Redaktor:Hosmich

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hosmich
Tento redaktor je katolík.
Tento redaktor má narodeniny
7. marec.
Tohto redaktora možno nájsť na
ICQ pod číslom 433 319 174.
Tento používateľ prispieva pomocou Mozilly Firefox.

Vitajte, som Michal z Košíc a občas mávam nápady, ktoré môžu zmeniť svet.

V roku 2008 sa zmenili hranice diecéz a eparchií na Slovensku. V tomto roku som sa stal wikipediánom a chcel som vytvoriť open source svetovú mapu diecéz (niečo ako vrstvu vo Wikimapii). Zbieral som mapy rozdelenia tej ktorej krajiny na diecézy a neodborne spájal do väčších máp. (Rovnakú techniku som použil pri tejto mape.) Takto som pokryl časť Európy, potom ma to prešlo.

Neskôr som sa zaujímal o grafické symboly jazykov, ktorými som pôvodne chcel označiť projekty Wikimedie. Potom som týmito symbolmi pokrýval mapu Zeme podľa toho, kde má ktorý jazyk pôvodné územie. Zoznam týchto symbolov (sú to najmä vlajky) vediem od roku 2011 na týchto dvoch stránkach.

Občas som symbol našiel mimo projektov Wikimedie a keď som ho chcel zobraziť na wiki stránke, musel som ho nahrať na Commons. Tak som sa dostal ku vektorizácii obrázkov. Používal som dva online vektorizátory, ale v súčasnosti mi stačí Inkscape.

Pri nahrávaní súborov som v roku 2013 objavil toto a vrátil som sa ku diecézam. Zozbieral som erby slovenských biskupov, ktoré boli na Commons, a vytvoril túto galériu. Väčšina obrázkov pochádza od dvoch autorov: Tomas.urban a GiMa38. Niektoré Tomášove súbory som nahradil oficiálnymi erbmi, pri Milanovi Lachovi som bol prvý, kto nahral erb na Commons.

Viem, že pri obciach je na nahranie oficiálneho erbu potrebný písomný súhlas. Biskupi však svoje erby zverejňujú na stránkach diecéz a stránke KBS. Preto súbory v tejto galérii nemajú prioritu pred erbmi, ktoré nájdete tu. Erby diecéz sú na Commons tiež neoficiálne, ale v tejto stránke sa im nevenujem. Môžete vylepšiť túto galériu "zoficiálnením" ďalších erbov, pokiaľ neoficiálna verzia je výrazne odlišná. Oficiálnu verziu však nahrávajte len so súhlasom biskupa.

Galéria zachytáva erby slovenských katolíckych biskupov, ktorí pôsobili od Nežnej revolúcie. Roky označujú obdobie používania erbu v danej diecéze, najneskôr do emeritúry. Pre nekatolíckych biskupov galériu neurobím, lebo ich erby na Commons chýbajú (s výnimkou Augustína Bačinského).

Bratislavsko-trnavská arcidiecéza (do 2008)[upraviť | upraviť zdroj]

Bratislavská arcidiecéza[upraviť | upraviť zdroj]

Trnavská arcidiecéza[upraviť | upraviť zdroj]

Nitrianska diecéza[upraviť | upraviť zdroj]

Žilinská diecéza[upraviť | upraviť zdroj]

Banskobystrická diecéza[upraviť | upraviť zdroj]

Rožňavská diecéza[upraviť | upraviť zdroj]

Spišská diecéza[upraviť | upraviť zdroj]

Košická arcidiecéza[upraviť | upraviť zdroj]

Vojenský ordinariát[upraviť | upraviť zdroj]

Prešovská archieparchia[upraviť | upraviť zdroj]

Košická eparchia[upraviť | upraviť zdroj]

Bratislavská eparchia[upraviť | upraviť zdroj]

Zahraničie[upraviť | upraviť zdroj]

Poznámky:

  1. rekonštrukcia podľa plastiky
  2. oficiálne vyobrazenie
  3. oficiálne vyobrazenie
  4. prekreslenie podľa oficiálnej podoby želané
  5. oficiálne vyobrazenie
  6. celý erb je na stránke na ukrajinskej Wikipédii
  7. oficiálne vyobrazenie

Appendix[upraviť | upraviť zdroj]

A bonus na záver: tri erby Bieloruska:

Dvojakú symboliku majú aj Macedónsko, Slovensko a Slovinsko:

Slováci odmietli socialistický erb a vrátili sa k dvojkrížu, naopak Slovinci odmietli kraňského orla pre jeho kolaborantskú konotáciu a upravili socialistický erb. Macedónci neodmietli erb s levom ani so slnkom, ale menšiny v Macedónsku odmietli leva a ten je preto etnickým symbolom. Obidva symboly Macedónska sú spojené tu a symboly Slovinska tu. Slovensko spájať nebudem, urobil to za mňa Shikku27316 (spojil vrchy z oboch erbov s dvojkrížom a ohňom). Erb, ktorý nie je v súčasnosti štátnym znakom, majú aj Francúzsko a Taliansko:

Posledným príkladom krajiny, ktorá nepoužíva historický erb, je Líbya. Tá mala niekoľko erbov, v súčasnosti používa neheraldickú pečať.