Somit

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Somity)
Somity ľudského embrya (veľkosť embrya – 2,11 mm)

Somit alebo prvosegment je segment pôvodne paraaxiálnej mezodermy na oboch stranách chorda dorsalis, ktorý je základom stavcov a medzistavcových platničiek chrbtice.

Somity sa začínajú vytvárať postupne koncom 3. týždňa vnútromaternicového vývoja (u človeka), smerom od hlavového konca embrya distálne (nadol). Koncom 5. týždňa vývoja má embryo 42 - 44 párov somitov: 4 záhlavné (okcipitálne) 8 krčných, 12 hrudných, 5 bedrových, 5 krížových a 8-10 kostrčných. V ďalších fázach vývoja posledných 5 - 7 kostrčných somitov zaniká, rovnako i prvý okcipitálny.

Každý somit sa postupne rozdelí na tri časti:

Okrem toho dochádza k rozdeleniu sklerotómu na hornú a dolnú časť - tie sa vyvíjajú tak, že výsledkom je posun vznikajúceho stavca o pol pôvodného segmentu. Vďaka tomu sa myotóm a z neho vznikajúce svaly upínajú na dva susediace stavce a umožňujú tak ich vzájomný pohyb. U niektorých rýb vzniká posun splynutím hornej a dolnej časti susediacich sklerotómov; u ostatných stavovcov sa horná polovica sklerotómu zväčšuje a mení na stavcové telo, pričom zatlačuje a posúva dolnú časť vyššieho sklerotómu - tá sa mení na medzistavcovú platničku. Výsledkom je rovnako posun o pol segmentu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Somit