Juraj Kukura

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Juraj Kukura
Narodenie 15. marec 1947 (77 rokov)
Prešov, Slovensko
Povolanieherec
DetiPhilipp Kukura

Juraj Kukura (* 15. marec 1947, Prešov) je slovenský herec.

Po ukončení stavebnej priemyslovky v Bratislave vyštudoval herectvo na VŠMU (1973). Začínal v Divadle na Korze, neskôr na Novej scéne (19711976). V rokoch 1976 – 1984 pôsobil v Činohre SND v Bratislave, až kým neodišiel do Nemecka. Zo začiatku účinkoval v mníchovskom divadle Kammerspiele, neskôr v Bazileji, Bonne a od roku 1985 v Schauspielhause v Hamburgu, kde dodnes žije. V roku 2002 sa stal riaditeľom bratislavského Divadla Aréna. Je ženatý a má jedného syna.

V Nemecku patrí k obľúbeným divadelným a televíznym hercom. Hral v niekoľkých dieloch seriálu Miesto činu, v seriáloch Via Mala, Hotel Raj Helicops, Kobra 11

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Za postavu Martina v Koze bol ocenený cenou Dosky 2004 za najlepší mužský herecký výkon. Za hlavnú rolu v inscenácii pražského Činoherného klubu Bratři Karamazovi získal prestížnu cenu Divadelních novin za najlepší herecký výkon sezóny 2014/2015, ktorá sa udeľuje v rámci všetkých divadelných žánrov. Za postavu Fjodora Karamazova bol nominovaný na výročnú Cenu Thálie českej Hereckej asociácie a na Cenu divadelnej kritiky 2015, udeľovanej renomovaným českým časopisom Svět a divadlo. Roku 2017 prevzal z rúk českého prezidenta Miloša Zemana štátne vyznamenanie, medailu Za zásluhy.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Dabing[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Juraj Kukura

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]