Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska je súpisom významných prvkov a praktík nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Zápis do reprezentatívneho zoznamu predstavuje ocenenie týchto mimoriadnych prvkov a praktík, ktoré sú uznávané spoločnosťami, komunitami a jednotlivcami a existujú v súlade s univerzálne prijatými princípmi ľudských práv, rovnosti, podpory a vzájomnej úcty medzi kultúrnymi spoločenstvami. Prvky jestvujú v súlade s prostredím a historickým ukotvením spoločenstiev a poskytujú im pocit kontinuity a identity. Zároveň podporujú kultúrnu rozmanitosť a tvorivosť.

Vytváranie Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska predstavuje základný stupeň tvorby Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. (Iba tie prvky, ktoré sú v ňom zapísané, sa môžu uchádzať o zápis do Zoznamu nehmotného svetového dedičstva ľudstva UNESCO)[1]

Zoznam[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti obsahuje tieto prvky:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Prvky zapísané v Reprezentatívnom zozname NKD Slovenska - Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru. Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru. Dostupné online [cit. 2018-02-20].