Sedlický potok (prítok Sopotnice)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sedlický potok
potok
Zdrojnica Šarišská vrchovina
Ústie Sopotnica
Dĺžka 4,7 km
Povodie Hornád
Rád toku VI.
Hydrologické poradie 4-32-01-015
Číslo recipienta 4-32-01-1860
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Sedlický potok je potok v dolnom Šariši, v juhozápadnej časti okresu Prešov.[1] Je to ľavostranný prítok Sopotnice, meria 4,7 km a je tokom VI. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Preteká Šarišskou vrchovinou[2], jej časťou Sedlická brázda, pramení východne od kóty 586,8 m a južne od obce Kvačany, v nadmorskej výške približne 540 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie sprvu na východ, vytvára oblúk prehnutý na sever, následne sa stáča na juhovýchod a preteká lokalitou Panský dol. Tu priberá dva krátke prítoky, najprv sprava, potom zľava z JV svahu Zadného dolu (554,1 m n. m.) a ďalej priberá ľavostranný prítok z oblasti Fabenovej hory. Na strednom toku preteká intravilánom obce Sedlice, pričom z ľavej strany priberá Viselec, prechodne tečie na juh, podteká hlavnú cestu Bzenov - Klenov a sprava priberá prítok pritekajúci od západu. Následne pokračuje opäť na juhovýchod a pod obcou sa definitívne stáča severojužným smerom. Preteká ešte okrajom Čierna hora, kde sa zarezáva do podcelku Sopotnické vrchy.

Ústie[upraviť | upraviť zdroj]

JJV od centra Sedlíc ústi v nadmorskej výške cca 403 m n. m. do Sopotnice.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2024-01-13]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2024-01-13]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2024-01-13]. Dostupné online.