Raja Chari

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Raja Chari
Astronaut NASA
Astronaut NASA
Št. príslušnosťUSA
Narodenie24. jún 1977 (46 rokov)
Milwaukee, Wisconsin, USA
Súčasné zamestnanieBojový pilot
Predchádzajúce zamestnanieTestovací pilot
HodnosťBrigádny generál
Čas vo vesmíre176 dní, 2 hodiny, 39 minút
Čas výstupov do otvoreného vesmíru13 hodín, 48 minút
Kozmonaut od9. decembra 2020
MisieSpaceX Crew-3 (Expedícia 66/67)
Znaky misií

Raja Jon Vurputoor Chari (* 24. júna 1977, Milwaukee, Wisconsin, USA) je americký skúšobný pilot a astronaut NASA. Je absolventom Akadémie vzdušných síl Spojených štátov, Massachusettského technologického inštitútu a Školy pre skúšobných pilotov amerického námorníctva a má nalietaných viac ako 2 000 hodín. Je brigádnym generálom vzdušných síl Spojených štátov amerických.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Chari sa narodil v Milwaukee v štáte Wisconsin Peggy Egbertovej a Sreenivasovi V. Charimu z Indie, vyrastal v Cedar Falls v štáte Iowa a navštevoval Columbus High School, ktorú ukončil v roku 1995. Navštevoval Akadémiu vzdušných síl Spojených štátov amerických v Colorado Springs v štáte Colorado, ktorú ukončil v roku 1999 s titulom bakalár v odbore astronautické inžinierstvo a inžinierske vedy s vedľajším odborom matematika. Po ukončení štúdia Chari navštevoval Massachusettský technologický inštitút v Cambridgei ako Draperov štipendista a v roku 2001 získal titul Master of Science v odbore letecké a astronautické inžinierstvo.

Chari je ženatý s Holly Schaffter Chari, tiež rodáčkou z Cedar Falls, a majú spolu tri deti.

Kariéra pilota[upraviť | upraviť zdroj]

Po skončení vysokoškolského štúdia absolvoval Chari výcvik pilotov na leteckej základni Vance v Oklahome. Absolvoval výcvik na lietadlá F-15E Strike Eagle na leteckej základni Seymour Johnson v Severnej Karolíne. Následne bol umiestnený na základniach Elmendorf AFB na Aljaške a RAF Lakenheath v Anglicku, kde bol nasadený na podporu vojny v Iraku. V roku 2007 absolvoval Chari ako výmenný dôstojník letectva školu pre skúšobných pilotov amerického námorníctva v Patuxent River v Marylande a bol vývojovým skúšobným pilotom na základni Eglin AFB na Floride, kde slúžil ako projektový pilot. Chari tiež navštevoval U.S. Army Command and General Staff College vo Fort Leavenworth v Kansase a slúžil ako dôstojník CENTCOM pre časovo citlivé zameriavanie. V čase svojho výberu za astronauta v júni 2017 Chari slúžil ako veliaci dôstojník 461. letky letových skúšok na základni Edwards AFB v Kalifornii.

V januári 2023 bol Chari navrhnutý na povýšenie na brigádneho generála.

Kariéra v NASA[upraviť | upraviť zdroj]

V júni 2017 bol Chari vybraný do 22. skupiny astronautov NASA a v auguste nastúpil do služby, aby začal dvojročný výcvik astronauta.

V decembri 2020 bol Chari vybraný do tímu Artemis, skupiny astronautov, ktorí "pomôžu pripraviť pôdu pre ďalšie lunárne misie vrátane vyslania prvej ženy a ďalšieho muža, ktorí sa v roku 2024 prejdú po povrchu Mesiaca."[1] V tom istom mesiaci sa stal prvým astronautom zo skupiny 22, ktorý bol vybraný na vesmírnu misiu SpaceX Crew-3, ktorej velil. Chari je prvým nováčikom NASA, ktorý velil vesmírnemu letu od čias Joea Engla, ktorý velil misii STS-2 v roku 1981.

Dňa 23. marca 2022 Chari a astronaut ESA Matthias Maurer opustili spoločnú prechodovú komoru Quest na ISS, aby vykonali výstup do otvoreného vesmíru. Maurerova kamera v prilbe sa však uvoľnila, čím sa začiatok činnosti o hodinu oneskoril. Chari ju nakoniec zaistil pomocou drôtu a výstup do vesmíru sa úspešne dokončil.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. POTTER, Sean. NASA Names Artemis Team of Astronauts Eligible for Early Moon Missions [online]. NASA, 2020-12-09, [cit. 2023-04-02]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Raja Chari

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

https://www.nasa.gov/specials/artemis-team/

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Raja Chari na anglickej Wikipédii.