Portál:Šport/Odporúčaný článok/13

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dominika Navara Cibulková (* 6. máj 1989, Bratislava, Slovensko) je slovenská profesionálna tenistka. Známa je svojím rýchlym a agresívnym štýlom hry. Počas kariéry vyhrala osem turnajov kategórie WTA a dva turnaje kategórie ITF.

Dominika Cibulková sa narodila v Bratislave, no vyrastala v Piešťanoch. Jej matka je bývalá poslankyňa NR SR Katarína Cibulková a jej otec Milan Cibulka je bývalý vodný lyžiar. Tenis hrala prvýkrát ako sedemročná, keď sa zúčastnila dvojtýždňového tenisového kurzu v Piešťanoch. Potom ho rok nehrala. Vo veku osem rokov ju rodičia prihlásili do tenisových kurzov, ktoré viedol otec Lukáša Lacka Ladislav Lacko. Spočiatku trénovala jeden až dvakrát do týždňa, neskôr v lete každodenne. V deviatich rokoch ju rodičia oficiálne zaregistrovali v piešťanskom tenisovom klube. Dôvodom bol najmä fakt, že len ako registrovaná hráčka mohla hrať súťaž Hľadáme tenisových olympionikov. O rok neskôr odišla do českého mesta Rožnov pod Radhoštěm, kde ju trénoval Martin Kavan, a navštevovala športovú triedu na ZŠ Videčská. Ostala tam jeden rok a následne sa vrátila na Slovensko, kde prestúpila do TK Slovan.

V novembri 2004 odohrala svoj vôbec prvý tenisový zápas na profesionálnom okruhu. Dňa 13. novembra v kvalifikácii turnaja s dotáciou 25 000 amerických dolárov v českých Průhoniciach vyhrala nad Petrou Novotníkovou z Česka 2 : 0 na sety (6 : 2, 6 : 1). V druhom kole kvalifikácie však prehrala s Chorvátkou Darijou Jurakovou 1 : 2 na sety (6 : 7 (4 : 7), 6 : 2, 2 : 6). Viac zápasov v roku 2004 už neodohrala. V roku 2006 vyhrala svoje prvé dva tituly kariéry, najprv v portugalskom Amarante zdolala Paulu Fondevilovú-Castrovú a na turnaji Retro Slovak Open v Bratislave Nemku Kristinu Barroisovú. Na turnaji v americkom Charlottesville postúpila do finále, na ktoré kvôli zranenie nenastúpila, v semifinále porazila japonskú tenistku Akiko Morigamiovú. Na turnaji WTA v Istanbule sa dostala do 2. kola. V ankete o najlepšiu tenistku Slovenska skončila na druhom mieste.