Milan Ondrík

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Milan Ondrík
Narodenie 3. máj 1980 (43 rokov)
Liesek, ČSSR
Roky pôsobenia2009 – súčasnosť

Milan Ondrík (* 3. máj 1980, Liesek[1] ) je slovenský herec a rezbár.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Odmalička uvažoval, že bude futbalistom. Po starom otcovi zdedil výtvarný talent a venoval sa rezbárstvu. Študoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave v ročníku Petra Mankoveckého a Zuzany Kronerovej.

Pôsobí v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Vďaka svojmu hereckému výkonu zapôsobil a zaujal aj slovinského režiséra Diega de Brea, keď hľadal predstaviteľa Coriolana pre rovnomennú hru Williama Shakespeara v Slovenskom národnom divadle.

Počas svojej hereckej kariéry si zahral všetko od ruskej klasiky cez slovenské diela po súčasnú svetovú drámu, ako napríklad Mŕtve duše, Statky-zmätky, Koniec hry a Portia Coughlan. Väčšiu popularitu však získal vďaka účinkovaniu v známom slovenskom seriáli Panelák, kde stvárnil postavu Nora.

V súčasnosti účinkuje v inscenáciách ako Testosterón, Všetko za národ či Adam Šangala.

Žije v Nitre so svojou partnerkou a herečkou Zuzanou Moravcovou, s ktorou má tri deti.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2016 získal cenu Slnko v sieti za Najlepší mužský herecký výkon vo filme Eva Nová a v roku 2019 cenu IFF v Karlových Varoch za najlepší mužský herecký výkon v dráme Nech je svetlo.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TASR. Milan Ondrík má 40: V prvom rade sa učím byť lepším človekom, než hercom. Pravda (Bratislava: OUR MEDIA SR), 2020-05-03. Dostupné online [cit. 2023-07-06]. ISSN 1336-197X.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]