Cezmína paraguajská

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cezmína paraguajská
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Ilex paraguariensis
A.St.-Hil.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Cezmína paraguajská[1] (lat. Ilex paraguariensis) je rastlina z Južnej Ameriky, pôvodne rastúca v štátoch Paraguaj, Argentína, Uruguaj a Brazília. Ide o krovinu dorastajúcu až do výšky 15 metrov. Listy sú 7 - 11 cm dlhé a 3 - 5 cm široké. Rastlina má malé biele kvety a plody podobné brusnici.

Nápoj[upraviť | upraviť zdroj]

Rastlina je známa tým, že slúži na prípravu nápoja maté. Nápoj sa pripravuje zaliatím sušených drvených listov horúcou vodou. Má plnú horkú chuť a má povzbudzujúce účinky, podobné ako káva alebo čaj. Tradične sa podáva v tekvičke a pije sa pomocou špeciálnej slamky (v španielčine "bombilla", bomba po portugalsky) a považuje sa za nápoj priateľstva, tradične sa totiž pije v kruhu priateľov alebo rodiny z jednej tekvičky. Týmto zvykom je známy Paraguaj, Argentína, Uruguaj, Brazília, ale tento zvyk sa dostal aj do Sýrie či Libanonu.

Chemické zloženie[upraviť | upraviť zdroj]

Cezmína paraguajská obsahuje alkaloidy, známe stimulanty, ktoré obsahuje aj káva alebo čokoláda. Obsahuje aj draslík, horčík a mangán. Obsah kofeínu kolíše medzi 0,3 - 1,7% v sušenom stave (v porovnaní s 2,5% - 4,5% pri čaji a 1,5% pri káve).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. cezmína. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2001. 686 s. ISBN 80-224-0671-6. Zväzok 2. (Bell – Czy).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]