Ruženín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ruženín

Ruženín je je ružová, ružovočervená, jemnoružová priesvitná alebo priehľadná drahokamová odroda kremeňa. Patrí medzi jeho fanerokryštalické (jasnokryštalické) odrody.

Len veľmi zriedkavo tvorí kryštály, oveľa častejšie sa vyskytuje v podobe celistvých agregátov. Ak sa kryštály predsa len nájdu (jediné známe sa našli v Brazílii), zriedkakedy presiahnu dĺžku 1 cm. Po prvýkrát boli kryštály ruženínu nájdené v roku 1959 pri Pedra Azul a Governador Valaders v Minas Gerais v Brazílii.[1]

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Ružové sfarbenie spôsobuje prímes titánu, jeho mliečny vzhľad možno pripísať ihličkovými uzavreninami rutilu. Je veľmi obľúbený pre svoju ružovú farbu. Brúsi sa do kabošonov. Vhodne vybrúsené ruženíny majú asterizmus – obraz hviezdice, aj keď je menej výrazný ako asterizmus iných drahokamov, napríklad zafírov. Len občas sa ruženín fazetuje. Už od staroveku sú známe ozdobné predmety z ruženínu. V súčasnosti sa používa ako „liečivé kryštály“[2]. Ruženín tiež bledne na svetle.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Najkvalitnejšia surovina pochádza z Madagaskaru (Ambositra) a z Brazílie. Jej bloky sú často desiatky kilogramov ťažké. Ďalšie náleziská sú v Namíbii, Keni, Mozambiku, vo Švédsku, Škótsku, Španielsku, USA (Kalifornia, Maine) a na území bývalého Sovietskeho zväzu. Ruženín sa našiel aj na Morave v pegmatitoch Dolných Borov pri Písku.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. R. Ďuďa, D. Slivka: Minerály Slovenska
  2. R. L. Bonewiz, M. Konzultanti, R. E. Carruthers, 2007. Kamene a drahokamy. Bratislava: Slovart

Ďalšie zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ruženín