Redaktor:Yardom78/Ultimate Fighting Championship

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ultimate Fighting Championship ( UFC ) je americká spoločnosť na propagácia zmiešaných bojových umení (MMA) so sídlom v Las Vegas v Nevade, ktorú vlastní a prevádzkuje spoločnosť Endeavour Group Holdings spolu so spoločnosťami Silver Lake Partners, Kohlberg Kravis Roberts a MSD Capital prostredníctvom spoločnosti Zuffa, LLC. . [1] [2] Je to najväčšia spoločnosť zaoberajúca sa propagáciou MMA na svete a na svojom zozname má niekoľko bojovníkov, ktorí patria medzi najlepších na svete v tomto športe. [3] UFC organizuje podujatia po celom svete, v ktorých sú bojovníci rozdelení do dvanástich hmotnostných divízií (osem mužských divízií a štyri ženské divízie) a riadi sa pravidlami Unified Rules of Mixed Martial Arts . [4] Od roku 2020 sa v UFC uskutočnilo viac ako 500 podujatí . Dana White je prezidentom UFC od roku 2001. Pod vedením Whitea sa UFC rozrástla do globálne populárneho podniku v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. [5]

Prvé podujatie sa konalo v roku 1993 v McNichols Sports Arena v Denveri v štáte Colorado . Účelom prvých súťaží šampionátu Ultimate Fighting Championship bolo identifikovať najefektívnejšie bojové umenie v súťaži s minimálnymi pravidlami a bez hmotnostných tried medzi konkurentmi rôznych bojových disciplín ako box, kickbox, brazílske Jiu-Jitsu, Sambo, zápas, Muay Thai, Karate, Taekwondo a Judo . Na ďalších podujatiach začali bojovníci využívať účinné techniky z viac ako jednej disciplíny, čo nepriamo pomohlo vytvoriť samostatný štýl boja známy ako súčasné "zmiešané bojové umenia" (MMA). [6] V roku 2016 bola materská spoločnosť UFC, Zuffa, predaná skupine vedenej Williamom Morrisom Endeavourom (WME – IMG), vrátane spoločností Silver Lake Partners, Kohlberg Kravis Roberts a MSD Capital [7] za 4 025 miliárd USD. [8]

Vďaka televíznym zmluvám a expanzii v Austrálii, Ázii, Európe [9] a na nových trhoch v USA sa popularita UFC výrazne zvýšila a dosiahlo väčšie mediálne pokrytie; v roku 2015 dosiahli celkové príjmy výšku 609 miliónov USD a ďalšia dohoda na vysielaní v so spoločnosťou ESPN mala počas päťročného obdobia hodnotu 1,5 miliardy dolárov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalé logo UFC, používané od roku 1993 do roku 1999

Začiatky súťaže: začiatok 90. rokov[upraviť | upraviť zdroj]

Royce Gracie použil brazílske jiu-jitsu v prvých rokoch UFC na porazenie súperov väčších rozmerov a sily.

Art Davie navrhol Johnovi Miliusovi a Rorionovi Graciemu osemčlenný turnaj na jednu elimináciu s názvom „Vojna svetov“. Turnaj bol inšpirovaný videosériou "Gracies in Action" vyrobenou brazílskou rodinou Gracie, na ktorej sa zúčastnili študenti Gracie jiu-jitsu, ktorí porazili bojových umelcov rôznych disciplín, ako sú karate, kung-fu a kickbox . Na turnaji sa predstavia aj bojoví umelci z rôznych disciplín, ktorí proti sebe stoja v boji bez obmedzenia, aby určili najlepšie bojové umenie, a jeho cieľom bude zopakovať vzrušenie zo zápasov, ktoré Davie videl na videách. [10] Milius, známy filmový režisér a scenárista, rovnako ako študent Gracie, súhlasil, že bude pôsobiť ako kreatívny riaditeľ podujatia. Davie vypracoval obchodný plán a dvadsaťosem investorov prispelo počiatočným kapitálom na rozbehnutie WOW Promotions s úmyslom rozvinúť turnaj do televíznej franšízy. [11]

V roku 1993 spoločnosť WOW Promotions hľadala televízneho partnera a oslovila producentov s platbami za sledovanie TVKO (HBO ) a SET ( Showtime ), ako aj Campbella McLarena a Davida Isaacsa v spoločnosti Semaphore Entertainment Group (SEG). TVKO aj SET odmietli, ale SEG - priekopník v televízii s platbami za sledovanie, ktorá priniesla také neobvyklé udalosti, ako je tenisový zápas medzi mužmi a ženami medzi Jimmym Connorsom a Martinou Navratilovou - sa stala partnerom WOW v máji 1993. [12] Spoločnosť SEG oslovila režiséra videa a filmového umenia Jasona Cussona, aby navrhol ochrannú známku „Octagon“, ktorá je podpisovým znakom tohto podujatia. Cusson zostal produkčným dizajnérom prostredníctvom UFC 27 . [10] SEG vymyslel názov tejto šou ako The Ultimate Fighting Championship . [13] Predkladatelia UFC pôvodne usporiadali podujatie ako bojový videoherný turnaj v reálnom živote podobný Street Fighter a Mortal Kombat . [14]

Spoločnosti WOW Promotions a SEG usporiadali prvé podujatie, neskôr nazvané UFC 1, v McNichols Sports Arena v Denveri v Colorade 12. novembra 1993. Art Davie fungoval ako booker a dohadzovač šou. [15] Šou navrhla nájsť odpoveď na otázky fanúšikov športu ako: „Môže zápasník poraziť boxera?“ [16] Rovnako ako väčšina vtedajších bojových umení, bojovníci zvyčajne mali zručnosti iba v jednej disciplíne a mali málo skúseností s protivníkmi s rôznymi zručnosťami. [17] V televíznom vysielaní sa predstavili kickboxri Patrick Smith a Kevin Rosier, savate bojovník Gerard Gordeau, karate expert Zane Frazier, shootfighter Ken Shamrock, sumo zápasník Teil Tuli, boxer Art Jimmerson a 79kg čierny opasok brazílskeho jiu-jitsu Royce Gracie - mladší brat spoluzakladateľa UFC Roriona, ktorého Rorion vybral, aby v súťaži zastupoval svoju rodinu. Technika Royce Gracieho sa v úvodnom turnaji ukázala ako najefektívnejšia po postupnom víťazstve cez Jimmersona, Shamrocka a Gordeaua. [18] Šou sa ukázala byť mimoriadne úspešná, ktorú sledovalo 86 592 predplatiteľov televízie s platbou za sledovanie (PPV - pay-per-view).

Je sporné, či promotéri zamýšľali, aby sa podujatie stalo predzvesťou série budúcich udalostí. „Táto šou mala byť iba jednorazová,“ uviedol prezident UFC Dana White. „Uchytilo sa to tak dobre, že sa rozhodli urobiť ďalšie podujatia. Títo muži si nikdy nemysleli, že vytvárajú nový šport. “ [19] Art Davie vo svojej knihe z roku 2014 Je to legálne?, záznam o vytvorení prvého podujatia UFC, popiera názor, že UFC bol WOW Promotions a SEG vnímaný ako jednorázový, pretože SEG ponúkol spoločnosti WOW päťročnú spoločnú dohodu o vývoji. Hovorí: „Je zrejmé, že Campbell aj Meyrowitz zdieľali moje neochvejné presvedčenie, že Vojna svetov [note 1] bude pokračujúcou sériou bojových turnajov - skôr než franšízou na jednu noc.“ [20]

Bez hmotnostných tried bojovníci často čelili podstatne väčším alebo vyšším súperom. Keith „The Giant Killer“ Hackney sa stretol s Emmanuelom Yarbroughom na UFC 3 kde sa Emmanuel musel vyrovnať s nevýhodou výšky o 23 cm a váhy o 18kg. Mnoho bojovníkov verilo, že technika môže prekonať tieto veľkostné nevýhody a že šikovný bojovník môže proti nemu použiť veľkosť a silu súpera. Royce Gracie, ktorý zvíťazil na troch z prvých štyroch podujatí, UFC rýchlo dokázal, že veľkosť nie vždy určuje výsledok boja.

Počas tejto ranej fázy organizácie UFC sa predviedlo množstvo rôznych štýlov a bojovníkov. Okrem spomínaných Royce Gracieho, Kena Shamrocka a Patricka Smitha sa na súťažiach zúčastnili aj konkurenti a členovia siene slávy Dan Severn, Marco Ruas, Gary Goodridge, Don Frye, Kimo Leopoldo, Oleg Taktarov či Tank Abbott . Aj keď na prvých podujatiach dominovalo jiu-jitsu, úspešné boli aj iné bojové štýly: najskôr zápasenie, kickbox, box a špinavý box, ktoré sa nakoniec pretavili do moderných zmiešaných bojových umení .

V apríli 1995, po UFC 5 v Charlotte v Severnej Karolíne, Davie a Gracie predali svoj záujem o franšízu spoločnosti SEG a rozpustili WOW Promotions. Davie pokračoval so SEG ako booker a dohadzovač šou, ako aj komisár hry Ultimate Fighting, až do decembra 1997.

Vznik prísnejších pravidiel[upraviť | upraviť zdroj]

Aj keď UFC na začiatku 90. rokov používal slogan „Neexistujú žiadne pravidlá“, UFC v skutočnosti fungovalo s obmedzenými pravidlami. Zakázal hryzenie a škrábanie očí a umožňoval techniky, ako je ťahanie vlasov, údery hláv , údery do slabín a chytanie rýb . 

V kvalifikačnom zápase UFC 4 sa súťažiaci Jason Fairn a Guy Mezger dohodli, že sa nebudú ťahať vlasy - pretože obaja mali chvosty zviazané dozadu. Na tom istom podujatí došlo k stretnutiu medzi Keithom Hackneym a Joe Sonom, v ktorom Hackney na zemi rozdal sériu úderov do Sonovho rozkroku. 

UFC malo reputáciu, najmä v začiatkoch, ako mimoriadne násilné podujatie, o čom svedčí vylúčenie zodpovednosti na začiatku vysielania UFC 5, ktoré varovalo divákov pred násilnou povahou tohto športu. 

UFC 5 predstavilo aj odvetu zápasu Royce Gracie a Ken Shamrock nazývanú ako "Superzápas". To sa ukázalo ako veľmi dôležitý krok pre vývoj pretože to prinieslo zápas bojovníkov, ktorí nemali žiadne predchádzajúce zranenia z toho istého turnaja na rozdiel od ostatných zápasov.

„Superzápas“ sa začal ako neturnajový zápas, ktorý určil prvého úradujúceho šampióna UFC pre víťazov turnajov; [21] neskôr sa z toho vyvinul zápas, ktorý mohol byť zápasy o titul, alebo zápasy bez titulu. „Superzápas“ nakoniec turnajové zápasy úplne vyradil; na UFC Brazília, UFC upustilo od turnajového formátu pre celú kartu (okrem jednorazového japonského turnaja UFC s japonskými bojovníkmi). UFC 6 bolo prvým podujatím, kde sa konal vrchol prvého neturnajového šampióna UFC Kena Shamrocka .

Kontroverzia a reformy: koniec 90. rokov[upraviť | upraviť zdroj]

Násilná povaha rýchlo sa rozvíjajúceho športu pritiahla pozornosť amerických úradov. [22]

V roku 1996 videl senátor John McCain ( R - AZ ) záznam z prvých podujatí UFC a okamžite to považoval za odporné. Samotný McCain viedol kampaň za zákaz UFC, nazval ho „ľudskými kohútimi zápasmi“ a dokonca poslal listy guvernérom všetkých päťdesiatich štátov USA, v ktorých ich žiadal o zákaz podujatia. [23]

Tridsaťšesť štátov prijalo zákony, ktoré zakázali tieto boje, vrátane New Yorku, ktorý uzákonil zákaz v predvečer UFC 12 a prinútil premiestnenie podujatia do Dothanu v Alabame . [24] UFC naďalej vysielalo na DirecTV PPV, aj keď jeho publikum zostávalo nepatrné v porovnaní s rozsiahlejšími káblovými platformami platenými za dané obdobie.

V reakcii na kritiku, UFC zvýšila spoluprácu so štátnymi športovvými komisiami a prepracovali svoje pravidlá, aby sa odstránili menej chutné prvky bojov, ale zároveň zachovali základné prvky udieranie a zápasenie . Na UFC 12 sa zaviedli hmotnostné triedy a zakázal sa "lov rýb" . Na UFC 14 už boli rukavice povinnými a kopy do hlavy protivníka na zemi boli zakázané. V UFC 15 sa obmedzilo ťahanie za vlasy a zakázali sa úderi do zadnej časti krku a hlavy, údery hlavou, manipulácia malými kĺbmi a údery do slabín. Po predstavení päťminútových kôl na UFC 21 sa UFC postupne pretváralo skôr na šport ako na atrakciu. [25]

UFC vedené komisárom UFC Jeffom Blatnickom a rozhodcom Johnom McCarthym pokračovalo v práci so štátnymi atletickými komisiami. [26] Blatnick, McCarthy a dohadzovač Joe Silva vytvorili príručku politík, postupov, kódexov správania sa a pravidiel, ktoré majú pomôcť pri sankcionovaní UFC atletickými komisiami, z ktorých mnohé existujú dodnes. Blatnick a McCarthy cestovali po celej krajine, vzdelávali regulačné orgány a zmenili vnímanie športu, o ktorom sa myslelo, že je krvilačný a nehumánny. Do apríla 2000 malo ich hnutie zjavný dopad. Kalifornia sa mala stať prvým štátom v USA, ktorý podpísal súbor kodifikovaných pravidiel, ktoré upravujú MMA. Krátko nato si to osvojilo i New Jersey.

UFC naďalej spolupracovalo s atletickými komisiami a podujatia sa konali na menších miestach v USA ako je napríklad Lake Charles Civic Center . Výber miest zahŕňali štáty, ktoré sú prevažne vidiecke a menej známe pre organizovanie profesionálnych športových podujatí, ako napríklad Iowa, Mississippi, Louisiana, Wyoming a Alabama. Spoločnosť SEG nemohla zabezpečiť vydanie domáceho videa pre UFC 23UFC 29 . Spolu s ďalšími propagačnými akciami zmiešaných bojových umení, ktoré sa usilovali o sankcie voči USA, zabezpečili Medzinárodné majstrovstvá v boji (IFC) prvé americké podujatie pre zmiešané bojové umenia schválené USA, ktoré sa konalo v New Jersey 30. septembra 2000. Len o dva mesiace neskôr usporiadalo UFC svoje prvé schválené podujatie UFC 28 podľa „Jednotných pravidiel“ rady pre atletickú kontrolu v štáte New Jersey. [27]

Počas vývoja pravidiel UFC sa začala vyvíjať aj oblasť jej konkurencie. Počas tejto éry sa zrodili aj členovia siene slávy Mark Coleman, Randy Couture, Pat Miletich, Chuck Liddell, Matt Hughes a Tito Ortiz.

Éra Zuffa: začiatok 21. storočia[upraviť | upraviť zdroj]

Po dlhom boji o zrušenie sankcií sa spoločnosť SEG dostala na pokraj bankrotu a v roku 2000 ju oslovili výkonní riaditelia Station Casinos Frank a Lorenzo Fertitta a ich obchodný partner Dana White s ponukou na kúpu UFC. O mesiac neskôr, v januári 2001, kúpili Fertittasovci UFC za 2 milióny dolárov a vytvorili spoločnosť Zuffa, LLC ako materský subjekt ovládajúci UFC.

„Nechal som svojich právnikov, aby mi povedali, že som sa zbláznil, pretože som nič nekupoval. Platil som 2 milióny dolárov a oni hovorili: „Čo za to dostávate? ' prezradil Lorenzo Fertitta pre magazín Fighters Only , pripomínajúc nedostatok majetku, ktorý získal pri kúpe. „A ja som povedal:‚ Čomu nerozumieš, je to, že dostávam to najcennejšie, čo by som mohol mať, čo sú tie tri písmená: UFC. Vďaka tomu bude táto vec fungovať. Každý pozná túto značku, či už sa im páči alebo nepáči, reagujú na ňu. ' [28]

Vďaka väzbám na atletickú komisiu pre štát Nevada ( Lorenzo Fertitta bol bývalým členom NSAC) Zuffa v roku 2001 nedostávala v Nevade sankcie. Krátko nato sa UFC vrátilo k káblovej televízii s platbami za sledovanie. UFC 33 malo tri majstrovské zápasy.

Boj o prežitie a obrat[upraviť | upraviť zdroj]

Po odkúpení firmou Zuffa začalo UFC pomaly, ale stabilne rásť v popularite. Čiastočne kvôli väčšej reklame, [29] sponzorstvu spoločnosti, návratu ku káblovej platbe za prezretie a následným vydávaniu domácich videí a DVD.

Vďaka väčším živým prenosom v kasínových priestoroch, ako sú Trump Taj Mahal a MGM Grand Garden Arena, UFC zabezpečila svoju prvú televíznu dohodu s Fox Sports Net . Best Damn Sports Show Period odvysielala prvý zápas zmiešaných bojových umení v americkej káblovej televízii v júni 2002, ako aj hlavné podujatie predstavujúce Chuck Liddell vs. Vitor Belfort v UFC 37.5 . [30] Neskôr FSN odvysielala najvýznamnejšie predstavenia z UFC, ktoré obsahovali hodinové bloky najväčších zápasov UFC.

Sieň slávy UFC Ken Shamrock pomohol premeniť UFC na mainstreamový šport.

UFC 40 bola jedna z najdôležitejších udalostí v ére Zuffa. Do MGM Grand Arena prišlo 13,022 divákov a predalo sa 150,000 lístkov PPV čo predstavovalo zhruba dvoj násobok počtu pri predchádzajúcich udalostiach. Hlavným zápasom večera bol boj medzi vtedajším šampiónom stredne ťažkej váhy Tito Ortiza a bývalého šampióna superzápasu Kena Shamrocka, ktorý sa predtým presunul do profesionálneho wrestlingu WWE. Bolo to po prvý krát kedy UFC dosiahla tak vysoké čísla sledovanosti. UFC 40 takisto pritiahla pozornosť mainstremových médií ako ESPN a USA Today.

Napriek úspechu UFC 40 malo UFC stále finančné deficity. Do roku 2004 mala Zuffa 34 milónov dolárov státu, odkedy kúpili UFC. [31] Medzi bojovníkov, ktorí sa dostali do popredia po zakúpení spolčnosťou Zuffa patria Anderson Silva, Georges St-Pierre, Rich Franklin, BJ Penn, Sean Sherk, Matt Serra, Ricco Rodriguez, Robbie Lawler, Frank Mir, Karo Parisyan a Nick Diaz .

The Ultimate Fighter a stúpajúca popularita[upraviť | upraviť zdroj]

Tvárou v tvár vyhliadke na bankrot vypustilo UFC predaj PPV a zaradili sa do bežného televízneho vysielania. Potom, čo sa bratia Fertitta predstavili v televíznom seriáli American Casino, [32] a zistili, ako dobre táto séria fungovala ako propagačný prostriedok, vyvinuli myšlienku, že UFC bude mať svoju vlastnú sériu reality show.

Logo šou The Ultimate Fighter

Ich nápad, The Ultimate Fighter ( TUF ), bol televíznou reality show, v ktorej sa predstavili prichádzajúci bojovníci MMA v súťaži o šesťciferný kontrakt UFC. Bojovníci boli zo súťaže vyraďovaní prostredníctvom exhibičných zápasov zmiešaných bojových umení. Show však odmietali všetky televízie. Až keď oslovili televíziu Spike s tým že si sami zaplatia náklady vo výške 10 miliónov dolárov, sa im podarilo v televízii získať vysielací čas.

V januári 2005 uviedla spoločnosť Spike TV show The Ultimate Fighter 1 v čase nasledujúcom po WWE Raw . Šou sa stala okamžitým úspechom a vyvrcholila pozoruhodnou finálovou bitkou, v ktorej sa predstavili finalisti ľahkej váhy a ťažkej váhy Forrest Griffin a Stephan Bonnar. Priamy prenos z finále sezóny vyniesol veľmi pôsobivé celkové hodnotenie 1,9. Dana White pripisuje TUF 1 záchranu UFC. [33]

Po finále Griffin / Bonnar sa v auguste 2005 začala druhá sezóna show The Ultimate Fighter a v roku 2006 sa objavili ďalšie dve sezóny. Spike a UFC pokračovali vo vytváraní a vysielaní nových sezón, až kým sa šou nepresunula do FX v roku 2012. [34]

Po úspechu hry The Ultimate Fighter si Spike vybral aj UFC Unleashed, hodinovú týždennú šou, v ktorej boli vybrané zápasy z predchádzajúcich udalostí. Spike sa tiež podpísal na vysielaní živého vysielania UFC Fight Night, série bojových udalostí debutujúcich v auguste 2005, a špeciálov Countdown na podporu pripravovaných UFC kariet s platbami za zobrazenie tzv. PPV.

Po veľmi úspešnom behu na Spike a s blížiacim sa oznámením nového vzťahu UFC s Foxom, predstavitelia Spike vydali vyhlásenie týkajúce sa ukončenia ich partnerstva s UFC, „ The Ultimate Fighter sezóna 14 v septembri bude naša posledná. . . Naše šesťročné partnerstvo s UFC bolo neuveriteľne prospešné pri budovaní oboch našich značiek a želáme im do budúcnosti všetko dobré. “ [35]

S oznámením partnerstva UFC s Foxom v auguste 2011 sa The Ultimate Fighter, ktorý v septembri vstúpil do svojej 14. sezóny, presunul do siete FX. Spolu so zmenou televízie sa epizódy vysielali raz do a eliminačné boje sa vysielali naživo. [36]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

[[Kategória:Category:Zmiešané bojové umenia]] [[Kategória:Category:Ultimate fighting championship]]

  1. WME-IMG Renames Parent Company as Endeavor [online]. [Cit. 2018-04-19]. Dostupné online.
  2. KROLL, Justin. WME-IMG Renames Holding Company Endeavor [online]. October 9, 2017, [cit. 2018-04-19]. Dostupné online.
  3. . Dostupné online.
  4. . Dostupné online.
  5. BOICE, Danny. Boxer To Entrepreneur: How Dana White Became The Champ Of Mixed Martial Arts [online]. [Cit. 2017-05-12]. Dostupné online.
  6. . Dostupné online.
  7. . Dostupné online.
  8. . Dostupné online.
  9. . Dostupné online.
  10. a b Gentry III, Clyde, No Holds Barred: Ultimate Fighting and the Martial Arts Revolution, Milo Books, 2003, paperback edition, ISBN 1-903854-30-X, pp. 38–39.
  11. Gentry III, Clyde, No Holds Barred: Evolution, Archon Publishing, 2001, 1st ed., ISBN 0-9711479-0-6, pages 24–29.
  12. Gentry III, Clyde, No Holds Barred: Evolution, Archon Publishing, 2001, 1st ed., ISBN 0-9711479-0-6, page 41
  13. Gentry III, Clyde, No Holds Barred: Evolution, Archon Publishing, 2001, 1st Edition, ISBN 0-9711479-0-6, page 29
  14. . Dostupné online.
  15. Newport, John Paul, "Blood Sport", Details, March 1995, pages 70–72.
  16. Willoughby, David P., The Super Athletes, A.S. Barnes & Co., Inc., 1970, ISBN 0-498-06651-7, page 380.
  17. Gentry, Clyde, No Holds Barred: Ultimate Fighting and the Martial Arts Revolution, (Milo Books: Preston, 2005), p.73
  18. . Dostupné online.
  19. . Dostupné online.
  20. [s.l.] : [s.n.]. ISBN 978-0-9912756-4-9.
  21. . Dostupné online.
  22. FLEGENHEIMER, Matt. No Resolution for Mixed Martial Arts. The New York Times, June 26, 2011. Dostupné online [cit. 2011-12-31].
  23. PLOTZ, David. Fight Clubbed. Slate.com, November 7, 1999. Dostupné online [cit. 2007-03-21].
  24. Gentry III, Clyde, No Holds Barred: Ultimate Fighting and the Martial Arts Revolution, Milo Books, 2003, Paperback Edition, ISBN 1-903854-30-X, pages 106, 123
  25. UFC History [online]. November 20, 2007, [cit. 2008-01-20]. Dostupné online.
  26. . Dostupné online.
  27. Trembow, Ivan.
  28. . Dostupné online.
  29. . Dostupné online.
  30. STUPP, Dann. Chuck Liddell on "The Best Damn Sports Show" Tonight. MMAjunkie.com, May 18, 2007. Dostupné online [cit. 2010-09-23].
  31. DOYLE, Dave. UFC 40: Signs of life – UFC – Yahoo! Sports [online]. September 9, 2010. Dostupné online.
  32. . Dostupné online.
  33. . Dostupné online.
  34. . Dostupné online.
  35. . Dostupné online.
  36. . Dostupné online.


Chyba citácie Značky <ref> pre skupinu „note“ sú prítomné, ale nebola nájdená zodpovedajúca značka <references group="note"/>