Portál:Taliansko/Vitajte na portáli o Taliansku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Taliansko, dlhý tvar Talianska republika (tal. Repubblica Italiana), je štát v južnej Európe. Má rozlohu 301 338 km² a žije tu 60 626 442 obyvateľov.

Taliansko patrí v mnohých ohľadoch k najvýznamnejším krajinám v rámci celosvetových porovnaní. S rozlohou 301 338 km² patrí Taliansku 74. miesto v celosvetovom meradle a deviate v Európe, počtom obyvateľov (60 626 5442) je šiestou najľudnatejšou krajinou v Európe a dvadsiatou treťou na svete; krajina má tiež veľmi významné hospodárske postavenie - je jedenástou najvyspelejšou ekonomikou na svete, štvrtou v Európskej únii a treťou v eurozóne.

Poloha krajiny[upraviť zdroj]

Taliansko leží na území južnej Európy. na Apeninskom polostrove. K jeho územiu patria aj ostrovy Sicília, Sardínia, Elba, Capri, Ischia, Pantelleria, ako aj súostrovia Tremiti a Pelagia.

Pevninské hranice sa nachádzajú iba na severe krajiny. Smerom od západu krajina susedí s Francúzskom, Švajčiarskom, Rakúskom a Slovinskom. Východné, južné a západné ohraničenie Talianska tvorí morské pobrežie. Územnou súčasťou Talianska sú dve suverénne enklávy - San Maríno a Vatikán; naproti tomu územnou súčasťou susediaceho Švajčiarska je talianska exkláva Campione d’Italia.

Politické a administratívne usporiadanie[upraviť zdroj]

Taliansko je republika s parlamentným a kabinetným systémom vlády. Je to unitárny štát so silnou miestnou autonómiou. Hlavou štátu je prezident volený na 7 rokov. Zákonodarnú moc má dvojkomorový parlament, zložený z Poslaneckej snemovne (630 poslancov) a Senátu (315 volených členov) a 11 doživotných senátorov vymenovaných prezidentom.

Štát sa člení na dvadsať autonómnych historických krajov (oblastí), ktoré majú svoje zákonodarné orgány (regionálne rady) a takisto svoje výkonné orgány (výkonné výbory). S výnimkou oblasti Valle d’Aosta pri hraniciach s Francúzskom sa všetky ostatné regióny členia na provincie; najviac (dvanásť) má región Lombardsko, najmenej (po dve) majú regióny Basilicata, Molise, Tridentsko-Horná Adiža a Umbria. Najmenšou územnosprávnou jednotkou je obec (comune).