Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo
Symbol organizácie s latinským citátom Fiat Panis („Buď chlieb“)
Typ organizácie Špecializovaná agentúra
Skratka FAO
Hlavný predstaviteľ Čína Qu Dongyu
Stav aktívna
Rok založenia 16. október 1945
Sídlo Taliansko Rím, Taliansko
Web www.fao.org

Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (angl. Food and Agriculture Organization of the United Nations, skratka FAO) je špecializovaná agentúra OSN so sídlom v Ríme. Založená bola v roku 1945.

Z odborného hľadiska je FAO najväčším zdrojom poznatkov v oblastiach poľnohospodárstva, výživy, rybárstva a akvakultúry, lesníctva a prírodné zdroje. Aktívnu úlohu FAO zohráva aj v oblasti biologickej diverzity, zmeny klímy, genetických zdrojov pre výživu a poľnohospodárstvo, vydávania komoditných potravinárskych noriem, noriem bezpečnosti potravín (program Codex Alimentarius) a vo fytosanitárnej oblasti.[1]

FAO funguje ako vedomostná základňa pre šírenie informácií a poznatkov. Podporuje krajiny pri rozvoji a implementácii normatívnych opatrení, budovaní kapacít, zhromažďuje, analyzuje a monitoruje vstupné dáta, uľahčuje politický dialóg, podporuje zdieľanie výsledkov expertíz a skúseností a poskytuje zázemie pre rokovanie národov sveta a prenos poznatkov do praxe.

V súčasnosti má 194 členských štátov, jednu členskú organizáciu – Európsku úniu (EÚ), a dvoch pridružených členov (Faerské ostrovy, Tokelau).[2]

Konferencia FAO je najvyšším orgánom FAO a zasadá každé dva roky za účasti delegácií na vysokej úrovni z členských krajín, aby preskúmala prácu vykonanú organizáciou a schválila strategické dokumenty.

Publikácie[upraviť | upraviť zdroj]

FAO každý rok publikuje správy, ktoré poskytujú prehľad o problémoch v oblasti výživy, poľnohospodárstva, lesníctva, rybárstva, komoditných trhov a prírodných zdrojov. Správy sú založené na vedeckých podkladoch.

Najdôležitejšie správy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Správa o stave potravinovej bezpečnosti a výživy (The State of Food Security and Nutrition in the World - SOFI) [3]
  • Správa o stave výživy a poľnohospodárstva (The State of Food and Agriculture - SOFA) [4]
  • Správa o rybolove a akvakultúre (The State of World Fisheries and Aquaculture - SOFIA) [5]
  • Správa o lesoch (The State of the World's Forests- SOFO) [6]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. About FAO | FAO | Food and Agriculture Organization of the United Nations [online]. AboutFAO, [cit. 2023-11-16]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Membership of FAO | The Development Law Service | Food and Agriculture Organization of the United Nations [online]. www.fao.org, [cit. 2023-11-16]. Dostupné online.
  3. The State of Food Security and Nutrition in the World [online]. Publications, [cit. 2023-11-16]. DOI: 10.4060/CC3017EN. Dostupné online. (po anglicky)
  4. The State of Food and Agriculture [online]. Publications, [cit. 2023-11-16]. DOI: 10.4060/cc7724en. Dostupné online. (po anglicky)
  5. The State of World Fisheries and Aquaculture [online]. Publications, [cit. 2023-11-16]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. The State of the World's Forests [online]. Publications, [cit. 2023-11-16]. DOI: 10.4060/cb9360en. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]