Portál:Politika/Odporúčaný článok/33 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Andrej Hlinka (* 27. september 1864, Černová, dnes časť Ružomberka) — † 16. august 1938, Ružomberok) bol slovenský kňaz, politik a vedúca osobnosť slovenského národného hnutia.

Hlinka absolvoval teológiu na kňazskom seminári v Spišskej Kapitule v roku 1889 a pracoval ako farár na rôznych miestach, naposledy v Ružomberku. Už v mladých rokoch začal politickú kariéru v kresťanskodemokratickej Ľudovej strane, vedenej grófom Zichym. V čase, keď sa strana vzdala princípu národnostnej tolerancie, Hlinka z nej vystúpil a stal sa významným predstaviteľom pravicového krídla Slovenskej ľudovej strany. V roku 1918 sa Andrej Hlinka stal členom novovytvorenej Slovenskej národnej rady, v prvých okamihoch bol za myšlienku jednotného "československého národa", no túto myšlienku rýchlo zavrhol. Bol aj v delegácii svojej strany v lete 1919 vo Francúzsku na Versailleskej konferencii, kde žiadal autonómiu pre Slovensko. V roku 1925 sa jeho strana premenovala na Hlinkova slovenská ľudová strana (v skratke HSĽS) a do svojej smrti bol Hlinka jej líder, hlavný ideológ a hlavný predstaviteľ.

Po obnovení Česko-Slovenska v roku 1945 a po príchode komunistov k moci bol Hlinka z dôvodu jeho negatívneho postoja ku komunistom a pražskému centralizmu zobrazovaný ako najväčší zločinec slovenskej histórie. Všetky diela, ktore o ňom vznikli v rokoch 1948 až 1989, musíme vidieť v tomto svetle.

V tomto týždni si pripomíname 68. výročie smrti Andreja Hlinku. Jeho podobizeň zdobí dnes aj 1000-korunovú bankovku.