Procol Harum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Procol Harum
Procol Harum v roku 2001
Procol Harum v roku 2001
Základné informácie
Pôvod   Londýn, Anglicko
Žáner(-re) Progresívny rock, baroque rock, art rock, psychedelický rock, symfonický rock, Blues rock
Pôsobenie 1967 – 1977, 1991 – 2022
Vydavateľstvá Regal Zonophone, Reprise (US), A&M, Chrysalis, Deram
Webstránka ProcolHarum.com
Členovia skupiny
Gary Brooker
Keith Reid
Geoff Whitehorn
Matt Pegg
Josh Phillips
Geoff Dunn
Bývalí členovia
Dave Knights
Matthew Fisher
Ray Royer
Bobby Harrison
B.J. Wilson
Robin Trower
Chris Copping
Dave Ball
Alan Cartwright
Mick Grabham
Pete Solley
Dee Murray
Mark Brzezicki
Dave Bronze
Jerry Stevenson
Don Snow

Procol Harum je britská rocková skupina, ktorá vznikla v roku 1967. Patrí medzi tie zoskupenia, ktoré výrazne prispeli k rozvoju progresívneho a neskôr aj symfonického rocku. Napriek tomu, že kapela bola známa štýlom, ktorý bol silne ovplyvnený barokovými a klasickými vplyvmi ich hudobný prejav je poznačený hlavne blues, R&B a soulom.

Kapela vznikla v meste Southend-on-Sea v anglickom grófstve Essex na základoch skupiny The Paramounts, ktorá sa v roku 1964 so svojou verziou skladby „Poison Ivy“ od autorskej dvojice Jerry Leiber a Mike Stoller (autori viacerých hitov Elvisa Presleya) dostala na 35. miesto do britských singlových rebríčkov. Viedli ju vtedy Gary Brooker a Robin Trower a spoluúčinkovali s nimi Chris Copping a B. J. Wilson. Skupina sa potom ako nedosiahla žiadny ďalší výrazný úspech rozpadla.[1]

V apríli roku 1967 začal Brooker spolupracovať s básnikom Keithom Reidom, s hráčom na organ Hammond, Matthewom Fisherom, gitaristom Rayom Royerom a hráčom na basovú gitaru, Davidom Knightsom.[1] Názov Procol Harum, dal tomuto novému zoskupeniu ich vtedajší manažér Guy Stevens podľa mena barmskej mačky, ktorú doma chovala jeho priateľka.[2] Zloženie kapely sa v priebehu rokov viackrát menilo.

Ich najznámejšou skladbou je nahrávka „A Whiter Shade of Pale“.[3] Singel s touto nahrávkou so svojim dosiahnutým predajom 10 miliónov nosičov sa nachádza v čele rebríčka najpredávanejších singlov sveta. V roku 2004 ho časopis Rolling Stone dal na 57. miesto zoznamu najlepších skladieb všetkých čias.

V októbri roku 2012 bola skupina Procol Harum nominovaná na uvedenie do Rokenrolovej siene slávy, no táto nominácia bola neúspešná.[4]

Členovia skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní členovia
Bývalí členovia

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c STRONG, Martin C.. The Great Rock Discography. 5th. vyd. Edinburgh : Mojo Books, 2000. ISBN 1-84195-017-3. S. 776 – 777.
  2. Johansen, "Procol Harum — Beyond the Pale". p 50
  3. Show 49 – The British are Coming! The British are Coming!: With an emphasis on Donovan, the Bee Gees and the Who. [Part 6] : UNT Digital Library [online]. . Dostupné online.
  4. "Rock and Roll Hall of Fame nominees announced". CNN. Retrieved 20 October 2012

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Procol Harum

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Procol Harum na anglickej Wikipédii.