Savencia Fromage & Dairy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Závod v Liptovskom Mikuláši

Savencia Fromage & Dairy, a. s. (Savencia F&D), predtým Bongrain je potravinárska spoločnosť, výrobca potravín, syrov a mliekarenských produktov. Na českom a slovenskom trhu, kde pôsobí od roku 1993, je výrobcom syrov pod značkami Lučina, Apetito, Král sýrů, Liptov, Pribináček, Sedlčanský či Bambino. Firma je súčasťou medzinárodnej potravinárskej rodinnej Skupiny Savencia s centrálou vo Francúzsku. V celosvetovom rebríčku sa Skupina radí k najväčším spracovateľom mlieka, s počtom zamestnancov okolo 24 000 a svoje výrobky predáva v 120 krajinách. V Česku vlastní spoločnosť so sídlom v Prahe, závody v Hesove pri meste Přibyslav a závod Hodonín, na Slovensku mliekareň v Liptovskom Mikuláši.

História medzinárodnej Skupiny Savencia[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1956 bol na francúzsky trh uvedený unikátny syr v modrom obale, oválneho tvaru a niesol názov Caprice des Dieux, teda „Rozmar bohov“. Kolískou tohto dodnes predávaného syra bola malá rodinná syráreň v mestečku Illoud, na východe Francúzska a jeho tvorcom bol Jean-Noël Bongrain. V tom istom roku založil rodinný podnik pod názvom Bongrain.[1]

V 60. rokoch Bongrain expanduje na trhy v Nemecku, Belgicku, Švajčiarsku, Taliansku a Španielsku, kde firma zakladá svoju prvú výrobu mimo svojej domovskej krajiny, Francúzska. V tom čase uvádza firma na trh značky Tartare či Arias. V 70. rokoch sa ďalšie výrobky a syrové špeciality expandujúceho biznisu stali už pevnou súčasťou ponuky supermarketov a obchodných reťazcov po celej Európe. S uvedením značiek St Moret, Chamois d’Or, Chavroux, Géramont a neskôr v 90. rokoch tiež St Agur, Fol Epi, Vieux Pané či P’tit Louis, pokračovala Skupina naďalej v rozširovaní svojho portfólia syrových špecialít aj vstupom na nové zámorské trhy ako USA či Brazília.

V 90. rokoch rozšírila Skupina Bongrain svoje aktivity aj do regiónu strednej Európy, okrem iného, aj v rámci už samostatného Česka i Slovenska. Formou akvizícií sa Skupina rozrástla o lokálne produkty takisto v Poľsku, Maďarsku, na Ukrajine, v Srbsku či v Rusku.

V roku 2015 mení Skupina názov na Savencia Fromage & Dairy.

Savencia Fromage & Dairy v Česku a na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

V 90. rokoch 20. storočia získala vtedajšia Skupina Bongrain v Česku postupne niekoľko významných mliekarenských závodov. V roku 1993 vlastnícky vstúpila do podniku Pribina Přibyslav, kde sa okrem iného vyrábali aj populárne značky Pribináček a Král sýrů. Nasledovala akvizícia Povltavských mlékáren Sedlčany a značiek Lučina či Sedlčanský.[2] V roku 1999 získal Bongrain spoločnosť TPK Hodonín, ktorá od roku 1973 vyrába tavené syry Apetito.

Krátko nato Skupina vstúpila aj do Liptovskej mliekarne v Liptovskom Mikuláši na Slovensku. Vďaka tomu spoločnosť získala v oboch krajinách postavenie lídra na trhu značkových syrov a mliečnych detských dezertov.

V roku 2015 mení spoločnosť globálne názov na Savencia Fromage & Dairy. Zmena sa týkala i dcérskych firiem v Česku, pričom na základe zlúčenia všetkých závodov došlo u nich v roku 2016 ku vzniku akciovej spoločnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s., a na Slovensku sa firma premenovala na Savencia Fromage & Dairy SK, a.s.

Spoločenská zodpovednosť[upraviť | upraviť zdroj]

Program OXYGEN[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina Savencia sa na globálnej úrovni zaviazala k udržateľnému, etickému a solidárnemu podnikaniu, s cieľom prinášať potešenie zo skvelého jedla a zároveň rozvíjať zodpovedné aktivity prostredníctvom svojho kľúčového programu OXYGEN. Medzi hlavné body programu patrí rozvoj udržateľného poľnohospodárstva, podpora záväzku solidarity, starostlivosť o pohodu zamestnancov a znižovanie dopadu činnosti spoločnosti na životné prostredie.

Lokálna mliečna zóna[upraviť | upraviť zdroj]

Do iniciatívy OXYGEN sa Savencia F&D v Česku zapojila projektom Lokálna mliečna zóna.[3] Cieľom je optimalizovať zdroje čerstvého mlieka pre najväčší závod v Hesove. Výber jednotlivých dodávateľov prebieha tak, aby boli čo najbližšie k samotnému závodu. V jeho okolí tak vznikla zóna čerstvého mlieka lokálneho pôvodu.

Top Employer[upraviť | upraviť zdroj]

V Česku a na Slovensku získala Savencia F&D opakovane certifikát medzinárodného inštitútu o excelentnom prístupe k zamestnancom - TOP EMPLOYER.[4] Na medzinárodnej úrovni je Skupina Savencia držiteľom ocenenia TOP EMPLOYER Europe.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. History | Savencia [online]. www.savencia.com, [cit. 2022-01-19]. Dostupné online.
  2. Historie - Savencia F&D [online]. [Cit. 2022-01-19]. Dostupné online.
  3. Společenská odpovědnost | Savencia Fromage & Dairy [online]. [Cit. 2022-01-19]. Dostupné online.
  4. OUPIC, Miroslav. Savencia Fromage & Dairy v Česku i na Slovensku potvrdila pozici jednoho z nejlepších zaměstnavatelů [online]. 2021-02-03, [cit. 2022-01-19]. Dostupné online. (po česky)