Pamukkale

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Hierapolis-Pamukkale*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Pamukkale
Štát Turecko Turecko
Typ zmiešaná pamiatka
Kritériá iii, iv, vii
Identifikačné č. UNESCO 485
Región** Európa a Ázia
História zápisu
Zápis 1988  (12. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.
Stena travertínových stalaktitov

Pamukkale (slovensky bavlnený hrad) je jedna z najväčších turistických atrakcií v Turecku. Svah pokrytý snehovo bielym travertínom skutočne vzhľadom pripomína kopec, alebo hrad bavlny. Rozloha bieleho "hradu" je 2 700 m na šírku a 160 m na výšku. Areál sa nachádza v juhozápadnej časti krajiny neďaleko mesta Denizli.

Miesto Pamukkale je oblasť tektonického zlomu, kde na povrch vytekajú minerálne pramene bohaté na vápnik. Z minerálnej vody stekajúcej po skale vznikajú usadeniny - travertín. Tak vznikali v priebehu mnohých tisíc rokov pôsobivé terasy, kaskády a jazierka. A neprestali vznikať doteraz, prameň je stále aktívny.

O prameň sa ľudia zaujímali už v antických dobách a zhruba 250 rokov pred Kr. tu bolo založené kúpeľné mesto Hierapolis. Pozostatky mesta sa nachádzajú priamo nad travertínovými kaskádami. Pamukkale je spolu s Hierapolisom zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Rovnaké meno ako prírodná pamiatka Pamukkale má tiež malé mesto pod "hradom". Mesto žije predovšetkým z turistického ruchu.

Podobné útvary sa nachádzajú napríklad v Maďarsku (Egerszalók) alebo v Yellowstonskom národnom parku v USA (Mammoth Hot Springs).

Turistická atrakcia[upraviť | upraviť zdroj]

Vstup do areálu je z mesta Pamukkale, za poplatok (august 2022 = 200 TL) sa môže ktokoľvek po travertínových terasách prejsť. Aby nedošlo k poškodeniu terás, musia návštevníci chodiť bosí.

Nad "bavlneným hradom" sú pozostatky antického mesta Hierapolis, ktoré v časoch svojho najväčšieho rozkvetu malo okolo 100 000 obyvateľov: nekropola, Domiciánova a byzantská brána, rímske divadlo, Plutónium, Apollónov chrám, monumentálna fontána, martyrion sv. Filipa a tzv. Kleopatrine kúpele, kde sa podľa legendy zasnúbila Kleopatra s Markom Antoniom. Bazén s mramorovými stĺpmi a priezračnou minerálnou vodou je lákavou turistickou atrakciou. Tomu zodpovedá aj cena - 130 TL za osobu (2022).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pamukkale

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pamukkale na českej Wikipédii.