň,
Hrá na nástrojoch kontrabas

Miroslav Baran (* 26. február 1950, Rimavská Sobota – † 2. apríl 2009, Slovenská Ľupča, Slovensko) bol spevák ľudových piesní, pedagóg a folklorista.

Zo života[upraviť | upraviť zdroj]

V r. 1970 – 1974 absolvoval štúdium na PF v Banskej Bystrici, odbor hudobná výchova. Pôsobil v Tisovci, v Revúcej a od roku 1984 na ZŠ v Banskej Bystrici a v Slovenskej Ľupči ako učiteľ hudobnej výchovy. Niekoľko rokov bol riaditeľom ZŠ na Kuznámyho ulici v Banskej Bystrici so zameraním na hudobnú výchovu. Upravoval ľudové piesne pre súbory Dratvárik, Spievanky, Sedmokráska, Slnečnica, Ekonóm a pre verejné rozhlasové nahrávky. Účinkoval ako spevák ľudových piesní a interpret na kontrabas v ľudovej hudbe Folklórneho súboru Partizán a v Ľudovej hudbe Borievka. Jeho umenie je nahraté na viacerých CD a mnohých rozhlasových nahrávkach. Ako muzikant precestoval takmer celú Európu. Je autorom rozhlasového cyklu relácií o Gemeri. V rádiu Lumen založil a moderoval reláciu Fujarôčka moja. Zomrel 2. apríla 2009.

Ocenenie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ocenený Bronz. medailou Osvetového ústavu za rozvoj folklóru a poctou riaditeľa Osvetového ústavu za rozvoj hudobného folklóru na Slovensku

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kto bol kto v Banskej Bystrici v roku 2001

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]