Portál:Informačné technológie/Odporúčaný článok/24

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Optické mechaniky
Optické mechaniky

Optická mechanika je zariadenie používané v počítači slúžiace na čítanie alebo zápis dát na vymeniteľné optické dátové médium. Údaje sa čítajú z dátového média bezkontaktne – opticky (najčastejšie laserom). Týmto spôsobom je možné dáta aj zapisovať. Podľa typu média poznáme mechaniky pre čítanie a zápis kompaktných diskov (CD), DVD, HD DVD, Blu-Ray a HVD diskov a ich kombinácie. Je to periférne zariadenie počítača.
Optické médiá sa vo výpočtovej technike používajú pre uchovávanie (archivovanie), prenos, a výmenu dát. Dosahujú dobrý pomer nákladov na bajt uloženej informácie. Nahradili magnetické pásky a diskety, nie sú však vhodné pre pružné okamžité uloženie dát. Tu sa viac používajú elektronické flash pamäte.

Na čítanie a zápis sa dnes už takmer výhradne ako záznamové médium používa optický disk s priemerom 12 cm (alebo jeho odrody napr. menšia verzia 8 cm ... ). Princíp záznamu dát spočíva v bodových zmenách odrazivosti média. Plocha je osvetlená laserom a odrazené svetlo je snímané svetlocitlivým snímačom.