Portál:Letectvo/Vybraná osobnosť/30

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Jan Kašpar (* 20. máj 1883, Pardubice – † 2. marec 1927, Pardubice) bol český inžinier, priekopník českej aviatiky, najznámejší z prvých českých leteckých konštruktérov a pilotov. Preslávil sa najmä priekopníckymi diaľkovými letmi.

Vyštudoval strojné inžinierstvo na Českom vysokom učení technickom v Prahe. Po zložení štátnej skúšky 28. februára 1907 absolvoval jeden semester vyššej automobilovej školy v Nemecku a v roku 1908 nastúpil do zamestnania vo firme Basse & Selve v nemeckom Altene. Tu sa začal intenzívne zaujímať o letectvo. Po návrate do Čiech sa zamestnal v automobilke Laurin & Klement v Mladej Boleslavi, ale už 1. júla 1909 firmu opustil, vrátil sa do rodných Pardubíc, kde sa spolu so svojím bratrancom Ing. Evženom Čihákom venoval konštrukcii lietadiel. Po čase sa bratranci rozišli a Evžen Čihák sa pustil do stavby lietadiel spolu so svojim bratom Hugom, nezávisle od neho.

Kašpar najprv skonštruoval jednoplošník. Vzorom mu bolo lietadlo Antoinette francúzskeho konštruktéra Huberta Lathama. V priebehu stavby ho zastihla správa, že dňa 25. júna 1909 preletel Francúz Louis Blériot Lamanšský prieliv. Kašpar lietadlo dokončil, ale nedokázal s ním vzlietnuť. Kúpil preto lietadlo typu Blériot XI (stroj výrobného čísla 76) za 18 000 frankov. Lietadlo najprv vybavil vlastným motorom, neskôr motorom Anzani.