Monarchia Spojeného kráľovstva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kráľ Spojeného kráľovstva
Úradujúci
Karol III.
od 8. septembra 2022
OslovenieVeličenstvo
SídloPozri zoznam
MenujeDedičnosť
Ďalšie odkazy
Webhttps://www.royal.uk

Monarchia Spojeného kráľovstva, ktorá sa bežne označuje ako britská monarchia, je konštitučná monarchia Spojeného kráľovstva, jeho dependencií (Guernsey, Jersey a ostrov Man) a jeho zámorských území. Súčasným panovníkom a hlavou štátu je kráľ Karol III., ktorý na trón nastúpil v roku 2022.

Panovník a ich najbližšia rodina vykonávajú rôzne úradné, slávnostné, diplomatické a reprezentačné povinnosti. Pretože je monarchia ústavná, monarcha sa obmedzuje na funkcie, ako sú udeľovanie vyznamenaní a menovanie predsedu vlády, ktoré sa vykonávajú nestranne. Panovník je tiež veliteľom britských ozbrojených síl. Aj keď konečná výkonná moc nad vládou je stále formálna prostredníctvom kráľovského výsadného práva panovníka, tieto právomoci sa môžu využívať iba v súlade so zákonmi prijatými v parlamente a v praxi v medziach konvencie a precedensu. Vláda Spojeného kráľovstva je známa ako vláda Jej (Jeho) Veličenstva.

Britská monarchia má pôvod v maličkých kráľovstvách raného stredoveku v Škótsku a anglosaskom Anglicku, ktoré sa do 10. storočia zlúčili do kráľovstiev Anglicka a Škótska. Anglicko dobyli Normani v roku 1066, potom sa Wales tiež postupne dostal pod kontrolu Anglonormanov. Proces bol zavŕšený v 13. storočí, keď sa Waleské kniežatstvo stalo klientským štátom anglického kráľovstva. Medzitým Magna charta začala proces znižovania politických právomocí anglického panovníka. Od roku 1603 anglické a škótske kráľovstvo ovládol jediný panovník. V rokoch 1649 až 1660 prelomila tradíciu monarchie republikánske Anglické spoločenstvo, ktoré nasledovalo po vojnách troch kráľovstiev. Zákon o nástupníctve z roku 1701 vylúčil rímskokatolíkov a ich manželov/ky z nástupníctva na anglický trón. V roku 1707 sa spojili anglické a škótske kráľovstvá a vytvorili kráľovstvo Veľkej Británie. V roku 1801 sa Írske kráľovstvo pripojilo k vytvoreniu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Írska. Britský panovník bol nominálnym lídrom rozsiahleho Britského impéria, ktoré v roku 1921 v najväčšej miere pokrývalo štvrtinu rozlohy sveta.

Na začiatku 20. rokov 20. storočia Balfourova deklarácia uznávala vývoj Domínii ríše v samostatné, samosprávne krajiny v rámci Spoločenstva národov. V rokoch po druhej svetovej vojne sa veľká väčšina britských kolónií a území osamostatnila, čím sa ríša prakticky skončila. Juraj VI. a jeho nástupkyňa Alžbeta II. prijali titul Hlava spoločenstva ako symbol voľného združenia svojich nezávislých členských štátov. Spojené kráľovstvo a pätnásť ďalších nezávislých suverénnych štátov, ktoré majú rovnakú osobu panovníka, sa nazývajú Commonwealth realm. Aj keď majú rovnakého panovníka, každá krajina je zvrchovaná a nezávislá od ostatných a panovník má pre každú krajinu iný, špecifický a oficiálny národný názov a štýl.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Monarchy of the United Kingdom na anglickej Wikipédii.