Slovenský bigbít

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Desaťdielny cyklus Slovenský bigbít je podľa autorov výpoveďou o životných postojoch a pocitoch generácie, ktorú inšpirovali veľké idoly vznikajúcej bítovej hudby či ich predchodcovia: Chuck Berry, Little Richard, Elvis Presley, The Shadows,The Beatles, The Rolling Stones a ďalší.

Tvorcovia Dušan Rapoš (produkcia a réžia filmu), Ľuboš Jurík (kniha a scenár filmu) a Jozef Šuhajda (kniha a scenár filmu) sa snažili zhromaždiť čo najviac dobových svedectiev, výpovedí, názorov, príhod a historiek bývalých bigbiťákov žijúcich dnes nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. O tejto slobodnej neslobodnej ére porozpráva najslávnejší manažér bratislavských bigbiťákov Peter Tuchscher, svoje zážitky a spomienky pridajú Peter Lipa, Ľubo Belák, Miro Žbirka, Pavol Hammel, Braňo Hronec, Janko Lehotský, Jožo Barina, Jano Baláž, Laco Lučenič, Vasko Velčický, Stano Herko, Marián Varga, Kamil Peteraj. Obohatia ich aj výpovede kolegov z Česka: Petra Jandu, Viktora Sodomu (The Matadors), Radima Hladíka a Jiřího Černého.

Záver cyklu, tvorí záznam koncertu z PKO Legendy '60, na ktorom sa po vyše štyridsiatich rokoch stretli bývalí bigbiťáci a znovu oživili hity tejto éry.

oficiálna stránka Archivované 2007-07-09 na Wayback Machine