Murcia (mesto)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Murcia

Murcia je hlavné mesto autonómneho spoločenstva Murcijského regiónu. Leží na rieke Segura v juhovýchodnom Španielsku. Podľa sčítania z roku 2012 tu žilo 441 354 obyvateľov, čo ju robí siedmym najväčším mestom v celom Španielsku.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Príjazd Jakuba I. Aragonského

Mesto založili v prvej polovici 9. storočia Mauri. Čoskoro sa stalo významným obchodným centrom.[1] V roku 1172 mesto dobyli severoafrickí Almohadovia. V roku 1243 získal mesto v rámci reconquisty Ferdinand III. Kastílsky. Následne prišiel do mesta rad kresťanských obyvateľov, čo vyvolalo roku 1264, u predtým väčšinových moslimov, povstanie. To v roku 1266 porazil Jakub I. Aragónsky. Nasledoval príliv ďalších obyvateľov z Aragónska a Katalánska. Napriek snahe Jakuba II. v roku 1296 získať mesto pre Aragónsku korunu sa stala Murcia v roku 1304 súčasťou Kastílskej koruny. Po dobytí posledného moslimského kráľovstva v Granade roku 1492 (s ktorým Murcia na západe susedila) sa otvorila cesta k väčšej prosperite a rozvoji mesta.

V 18. storočí prešla Murcia významnou prestavbou a veľká časť historických stavieb v meste pochádza práve z tohto obdobia. Od roku 1833 bola hlavným mestom rovnomenného regiónu. Aj v súčasnej dobe je hlavným obchodným centrom regiónu. Hlavné príjmy obyvateľov tvoria predovšetkým okolité poľnohospodárstvo, menej turistov nahrádza veľký počet študentov dvoch miestnych univerzít.

Pamiatky a významné stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Murcijská katedrála

Historická časť mesta leží severne od rieky Segura. Historické stavby sú prevažne barokové a renesančné. Najvýznamnejšou stavbou je baroková katedrála Catedral de Murcia z prvej polovice 18. storočia na Plaza del Cardenal Bellugo, neďaleko od rieky. Katedrála sa začala stavať už v 14. storočí. Má bohato zdobenú fasádu.

Južne od katedrály na nábreží stojí neoklasicistická budova radnice Ayuntamiento de Murcia z rokov 1846 – 1848. Vedľa radnice je biskupský palác (Palazio Episcopal) z rokov 1748 – 1768. Starý most Puente Viejo spája severnú a južnú časť mesta.

Jednou z hlavných ulíc v centre Murcie je úzka Calle Traperia na konci ktorej sa nachádza menšie námestie Plaza de Santo Domingo s barokovým kostolom Santo Domingo z prvej polovice 18. storočia. Vedľa stojí budova divadla Teatro Romea z konca 19. storočia. K ďalším ceneným stavbám náleží budova kasína z konca 19. storočia, kláštor Santa Clara, barokovo-rokokový kostol San Nicolás (polovica 18. storočia), San Bartolomé alebo barokový kostol San Andrés.[2]

Osobnosti mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ellingham, M.: Španielsko. Rough Guides. 1. české vydanie Jota 2005. 1030 s. S. 883. ISBN 80-7217-312-X
  2. NOVOTNÁ, J., Žáková, M.: Španielsko a Andorra. 2. vyd. Olympia Praha 1996. 176 s. S. 110. ISBN 80-7033-397-9
  3. a b c d e f g Hermanamientos sí, pero con estrategia [online]. . Dostupné online. (Spanish)
  4. Miasta partnerskie Łodzi [online]. City of Łódź. Dostupné online. Archivované 2013-06-24 z originálu. (Polish)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Murcia na českej Wikipédii.