Dušan Rapoš

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dušan Rapoš
slovenský režisér, scenárista a hudobný skladateľ
Narodenie20. jún 1953 (70 rokov)
Moravany, ČSR
Alma materUniverzita Komenského
Vysoká škola múzických umení
Odkazy
Webstránkawww.suigeneris.sk

Dušan Rapoš (* 20. jún 1953, Moravany) je slovenský režisér, scenárista a hudobný skladateľ. Umelecký pseudonym Sui Generis (svojho druhu) alebo SG.[1] Je manželom herečky Evy Vejmělkovej, synom slovenského publicistu Vladimíra Rapoša a vnukom európskeho architekta a staviteľa Miloša Rapoša.

Vyštudoval katedru žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1975) a filmovú réžiu na bratislavskej VŠMU (1982). Počas štúdií pracoval ako novinár a redaktor v rozhlase (Dobré ráno). Od roku 1982 pracoval v spravodajskom filme a venoval sa tvorbe týždenníkov. Okrem práce vo filme sa venuje divadelnej tvorbe, skladaniu hudby (napr. balet Deti Titanicu) a textárstvu. V roku 1992 založil produkčnú spoločnosť Welcome Film. Podieľal sa na výrobe seriálu „Slovenský bigbít“.

Z prvého manželstva má dcéry Katarínu a Dušanu. S Evou Vejmělkovou má dve dcéry, Taru a Ritu. Žije v Havířove.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

2008 – Krištáľové krídlo v kategórii publicistika a literatúra spoločne s Ľubošom Juríkom a Jozefom Šuhajdom za obsiahlu knihu Slovenský bigbít, ktorej súčasťou sú 3 DVD s 1O-dielnym televíznym seriálom, sa stala jednou z najúspešnejších kníh roku 2008. Na viac ako 400 stranách sú zachytené plodné šesťdesiate roky cez rockovú a beatovú hudbu, ale aj cez názory, ideály a nádeje vtedajšej mladej generácie. Kniha je aj dokumentom o desaťročí, ktoré patrilo medzi najvzrušujúcejšie obdobie minulého storočia.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dušan Rapoš - Osobné predstavenie sa [online]. [Cit. 2010-02-04]. Dostupné online. Archivované 2010-02-10 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]