Petra Fornayová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Petra Fornayová
slovenská režisérka, choreografka,
interpretka, herečka a publicistka
Narodenie1972 (51 alebo 52 rokov)
Bratislava)

Petra Fornayová (* 1972, Bratislava) je slovenská režisérka, choreografka, interpretka, herečka a publicistka. Venuje sa súčasnému tancu a tvorbe na pomedzí divadelných žánrov. Od roku 1988 je súčasťou slovenskej a medzinárodnej tanečnej a divadelnej scény, má za sebou desiatky autorských projektov, zahraničné rezidencie a hosťovanie na etablovaných festivaloch.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V rámci profesionálnej slovenskej tanečnej scény sa začína angažovať už počas štúdia práva na Univerzite Komenského, kedy zároveň kontinuálne študuje na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, je členkou baletného súboru Štátnej opery v Banskej Bystrici a viacerých súborov pre moderný tanec. Po skončení štúdia v roku 1997 stojí pri zrode Asociácie súčasného tanca (AST) v Bratislave a Štúdia tanca v Banskej Bystrici. Po úvodných skúsenostiach s účinkovaním v tanečných predstaveniach Štúdia tanca a Štátnej opery začína postupne pôsobiť ako freelance tanečníčka a rozbieha prvé vlastné projekty. Okrem trvalého pôsobenia v AST a v Štúdiu tanca je od roku 2000 kmeňovou herečkou bratislavského divadla SkRAT, dlhodobo spolupracuje s bratislavskou scénou Štúdio 12, organizuje tanečný festival Nu Dance fest a zlepšuje podmienky pre podporu a propagáciu súčasnej slovenskej tanečnej scény prostredníctvom projektov ako Dans Theatrium a Dance Arena. V rokoch 2003-2007 je tanečnou dramaturgičkou v centre pre súčasnú kultúru A4, v roku 2006 zakladá medzinárodný tanečný festival Nu Dance Fest. Rovnako hosťuje v zahraničných súboroch a absolvuje rezidencie v European Dance Development Centre v Düsseldorfe, v pražskej SE.S.TA, či hosťuje v parížskom Théatre du Mouvement.

Domáce scény[upraviť | upraviť zdroj]

Ako jedna zo zakladateliek a členka Asociácie súčasného tanca (AST) začína od roku 1996 pravidelne účinkovať v tanečných inscenáciách z ich produkcie. Už v roku 1995 účinkuje v baletnom predstavení Okno dotykov Zuzany Hájkovej, zakladateľky banskobystrického Štúdia tanca. Stojí tak v centre prvých náznakov snahy inštitucionálne ukotviť tvorivé výsledky v oblasti moderného a súčasného tanca na Slovensku. Fornayovej spolupráca s dvoma organizáciami, ktoré po dlhú dobu ako jediné propagovali súčasný tanec na Slovensku pretrváva do súčasnosti. V rámci produkcie AST uviedla v roku 2015 aj svoj úspešný hudobno-tanečný projekt Dance with changing parts v spolupráci so slovenským hudobným zoskupením Cluster Ensemble s živou hudbou ikonického skladateľa Philipa Glassa. Ako kmeňová herečka súboru autorského divadla SkRAT sa autorsky a herecky zúčastnila na desiatke predstavení, ktoré súbor dlhodobo uvádza na domovskej scéne v bratislavskom centre súčasnej kultúry A4. Súbor SkRAT v dobe vzniku koncepčne nadviazal na autorskú filozofiu realizovať súčasné hudobno-divadelné a operné tvary „bez kompromisov“.[1] Medzi hudobno-tanečné predstavenia, kde sa Fornayová predstavuje ako interpretka patrí napríklad na festivale Nová dráma ocenená hra Ľuba Burgra Morča (2003), ktorá v repertoári súboru ostáva vyše 15 rokov. Fornayová aj spoluprácou so SkRAT-om potvrdzuje svoj dlhodobý záujem o prepájanie rôznych javiskových žánrov. V činoherne zameraných kusoch účinkovala na scéne Štúdia 12, kde herecky spolupracovala napr. so slovenským režisérom Robom Šimkom v inscenáciách Petržalské príbehy a NOVINKACHUDOBA™. Tu si v roku 2010 zahrala aj vo Vyrypajevovej hre Júl ktorú režisérka Lelková koncipovala ako hru jedného herca. Vyrypajevov text tak interpretuje Fornayová ako jediná postava. O pár mesiacov nato režíruje Fornayová opäť v Štúdiu 12 hru súčasnej autorky Aleny Bodnárovej s názvom Dievča z morského dna.[2] Fornayová v hre aj účinkuje a to spolu s hercom Ľubomírom Bukovým, s ktorým si v roku 2008 zahrala v Šimkovych Petržalských príbehoch.

Interpretka[upraviť | upraviť zdroj]

Ako interpretka popri činoherných predstaveniach divadla SkRAT a Štúdio 12 účinkuje aj v pohybových performance a divadelných produkciách na pomedzí žánrov. Pod početnú kategóriu spoluprác so skladateľmi a hudobníkmi spadá aj jej účinkovanie v súčasnej opere slovenského skladateľa Martina Burlasa Kóma, v premiére uvedenej v roku 2007 na scéne SND. V rokoch 2013-15 spolupracuje na viacerých projektoch s experimentálnym hudobným telesom Cluster Ensemble, ktorí uvádzajú svoje koncerty a hudobné performancie v nekonvečných aranžmá často v spolupráci s tanečníkmi.[3] Fornayová účinkovala ako performer v projektoch CE performs Milana Adamčiaka a CE performs TD Monogramista[3] na základe ktorých už zohratá spolupráca dala vzniknúť jej autorskému hudobno-tanečnému projektu Dance with changing parts (2016).

Režisérka a autorka[upraviť | upraviť zdroj]

Ako autorka konceptu hudobno-tanečnej performance Dance with changing parts sa zhostila aj réžie. Performance je zároveň jedným z viacerých projektov kde spolupracuje s hudobníkmi, ktorí interpretujú hudobnú skladbu naživo na scéne. V tomto prípade slovenskí Cluster Ensemble naviazali na svoj projekt Cluster ensemble plays Philip Glass, kde za spolupráce so skladateľom Philipom Glassom uvádzajú a interpretujú kľúčové skladby jeho hudobnej kariéry. Výsledný troj-album vychádza na Glassovom vlastnom labeli. Jedinečnosť Fornayovej projektu potvrdzuje aj odobrenie názvu a použitia skladieb samotným skladateľom, ktorý tak nadviazal na ranú „divadelnú“ kapitolu svojej kariéry, kedy spolupracoval napríklad so Samuelom Beckettom. S performance v roku 2016 Fornayová hosťovala na viacerých festivaloch, bratislavskom Nu Dance fest, či Hybaj ho! v Prahe. Vo svojom konceptuálnom autorskom projekte Opernball z roku 2016 problematizovala okrem iného možnosti a potrebu odbornej kritiky tanečných divadelných žánrov, zvlášť súčasného tanca. Tanečnú inscenáciu vytvorila so skupinou nezávislých tvorcov a interpretov, s ktorými projekt predstavili na viacerých scénach a festivaloch v Česku aj na Slovensku, od bratislavskej A4, festivalu Divadelná Nitra, či Nu Dance fest, KioSK, Vlna naživo a i. Ako interpretka a zároveň autorka konceptu a choreografie sa predstavila vo svojej solo performance Deep Infraction of Epidermis, ktorý uviedla v premiére na festivale Divadelná Nitra v roku 2006. Svoju schopnosť komplexnej tvorby a zároveň |interpretácie predviedla aj v ďalších sólových pohybových performance Half-Moon Bear (2000) a Angel2 z roku 2007.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.skrat.info/o-divadle
  2. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2018-02-23]. Dostupné online. Archivované 2018-02-25 z originálu.
  3. a b http://www.cluster-ensemble.com/video/