Régis Debray

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Régis Debray
francúzsky spisovateľ a novinár
francúzsky spisovateľ a novinár
Narodenie2. september 1940 (83 rokov)
Paríž, Francúzsko
Odkazy
Webstránkaregisdebray.com
CommonsSpolupracuj na Commons Régis Debray

Jules Régis Debray (* 2. september 1940, Paríž, Francúzsko) je francúzsky spisovateľ, novinár, ľavicovo orientovaný filozof a politický aktivista. Je známy aj tým, že sa v 60. rokoch spolu s Che Guevarom podieľal na partizánskej vojne v Bolívii, kvôli čomu tam bol niekoľko rokov väznený.

Narodil sa v r. 1940 v Paríži, študoval na prestížnej univerzite École Normale Supérieure a v r. 1965 získal titul profesora filozofie. Krátko na to odišiel na Kubu, kde sa stal profesorom na Havanskej univerzite. Bol blízkym priateľom Fidela Castra a Ernesta Guevaru. V rokoch 19661967 sa spolu s Che Guevarom zúčastnil príprav partizánskej vojny v Bolívii, no 20. apríla 1967 ho chytila bolívijská armáda. Debray bol mučený a kvôli tomu pravdepodobne prezradil viacero informácii, ktoré neskôr napomohli k Che Guevarovmu zadržaniu. Debraya 17. novembra 1967 odsúdila bolívijská vojenská junta na 30 rokov väzenia, čo však viedlo k rozsiahlej medzinárodnej kampani za jeho prepustenie (vedenej napr. Jean-Paul Sartreom, André Malrauxom či pápežom Pavlom VI.). V decembri 1970 ho novozvolený bolívijský prezident Juan José Torres amnestoval. Po prepustení strávil Debray nejaký čas v Čile, odkiaľ sa do Francúzska vrátil po Pinochetovom prevrate v r. 1973. Neskôr sa venoval hlavne publikačnej činnosti, sociologickému výskumu a politickému aktivizmu.

V rokoch 19811985 pracoval pre prezidenta François Mitterranda ako poradca pre zahraničné záležitosti, neskôr do polovice 90. rokov zastával viacero funkcii v rôznych vládnych inštitúciách.

Od r. 1999 pôsobí ako profesor sociológie na Univerzite Jeana Moulina v Lyone, pokračuje v publikačnej činnosti a sociálno-politickom aktivizme. Je ženatý so známou venezuelskou antropologičkou Elisabeth Burgos-Debrayovou.

Debray napísal niekoľko desiatok kníh a esejí, vo viacerých sa zaoberá Che Guevarom a jeho partizánskymi aktivitami v Južnej Amerike (v slovenčine a češtine vyšli Horí sneh (1980) a Revoluce v Revoluci (1970)), v mnohých ďalších zas robí analýzy spoločenských a politických problémov. Je jedným zo zakladateľov a hlavných predstaviteľov sociologického výskumného smeru, tzv. mediológie.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]