Poľanový Kriváň

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poľanový Kriváň
potok
Zdrojnica Gluchová, Podbeskydská vrchovina
Ústie Oravská priehrada, Bobrov
Dĺžka 6,5 km
Povodie Orava
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-21-03-100
Číslo recipienta 4-21-03-9817
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Poľanový Kriváň je potok na hornej Orave, na území okresu Námestovo.[1] Pôvodne bol pravostranný prítok Čiernej Oravy, v súčasnosti sa vlieva do Oravskej priehrady, meria 6,5 km a je tokom V. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Podbeskydskej vrchovine[2], na juhovýchodnom svahu Gluchovej (881,6 m n. m.) v nadmorskej výške približne 765 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie juhojuhovýchodným smerom, esovito sa ohýba, zľava priberá krátky prítok (668,5 m n. m.) a následne sprava Pálenicu (Páleničný Kriváň). Potom mení smer toku viac na juhovýchod, vstupuje do Oravskej kotliny, kde priberá vedľajšie rameno Žiarového Kriváňa, pričom z hlavného koryta sa oddeľuje vedľajšie rameno, ktoré tečie pod názvom Mlynský potok sprvu súbežne s hlavným korytom na juhozápad, potom sa ohýba na juhozápad a spája s korytom Bobrovca. Hlavný tok ďalej pokračuje východojuhovýchodným smerom neobývaným zamokreným územím severovýchodne od obce Bobrov, stáča sa na východ a z ľavej strany priberá svoj najvýznamnejší prítok, Žiarový Kriváň. Následne ústi do vodnej nádrže Orava v nadmorskej výške cca 600 m n. m. V období vysokého stavu vody v priehrade je dolný tok so sútokom Žiarového Kriváňa zaplavený. Pred vybudovaním priehrady do Poľanového Kriváňa ústil ešte aj ľavostranný Hraničný Kriváň.[3]

Iné názvy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Hlboký Kriváň
  • Poľana

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-10-20]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-10-20]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-10-19]. Dostupné online.