Redaktor:Bowns/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ilex paraguariensis známe ako Yerba maté, je kofeínový nápoj, ktorý sa teší čoraz väčšiemu rozmachu a obľúbenosti v Európe. Yerba maté po storočia konzumovali pôvodní obyvatelia Južnej Ameriky. Originálne sa podáva v kalabasách a pije sa zo slamky zvanej bombilla. Chuť ide popísať ako zemitú, trávnatú alebo drevitú s tónmi ovocia, ako sú jablká alebo citrusové príchute. Mimo kofeínu obsahuje yerba maté tiež antioxidanty, o ktorých sa predpokladá, že majú proti rakovinotvorné vlastnosti. Tieto antioxidanty zahŕňajú polyfenoly, ako sú flavonoidy a triesloviny.  

Pôvod yerba maté[upraviť | upraviť zdroj]

Yerba maté je povzbudzujúci nápoj, ktorý si obľúbili gaučo alebo kovboji v Južnej Amerike. Nápoj bol prvý raz konzumovaný v priebehu obdobia sucha a hladomoru, kedy nebolo k dispozícii dostatok jedla. Gaučo popíjali čaj, keď boli vonku a starali sa o dobytok alebo cez dlhé dni v období žatvy. Semená yerba maté mali zaujímavý spôsob klíčenia a to priechodom tráviacim traktom pôvodných vtákov.

Po stáročia bola rastlina yerba maté používaná k uctievaniu pri náboženských alebo dôležitých kmeňových obradoch. Keď Španieli kolonizovali Južnú Ameriku, začali ho piť a rýchlo rozšírili svoju lásku k bylinným rastlinám s ľuďmi, ktorí chceli tiež vyskúšať nové zvyky a tradície.

Ako yerba maté funguje?[upraviť | upraviť zdroj]

Yerba maté produkuje prírodný stimulant zvaný Matein, ktorý je podobný kofeínu, ale na rozdiel od kávy nemá žiadne vedľajšie účinky na vaše zdravie. Yerba maté vám dodá dlhotrvajúcu energiu a zároveň vám pomôže relaxovať. Okrem toho je yerba maté medzi niekoľkými rastlinami, ktoré obsahujú teobromín. Teobromín rozširuje cievy, čo z neho robí dobré diuretikum pre vysoký krvný tlak a to vďaka jeho vazodilatačným vlastnostiam.  

Ako sa yerba maté pripravuje?[upraviť | upraviť zdroj]

Yerba maté sa tradične pripravuje v sušenej tekvici nazývanej kalabasa. Moderná verzia kalabasy môže byť vyrobená z keramiky, kovu alebo dreva. Kalabasa sa naplní od ¼ až do ¾ jej obsahu yerba maté , ktorá sa namočí na 10 minút do vody o teplote 50°C a nechá sa, aby sa vsiakla. Po 10 minútach zalejeme kalabasu vodou o teplote 70-80°C. Po vypití je možné nápoj znovu zalievať 5-6x alebo dovtedy dokiaľ má yerba maté stále chuť. Preto odporúčame si k yerba maté zakúpiť termosku pre komfort a relax. Celý návod na prípravu yerba maté nájdete tu: Príprava Yerba maté

Yerba maté návod

Kde yerba maté rastie?[upraviť | upraviť zdroj]

Kríky yerba maté sa pestujú hlavne v Argentíne, južnej Brazílii, Uruguaji, Paraguaji a boli tiež prinesené na Havaj, kde rastú v dažďovom pralese, skryté pred priamym slnkom.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

https://www.tea-shop.sk/blog/co-je-yerba-mate/

Externé odkazy:[upraviť | upraviť zdroj]

  • Slovníkové heslo yerba maté vo Wikislovníku
  • Tea-Shop.sk - Predaj, články a zaujímavosti o Yerba Maté.