Zoznam členských štátov OSN

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Členské štáty OSN
Mapa členských štátov OSN podľa dátumu prijatia:

██ 1945 (zakladajúci členovia)

██ 1946–1959

██ 1960–1989

██ 1990–súčasnosť

██ pozorovatelia – nečlenovia

Organizáciu Spojených národov (v skratke OSN) tvoria jednotlivé členské štáty, zástupcovia ktorých zasadajú vo Valnom zhromaždení OSN. Od roku 2011 má OSN celkom 193 členských štátov. Kosovo je len čiastočne uznaný štát, OSN jeho úplnú samostatnosť neuznáva.

Iné medzinárodné organizácie alebo právnické entity môžu mať štatút pozorovateľa.


Zoznam členských štátov OSN[upraviť | upraviť zdroj]

Zakladajúci členovia sú v tabuľke zvýraznený modrým pozadím.

Členský štát Dátum prijatia Poznámky
Afganistan Afganistan 1946-11-1919. novembra 1946
Albánsko Albánsko 1955-12-1414. decembra 1955
Alžírsko Alžírsko 1962-10-088. októbra 1962
Andorra Andorra 1993-07-2828. júla 1993
Angola Angola 1976-12-011. decembra 1976
Antigua a Barbuda Antigua a Barbuda 1981-11-1111. novembra 1981
Argentína Argentína 1945-10-2424. októbra 1945
Arménsko Arménsko 1992-03-022. marca 1992 Bývalé členské štáty: Zväz sovietskych socialistických republík
Austrália Austrália 1945-11-011. novembra 1945
Azerbajdžan Azerbajdžan 1992-03-022. marca 1992 Bývalé členské štáty: Zväz sovietskych socialistických republík
Bahamy Bahamy 1973-09-1818. septembra 1973
Bahrajn Bahrajn 1971-09-2121. septembra 1971
Bangladéš Bangladéš 1974-09-1717. septembra 1974
Barbados Barbados 1966-12-099. decembra 1966
Belgicko Belgicko 1945-12-2727. decembra 1945
Belize Belize 1981-09-2525. septembra 1981
Benin Benin 1960-09-2020. septembra 1960 1. decembera 1975 zmenil meno z Dahome na Benin.
Bhután Bhután 1971-09-2121. septembra 1971
Bielorusko Bielorusko 1945-10-2424. októbra 1945 Poznámka: 1
Bolívia Bolívia 1945-11-1414. novembra 1945
Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina 1992-05-2222. mája 1992 Bývalé členské štáty: Juhoslávia
Botswana Botswana 1966-10-1717. októbra 1966
Brazília Brazília 1945-10-2424. októbra 1945
Brunej Brunej [note 1] 1984-09-2121. septembra 1984
Bulharsko Bulharsko 1955-12-1414. decembra 1955
Burkina Burkina 1960-09-2020. septembra 1960 Dňa 6. augusta 1984 zmenila meno z Horná Volta na Burkina Faso
Burundi Burundi 1962-09-1818. septembra 1962
Cyprus Cyprus 1960-09-2020. septembra 1960 Ako celý ostrov reprezentovaný Cyperskou republikou, vrátane oblasti spravovanej neuznanou Tureckou republikou Severný Cyprus.
Čad Čad 1960-09-2020. septembra 1960
Česko Česko 1993-01-1919. januára 1993 Bývalé členské štáty: Česko-Slovensko
Čierna Hora Čierna Hora 2006-06-2828. júna 2006
Čile Čile 1945-10-2424. októbra 1945
Čína Čína 1945-10-2424. októbra 1945 Pôvodne Čínska republika do roku 1971
Dánsko Dánsko 1945-10-2424. októbra 1945
Dominika Dominika 1978-12-1818. decembra 1978
Dominikánska republika Dominikánska republika 1945-10-2424. októbra 1945
Džibutsko Džibutsko 1977-09-2020. septembra 1977
Egypt Egypt 1945-10-2424. októbra 1945 Bývalé členské štáty: Spojená arabská republika
Ekvádor Ekvádor 1945-12-2121. decembra 1945
Eritrea Eritrea 1993-05-2828. mája 1993
Estónsko Estónsko 1991-09-1717. septembra 1991 Bývalé členské štáty: Zväz sovietskych socialistických republík
Etiópia Etiópia 1945-11-1313. novembra 1945
Fidži Fidži 1970-10-1313. októbra 1970
Filipíny Filipíny 1945-10-2424. októbra 1945
Fínsko Fínsko 1955-12-1414. decembra 1955
Francúzsko Francúzsko 1945-10-2424. októbra 1945
Gabon Gabon 1960-09-2020. septembra 1960
Gambia Gambia 1965-09-2121. septembra 1965
Ghana Ghana 1957-03-088. marca 1957
Grenada Grenada 1974-09-1717. septembra 1974
Grécko Grécko 1945-10-2525. októbra 1945
Gruzínsko Gruzínsko 1992-07-3131. júla 1992 Bývalé členské štáty: Zväz sovietskych socialistických republík
Guatemala Guatemala 1945-11-2121. novembra 1945
Guinea Guinea 1958-12-1212. decembra 1958
Guinea-Bissau Guinea-Bissau 1974-09-1717. septembra 1974
Guyana Guyana 1966-09-2020. septembra 1966
Haiti Haiti 1945-10-2424. októbra 1945
Holandsko Holandsko 1945-12-1010. decembra 1945
Honduras Honduras 1945-12-1717. decembra 1945
Chorvátsko Chorvátsko 1992-05-2222. mája 1992 Bývalé členské štáty: Juhoslávia
India India 1945-10-3030. októbra 1945
Indonézia Indonézia 1950-09-2828. septembra 1950 Poznámka: 2
Irak Irak 1945-12-2121. decembra 1945
Irán Irán [note 2] 1945-10-2424. októbra 1945
Írsko Írsko [note 3] 1955-12-1414. decembra 1955
Island Island 1946-11-1919. novembra 1946
Izrael Izrael 1949-05-1111. mája 1949
Jamajka Jamajka 1962-09-1818. septembra 1962
Japonsko Japonsko 1956-12-1818. decembra 1956
Jemen Jemen 1947-09-3030. septembra 1947 Bývalé členské štáty: Severný a Južný Jemen
Jordánsko Jordánsko 1955-12-1414. decembra 1955
Južná Afrika Južná Afrika 1945-11-077. novembra 1945
Južný Sudán Južný Sudán 2011-07-1414. júla 2011
Kambodža Kambodža 1955-12-1414. decembra 1955
Kamerun Kamerun 1960-09-2020. septembra 1960
Kanada Kanada 1945-11-099. novembra 1945
Kapverdy Kapverdy 1975-09-1616. septembra 1975
Katar Katar 1971-09-2121. septembra 1971
Kazachstan Kazachstan 1992-03-022. marca 1992 Bývalé členské štáty: Zväz sovietskych socialistických republík
Keňa Keňa 1963-12-1616. decembra 1963
Kirgizsko Kirgizsko 1992-03-022. marca 1992 Bývalé členské štáty: Zväz sovietskych socialistických republík
Kiribati Kiribati 1999-09-1414. septembra 1999
Kolumbia Kolumbia 1945-11-055. novembra 1945
Komory Komory 1975-11-1212. novembra 1975
Konžská demokratická republika Konžská demokratická republika 1960-09-2020. septembra 1960
Kongo Kongo 1960-09-2020. septembra 1960
Flag of North Korea.svg Kórejská ľudovodemokratická republika 1991-09-1717. septembra 1991
Kórejská republika Kórejská republika 1991-09-1717. septembra 1991
Kostarika Kostarika 1945-11-022. novembra 1945
Kuba Kuba 1945-10-2424. októbra 1945
Kuvajt Kuvajt 1963-05-1414. mája 1963
Laos Laos [note 4] 1955-12-1414. decembra 1955
Lotyšsko Lotyšsko 1991-12-1717. decembra 1991 Bývalé členské štáty: Zväz sovietskych socialistických republík
Lesotho Lesotho 1966-10-1717. októbra 1966
Libanon Libanon 1945-10-2424. októbra 1945
Libéria Libéria 1945-11-022. novembra 1945
Líbya Líbya [note 5] 1955-12-1414. decembra 1955
Lichtenštajnsko Lichtenštajnsko 1990-09-1818. septembra 1990
Litva Litva 1991-09-1717. septembra 1991 Bývalé členské štáty: Zväz sovietskych socialistických republík
Lotyšsko Lotyšsko 1991-09-1717. septembra 1991
Luxembursko Luxembursko 1945-10-2424. októbra 1945
Macedónsko Macedónsko [note 6] 1993-04-088. apríla 1993 Bývalé členské štáty: Juhoslávia
Madagaskar Madagaskar 1960-09-2020. septembra 1960 Predtým označovaný ako Malgašská republika.
Maďarsko Maďarsko 1955-12-1414. decembra 1955
Malajzia Malajzia 1957-09-1717. septembra 1957 Bola pôvodne prijatá ako "Malajská federácia" 17. septembra 1957
Malawi Malawi 1964-12-011. decembra 1964
Maldivy Maldivy 1965-09-2121. septembra 1965
Mali Mali 1960-09-2828. septembra 1960
Malta Malta 1964-12-011. decembra 1964
Maroko Maroko 1956-11-1212. novembra 1956
Marshallove ostrovy Marshallove ostrovy 1991-09-1717. septembra 1991
Maurícius Maurícius 1968-04-2424. apríla 1968
Mauritánia Mauritánia 1961-10-2727. októbra 1961
Mexiko Mexiko 1945-11-077. novembra 1945
Mikronézia Mikronézia [note 7] 1991-09-1717. septembra 1991
Mjanmarsko Mjanmarsko 1948-04-1919. apríla 1948 Bolo pôvodne prijaté ako "Barma", 18. júna 1989 zmenil svoj názov na

Mjanmarsko

Moldavsko Moldavsko [note 8] 1992-03-022. marca 1992 Bývalé členské štáty: Zväz sovietskych socialistických republík
Monako Monako 1993-05-2828. mája 1993
Mongolsko Mongolsko 1961-10-2727. októbra 1961
Mozambik Mozambik 1975-09-1616. septembra 1975
Namíbia Namíbia 1990-04-2323. apríla 1990
Nauru Nauru 1999-09-1414. septembra 1999
Nemecko Nemecko 1973-09-1818. septembra 1973 Bývalé členské štáty: Nemecká demokratická republika a Spolková republika Nemecko
Nepál Nepál 1955-12-1414. decembra 1955
Niger Niger 1960-09-2020. septembra 1960
Nigéria Nigéria 1960-10-077. októbra 1960
Nikaragua Nikaragua 1945-10-2424. októbra 1945
Nórsko Nórsko 1945-11-2727. novembra 1945
Nový Zéland Nový Zéland 1945-10-2424. októbra 1945
Omán Omán 1971-10-077. októbra 1971
Pakistan Pakistan 1947-09-3030. septembra 1947
Palau Palau 1994-12-1515. decembra 1994
Panama Panama 1945-11-1313. novembra 1945
Papua-Nová Guinea Papua-Nová Guinea 1975-10-1010. októbra 1975
Paraguaj Paraguaj 1945-10-2424. októbra 1945
Peru Peru 1945-10-3131. októbra 1945
Pobrežie Slonoviny Pobrežie Slonoviny 1960-09-2020. septembra 1960 Od 1. januára 1986 sa používa názov Côte d'Ivoire
Poľsko Poľsko 1945-10-2424. októbra 1945
Portugalsko Portugalsko 1955-12-1414. decembra 1955
Rakúsko Rakúsko 1955-12-1414. decembra 1955
Rovníková Guinea Rovníková Guinea 1968-11-1212. novembra 1968
Rumunsko Rumunsko 1955-12-1414. decembra 1955
Rusko Rusko [note 9] 1945-10-2424. októbra 1945 Bývalé členské štáty: Zväz sovietskych socialistických republík
Rwanda Rwanda 1962-09-1818. septembra 1962
Salvádor Salvádor 1945-10-2424. októbra 1945
Samoa Samoa 1976-12-1515. decembra 1976
San Maríno San Maríno 1992-03-022. marca 1992
Saudská Arábia Saudská Arábia 1945-10-2424. októbra 1945
Senegal Senegal 1960-09-2828. septembra 1960
Seychely Seychely 1976-09-2121. septembra 1976
Sierra Leone Sierra Leone 1961-09-2727. septembra 1961
Singapur Singapur 1965-09-2121. septembra 1965
Slovensko Slovensko 1993-01-1919. januára 1993 Bývalé členské štáty: Česko-Slovensko
Slovinsko Slovinsko 1992-05-2222. mája 1992 Bývalé členské štáty: Juhoslávia
Somálsko Somálsko 1960-09-2020. septembra 1960
Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty 1971-12-099. decembra 1971
Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo [note 10] 1945-10-2424. októbra 1945
Flag of the United States.svg Spojené štáty americké [note 11] 1945-10-2424. októbra 1945
Srbsko Srbsko 2000-11-011. novembra 2000 Bývalé členské štáty: Juhoslávia
Srí Lanka Srí Lanka 1955-12-1414. decembra 1955 22. mája 1972 zmenina meno z Cejlon na Srí Lanka.
Stredoafrická republika Stredoafrická republika 1960-09-2020. septembra 1960
Sudán Sudán 1956-11-1212. novembra 1956
Surinam Surinam 1975-12-044. decembra 1975
Svazijsko Svazijsko 1968-09-2424. septembra 1968
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Svätý Krištof a Nevis 1983-09-2323. septembra 1983
Flag of Saint Lucia.svg Svätá Lucia 1979-09-1818. septembra 1979
Flag of Sao Tome and Principe.svg Svätý Tomáš a Princov ostrov 1975-09-1616. septembra 1975
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Svätý Vincent a Grenadíny 1980-09-1616. septembra 1980
Sýria Sýria [note 12] 1945-10-2424. októbra 1945 Bývalé členské štáty: Spojená arabská republika
Šalamúnove ostrovy Šalamúnove ostrovy 1978-09-1919. septembra 1978
Španielsko Španielsko 1955-12-1414. decembra 1955
Švajčiarsko Švajčiarsko 2002-09-1010. septembra 2002
Švédsko Švédsko 1946-11-1919. novembra 1946
Flag of Tajikistan.svg Tadžikistan 1992-03-022. marca 1992 Bývalé členské štáty: Zväz sovietskych socialistických republík
Taliansko Taliansko 1955-12-1414. decembra 1955
Tanzánia Tanzánia [note 13] 1961-12-1414. decembra 1961 Bývalé členské štáty: Tanganika a Zanzibar
Thajsko Thajsko 1946-12-1616. decembra 1946 Predtým označovaný ako Siam.
Togo Togo 1960-09-2020. septembra 1960
Tonga Tonga 1999-09-1414. septembra 1999
Trinidad a Tobago Trinidad a Tobago 1962-09-1818. septembra 1962
Tunisko Tunisko 1956-11-1212. novembra 1956
Turecko Turecko 1945-10-2424. októbra 1945
Turkménsko Turkménsko 1992-03-022. marca 1992 Bývalé členské štáty: Zväz sovietskych socialistických republík
Tuvalu Tuvalu 2000-09-055. septembra 2000
Uganda Uganda 1962-10-2525. októbra 1962
Ukrajina Ukrajina 1945-10-2424. októbra 1945 Bola pôvodne prijatá ako "Ukrajinská sovietska socialistická republika" 24. októbra 1945.
Uruguaj Uruguaj 1945-12-1818. decembra 1945
Uzbekistan Uzbekistan 1992-03-022. marca 1992 Bývalé členské štáty: Zväz sovietskych socialistických republík
Vanuatu Vanuatu 1981-09-1515. septembra 1981
Venezuela Venezuela 1945-11-1515. novembra 1945
Vietnam Vietnam [note 14] 1977-09-2020. septembra 1977
Východný Timor Východný Timor 2002-09-2727. septembra 2002 Má anglický názov "Timor-Leste"
Zambia Zambia 1964-12-011. decembra 1964
Zimbabwe Zimbabwe 1980-08-2525. augusta 1980

Názvoslovie a poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Bielorusko (oficiálne Belarus) bolo pôvodne prijaté ako "Bieloruská sovietska socialistická republika" 24. októbra 1945. O zmene názvu informovala OSN 19. septembra 1991.
  1. Indonézia bola prijatá 28. septembra 1950 a dočasne vylúčená od 20. januára 1965 do 27. septembra 1966 (vrátane), z dôvodu odtrhnutia Sukarna počas Suhartovho prevratu a anektovaniu Západnej Papui. 19. septembra 1966 OSN ohlásila jeho znovupripojenie.
  1. Brunej: má miesto pod názvom "Brunei Darussalam.".
  2. Irán: má miesto pod názvom „Iránska islamská republika“.
  3. Írsko: má miesto pod názvom „Írska republika“.
  4. Laos: má miesto pod názvom "Laoská ľudovodemokratická republika".
  5. Líbya má miesto pod názvom "Líbyjská arabská džamáhírija".
  6. Macedónsko má miesto pod názvom "Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko" na nátlak Grécka
  7. Mikronézia má miesto pod názvom "Federatívne štáty Mikronézie"
  8. Moldavsko má miesto pod názvom „Moldavská republika“
  9. Rusko má miesto pod názvom "Ruská federácia"
  10. Spojené kráľovstvo má miesto pod názvom "Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska"
  11. Spojené štáty majú miesto pod názvom "Spojené štáty americké"
  12. Sýria má miesto pod názvom "Sýrska arabská republika".
  13. Tanzánia má miesto pod názvom "Zjednotená tanzánska republika".
  14. Vietnam má miesto pod názvom "Viet Nam"

Miesto Číny[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavný článok: Čína a OSN

Čínska republika bola jedným z piatich pôvodných zakladateľov OSN v roku 1945. Ale na konci čínskej občianskej vojny v 1949 vláda kontrolovaná Kuomintangom ušla na Taiwan a komunistická vláda nového vyhláseného štátu Čínskej ľudovej republiky prevzala kontrolu na väčšinou krajiny. Predstavitelia Národnej vlády aj naďalej reprezentovali Čínu na pôde OSN, aj keď to bolo často napádané ako čosi nespravodlivé, pričom sa poukazovalo na veľkosť územia pod správou Taiwanu (a priľahlých ostrovov) v porovnaní s veľkosťou územia spravovaného komunistickou vládou. V októbri 1971 bola na Valnom zhromaždení prerokovaná rezolúcia 2758, ktorá vylúčila Čínsku republiku zo všetkých orgánov OSN a v Bezpečnostnej rade ju nahradila Čínska ľudová republika. Viaceré pokusy Čínskej republiky dostať sa späť už nie ako reprezentant "Číny", ale "25 miliónov ľudí Taiwanu" boli neúspešné.

Pozorovatelia a nečlenské štáty[upraviť | upraviť zdroj]

Ako doplnok k členským štátom, existujú aj štáty s postavením pozorovateľa: Vatikán (pod názvom Svätá Stolica, Holy See, Saint Siège), ktorý má stálu pozorovaciu misiu v ústredí OSN v New Yorku a pri úradovni OSN v Ženeve. Mnoho rokov aj Švajčiarsko bolo iba pozorovateľom, členom niektorých orgánov (napr. EHK OSN) a hostiteľským štátom druhej najväčšej úradovne OSN, až kým sa 10. septembra 2002, po miestnom referende, nestalo plnoprávnym členom.

Západná Sahara má diplomatické styky s viac ako 70 štátmi a je aj plnohodnotným členom Africkej únie ako Saharská arabská demokratická republika. Pretože štát nemá suverenitu, spravuje malé územie v západnej Sahare s vládou v exile s hlavným stanom (doslova) v utečeneckom tábore Tindouf v Alžírsku, nemá reprezentáciu na pôde OSN.

Niektoré medzinárodné organizácie, mimovládne organizácie alebo subjekty, ktorých štátnosť/suverenita nie je zrejmá, ako napríklad palestínska vláda reprezentujúca Západný breh Jordánu a Pásmo Gazy, Červený kríž a Suverénny vojenský maltský rád, majú tiež postavenie pozorovateľa ako „nečlenské štáty“.

Bývalé členské štáty[upraviť | upraviť zdroj]

Česko-Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

Česko-Slovensko bolo členom od 24. októbra 1945 do 31. decembra 1992. Jeho miesto zaujali Česko a Slovensko. Neexistoval jeden následník, takže si obidve krajiny museli podať žiadosť o členstvo.

Nemecká demokratická republika a Spolková republika Nemecko[upraviť | upraviť zdroj]

18. septembra 1973 bolo Východné Nemecko pôvodne prijaté za člena OSN ako "Nemecká demokratická republika" a Západné Nemecko ako "Spolková republika Nemecko". Po znovuzjednotení Nemecka - pripojením Nemeckej demokratickej republiky ku Spolkovej republike Nemecko 3. októbra 1990 - bolo členstvo Východného Nemecka ukončené.

Severný a Južný Jemen[upraviť | upraviť zdroj]

Jemen bol prijatý do OSN 30. septembra 1947, pod názvom "Severný Jemen". Južný Jemen bol prijatý 14. decembra 1967, 30. novembra 1970 zmenil svoj názov na "Jemenská ľudovodemokratická republika". Po spojení oboch republík 22. mája 1990 je v OSN zastúpený len pod názvom Jemen.

Tanganika a Zanzibar[upraviť | upraviť zdroj]

Tanganika bola členom OSN od 14. decembra 1961, Zanzibar od 16. decembra 1963. 26. apríla 1964 sa spojili a pokračovali v členstve ako jeden člen "Spojená republika Tanganiky a Zanzibaru", premenovaný na Tanzánijskú zjednotenú republiku 1. novembra 1964.

Spojená arabská republika[upraviť | upraviť zdroj]

Egypt a Sýria boli pôvodnými členmi OSN od 24. októbra 1945. 21. februára 1958 sa spojili do Spojenej arabskej republiky a pokračovali ako jeden štát. 13. októbera 1961 Sýria obnovila svoj status nezávislého štátu a samostatného členstva v OSN. Egypt si zachoval členstvo pod názvom Spojená arabská republika do 2. septembra 1971, keď zmenil svoju dlhú formu mena na "Egyptská arabská republika". Sýria 14. septembra 1971 zmenila svoje meno na "Sýrska arabská republika".

Zväz sovietskych socialistických republík[upraviť | upraviť zdroj]

Zväz sovietskych socialistických republík bol členom od 24. októbra 1945 do 23. decembra 1991. Jeho miesto prebralo Rusko 24. decembra 1991. Bielorusko a Ukrajina mali už predtým samostatné členstvo. Estónsko, Lotyšsko a Litva boli prijaté 17. septembra 1991. Arménsko, Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Moldavsko, Tadžikistan, Turkménsko a Uzbekistan boli prijaté 2. marca 1992. Gruzínsko bolo prijaté 31. júla 1992.

Juhoslávia[upraviť | upraviť zdroj]

Juhoslávia bola členom od 19. októbra 1945 do 10. novembra 2000. Jej miesto prebrala Srbsko a Čierna Hora. Bosna a Hercegovina bola prijatá rezolúciou Valného zhromaždenia A/RES/46/237 22. mája 1992. Chorvátsko bolo prijaté rezolúciou Valného zhromaždenia A/RES/46/238 22. mája 1992. Macedónsko bolo prijaté rezolúciou Valného zhromaždenia A/RES/47/225 8. apríla 1993 a pretrvávajúcim problémom okolo názvu krajiny. Slovinsko bolo prijaté rezolúciou Valného zhromaždenia A/RES/46/238 22. mája 1992. Po rozdelení Srbska a Čiernej Hory. bola Čierna hora prijatá za člena 28. júna 2006. Členstvo Srbska pokračuje ako nástupníckeho štátu Srbska a Čiernej Hory.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]