Podbreziny

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad z Okoličného

Podbreziny sú primestská časť a zároveň najväčšie sídlisko Liptovského Mikuláša. V roku 2022 žilo v 52 obytných blokoch 7 564 obyvateľov.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Podbreziny ležia vo východnej časti mesta, 1 km severne od cesty I/18. Na juhu nadväzujú na mestskú časť Okoličné, na severe na mestskú časť Vitálišovce. Juhovýchodne od sídliska leží za potokom Okoličnianka mestská časť Stošice. Osou sídliska je Žiarska ulica, na jej západnej strane je bytová výstavba, kým na východnej strane leží v kopcovitom teréne záhradkárska osada Pod slivkou. V priestore otočky autobusov odbočuje cesta do obce Veterná Poruba. Západná časť sídliska prilieha na členitý terén vrchu Háj-Nicovô, ktorý je sčasti zalesnený a sčasti zarastá nízkymi drevinami. Juhozápadne od sídliska sa nachádza ovocná plantáž. Riečka Smrečianka rozdeľuje sídlisko na dve časti.

Ulice[upraviť | upraviť zdroj]

Dolné a stredné Podbreziny
Horné Podbreziny
Za vodou

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Základný kameň sídliska bol osadený v decembri 1979, s jeho výstavbou začali na jar roku 1980, na katastrálnom území bývalej samostatnej obce Okoličné vo východnej časti mesta. Prvé bytovky boli odovzdané do užívania začiatkom roka 1982 na tzv. dolných Podbrezinách. Postupne sa budovali ďalšie obytné bloky na stredných a horných Podbrezinách, ako aj v najjužnejšej časti dolných Podbrezín. Najnovšou časťou sídliska je časť Za vodou (za Smrečiankou). Na sídlisku sa momentálne nepočíta s ďalšou bytovou výstavbou.

Bývalá uhoľná kotolňa na stredných Podbrezinách bola splynofikovaná, druhá na dolných Podbrezinách dnes slúži ako výrobná prevádzka.

Občianska vybavenosť[upraviť | upraviť zdroj]

Podbreziny sú dobre vybaveným sídliskom. Najvýznamnejšia časť občianskej vybavenosti je skoncentrovaná na dolných Podbrezinách Nachádza sa tam novovybudované centrum Inter Cera Podbreziny, kde je umiestnené parkovisko, supermarket Billa a v druhej budove sídli drogéria, chovateľské potreby a lekáreň. Najväčšiu plochu zaberá supermarket CBA Verex. V budove CBA Verex sú potraviny a drobné prevádzky (kvetinárstvo, lekareň, papierníctvo, drogéria, obchod so zdravou výživou, chovateľské potreby, bufet, cestovná kancelária a malá pobočka poisťovne). Tiež je tu lokalizovaný bankomat Slovenskej sporiteľne a AlzaBox. Na objekt obchodného strediska CBA Verex nadväzuje objekt, v ktorom sídlia lekári pre dospelých a deti, zubná ambulancia, lekáreň, pošta (PSČ 031 04), holičstvo, pub , herňa, bar s pizzériou Zeppelin. Za budovou je menšie detské ihrisko.

Oproti obchodnému centru CBA Verex sa nachádza športový areál MFK Tatran Liptovský Mikuláš (futbalový štadión s troma futbalovými ihriskami, bežeckou dráhou, tenisovým kurtom a volejbalovým ihriskom. Na štadione sa konajú futbalové zápasy Liptovského Mikuláša. Na parkovisku pred športovým areálom je tržnica.

Na ul. Obslužna sa nachádza Samoobslužná autoumyváreň a na sever medzi bytovkami je maľované detské ihrisko. Ďalej na sever, neďaleko obchodného strediska, sa nachádza predajňa Coop Jednoty, pri ktorej je umiestnený bankomat VÚB a novinový stánok. Oproti novinovému stánku cez cestu pešej zóny je predajňa zmrzliny. Na Coop Jednotu v minulosti nadväzovala budova tzv. Garni, v ktorej sídlili menšie obchodné prevádzky (domáce potreby, drogéria,...), pub a bar Billiard. Budova však vyhorela v roku 2012 a jej miesto dnes slúži ako parkovisko.

Okrem toho je na dolných Podbrezinách vybudovaná veľká materská škola Agátik s ihriskom, budova mäsny, cukrárne Včela a fitnescentrum "B" (pred budovou základný kameň výstavby sídliska). V budove ktorého sídli posilňovňa, sauna, aerobic sála, bar, stávkové kancelárie, cestovná kancelária, kaderníctvo, kozmetický salón a nechtové štúdio. V areáli sú vybudované športové šatne , menšie hokejbalové ihrisko a súkromné detské ihrisko. Pri vchode do budovy je bankomat Prima banky a malé parkovisko. Vedľa neho na sever sa nachádza basketbalové ihrisko, lezecké ihrisko, U-rampa a prekážky na skateboard.

ihrisko na dolných Podbrezinách
Pešia zóna na dolných Podbrezinach

Na Smrečianskej ulici, v úseku od Billy po križovatku s ulicou Dubovou, je pešia zóna (do užívania odovzdaná v lete 2006). Na pešej zóne, v priestore stredných Podbrezín, stojí budova cukrárne Veronika. Vedľa nej sa nachádza detské ihrisko spolu so Zelenou oázou pri vode. V bytovkách sa nachádza aj predajňa pekárenských výrobkov s detským inkluzívnim ihriskom (ul. Dubová) a Večierka (ul.Cédrová).

riečka Smrečianka na sídlisku

Na horných Podbrezinách sa nachádza základná škola Janka Kráľa (v jej priestoroch sídli mestská polícia s centrom voľného času a v jej areáli je tenisový kurt, futbalové ihrisko s umelým trávnikom, bežecká dráha a umelé jazierko). Na horných Podbrezinach sa ďalej nachádzajú tri detské ihriská, fitness outdoorové ihrisko, druhá predajňa Coop Jednoty, Z-Box, mäsiarstvo a kaderníctvo.

workout ihrisko na horných Podbrezinách
pešia zóna na horných Podbrezinách
Winter

Medzi bytovkami môžete nájsť dva basketbalové ihriská . Pri zastávke Podbreziny - stred, v tesnej blízkosti sú vybudované moderné garáže a oproti nim cez hlavnú cestu je Zberný dvor a Separačné stredisko Podpreziny. Na severe Podbreziny bezprostredne nadväzujú na mestskú časť Vitálišovce , kde sa nachádza súkromné sociálne zariadenie.

V časti Za vodou občiansku vybavenosť dopĺňa centrum sociálnych služieb ANIMA a oproti krmelec.

V priestore horných Podbrezín - Vitálišoviec sú vybudované dva lyžiarske vleky s možnosťou večerného lyžovania a Areál Podbreziny – športové centrum Petry Vlhovej. Vedľa vleku sa nachádza celoročný bufet. V lete kopcom vedie cesta na Pomník Háj Nicovô.

Takisto sa po celom sídlisku buduje metropolitná optická sieť od viacerých firiem (Profi-NET, Imafex, LiptovNet, Mikotel), pomocou ktorej sa môžu obyvatelia vysokorýchlostne pripojiť do siete internet či sledovať IP TV. Okrem toho je sídlisko pokryté 802.11a/b/g WiFi signálom.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Cez sídlisko vedie cesta III. triedy (III/018132) vedúcej do obce Žiar. Táto cesta odbočuje v mestskej časti Okoličné z cesty I. triedy č.18.

Premávajú sem viaceré linky miestnej MAD, konkrétne linky č. 2, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 a 14. Linka číslo 2. má trasu z Autobusovej stanice cez Nábrežie na Podbreziny otočku a naspäť cez Podbreziny do Stošíc.

Linka č. 8 spája sídlisko s autobusovou stanicou cez centrum, č. 9 zachádza cez Kožiarske závody a sídlisko Nábrežie, podobne linka č. 11 cez Nábrežie a na Autobusovú stanicu. Linka č. 12 spája sídlisko s centrom a Vojenskou akadémiou a linka č. 13 (premáva iba v letnej sezóne) do Aquaparkom Tatralandia.

Linka č. 14 premáva k obchodnému centru Tesco na Kamenom poly a pokračuje ku Kauflandu až na Autobusovú stanicu.

Linka č. 10 premáva Podbreziny- ul.Československej brigady (základná a stredná škola) - Autobusova stanica.

Na sídlisku je 6 autobusových zastávok - Podbreziny- juh (oba smery), Podbreziny- stred (oba smery) a Podbreziny- otočka (oba smery) , pričom na zastávke Podbreziny- stred zastavujú tiež prímestské autobusy smerujúce do obcí Veterná Poruba, Smrečany a Žiar.

Cesta do centra mesta s MHD trvá 15 minút, na autobusovú stanicu cca 20-30 minút.

Dopravnú situáciu zlepšuje železničná trať Žilina – Košice (plánovaná prekládka pre modernizáciu), ktorá oddeľuje sídlisko od mestskej časti Okoličné, so železničnou zastávkou Okoličné, na ktorej zastavujú všetky osobné vlaky. Je využívaná prevažne obyvateľmi dolných Podbrezín a Okoličného.

Čo sa týka plôch statickej dopravy, parkoviská sú pred nákupným centrom CBA Verex, pred športhotelom Tatran a na mieste kde kedysi stála bydova Garny.

Smrečianku premosťujú dva cestné mosty, ktoré spájajú časť Za vodou so zvyškom sídliska a tiež dva mosty pre peších.

Fauna a Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Podbreziny sa vďaka OZ Tatry menia na sídlisko s rôznymi oázami a oddychovými zónami.

Na podbrezinach sa často vyskytujú líšky ,srnky pri krmelci oproti centru sociálnych služieb ANIMA a na kopci Háj sa občas potulujú diviaky.


Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49°04′57″S 19°39′05″V / 49,082452°S 19,651365°V / 49.082452; 19.651365