Pi (nefrit)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pi (čínsky: 璧; pchin-jin: bi) je typ čínskeho artefaktu kruhovitého tvaru vytvoreného z čínskeho nefritu. Najstaršie pi pochádzajú z neolitu z 5. tisícročia pred Kr.,[1][2] neskôr boli tvorené neolitickou kultúrou Liang-ču (3400 – 2250 pred Kr.)[3], neskoršie pi pochádzajú najmä z dynastií Šang, Čou a Chan. Neskôr sa pi začali používať aj v dynastiách Ming a Čching.[2] Vyrábané boli aj zo skla.

Pi disk kultúry Liang-ču (Museum Angewandte Kunst, 2006)

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Pi je plochý nefritový disk s kruhovým otvorom v strede. Pi z obdobia neolitu sú nezdobené, zatiaľ čo pi pochádzajúce z neskorších období, napríklad z dynastie Čou, sú na povrchu zdobené (najmä šesťuholníkový vzor), motívmi zobrazujúcimi božstvá predstavujúce alebo spojenými s oblohou ako aj vlastnosti sily, ktorú chce nositeľ vyvolať, alebo stelesniť.

Ako prácne vyrobené predmety, pi svedčia o koncentrácii moci a materiálov v rukách elity.[3]

Význam[upraviť | upraviť zdroj]

Pi s dračím dizajnom

Neskoršie tradície spájajú pi s nebom a cchung so zemou. Disky pi sa opakovane objavujú zobrazené s nebeským alebo zemských motívom čo naznačuje, že kruhový tvar má symbolický význam.

Funkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Od tých najstarších čias boli pi pochovávané s mŕtvymi ako symbol nebies alebo Slnka,[2] ktorý ich mal pomôcť dostať sa do posmrtného sveta alebo "neba" a s cchungom, ktorý telo mŕtveho spájal so zemou.[3] Slávnostne ich ukladali na telo do hrobov osôb vysokého spoločenského postavenia. V neolitických pohrebiskách sa pokladali na alebo blízko žalúdka, brucha a hrudníka.[3]

Pi disk s duálnym dračím motívom, Obdobie bojujúcich štátov

Nefrit, podobne ako pi, sa v čínskej histórii používal ako dôležitý symbol hodnosti a na označenie jednotlivca morálnej kvality. Používal sa pri náboženských obradoch a iných úkonoch, pi ako obradný predmet symbolizoval hodnosť cisára, kráľa, vojvodu, markíza, vikomta a baróna so štyrmi rôznymi kuej a dvoma rôznymi diskami pi.

Počas vojen v dynastii Čou (asi 1046 - 256 pred Kr.) boli pi disky patriace vodcom porazených síl odovzdané víťazovi na znak podriadenosti.

Nefritové disky boli nájdené položené na mŕtvolách v hroboch kultúry Chung-šan (cca. 3800 - 2000 pred Kr.).[1]

Veľkolepé pohreby pre elitu neboli pre dynastie Šang a Čou nezvyčajné. Z hrobov elity bolo vykopaných množstvo predmetov.[4] V jednom hrobe bolo nájdených 33 cchung a 25 pi.[1][4]

Vedci si nie sú istý ich presným použitím ani významom.[5]

Cisár Čchien-lung a pi[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1790 dal cisár Čchien-lung z dynastie Čching na starodávne pi vyryť posolstvo. Na disk napísal aj deň a rok. Cisár Čchien-lung predpokladal, že pi je stojan na misku a tak našiel misku a vyryl do nej správy, ktoré sa zhodovali s tými na disku. Tento disk bol tiež použitý pri pohrebe cisára Čchien-lunga a pri pohreboch iných vysoko postavených ľudí. Toto pi sa teraz nachádza v zbierke Britského múzea.[6]

Vplyv[upraviť | upraviť zdroj]

Dizajn zadnej strany medailí na Letných olympijských hrách 2008 v Pekingu v Číne je založený na pi diskoch.[7]

Obrázky[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c » Jade Cong [online]. smarthistory.org, [cit. 2023-12-06]. Dostupné online.
  2. a b c Bi | Chinese Painting, Calligraphy, Ceramics | Britannica [online]. www.britannica.com, [cit. 2023-12-06]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. a b c d Teaching Chinese Archaeology, object 3 - NGA Archivované 8. mája 2008, na Wayback Machine
  4. a b Jade cong and bi (article) | China [online]. Khan Academy, [cit. 2023-12-06]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. MACGREGOR, Neil. A History of the World in 100 Objects. First American. vyd. New York : Viking Press, 2011. ISBN 978-0-670-02270-0. S. 589. (angličtina)
  6. A History of the World in 100 Objects (object 90).
  7. Design of the Medal for the Beijing 2008 Olympic Games Archivované 12. augusta 2008 na Wayback Machine

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pi (nefrit)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bi (jade) na anglickej Wikipédii.