Stanislao Cannizzaro

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stanislao Cannizzaro
taliansky chemik
Stanislao Cannizzaro
Narodenie13. júl 1826
Palermo, Sicília
Úmrtie10. máj 1910 (83 rokov)
Rím, Taliansko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Stanislao Cannizzaro

Stanislao Cannizzaro (* 13. júl 1826, Palermo, Taliansko – † 10. máj 1910, Rím) bol taliansky chemik, známy hlavne objavom disproporcionačnej reakcie aromatických aldehydov v zásaditom prostredí, ktorá bola po ňom aj pomenovaná ako cannizzarova reakcia.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Palerme na Sicílii. V roku 1841 začal študovať medicínu, no po krátkom čase sa presunul k chémii. V rokoch 18461847 bol asistentom Raffaele Piriu, profesora chémie v Pise a neskôr v Turíne.

Počas revolučných rokov 1848 bol dôstojníkom delostrelectva v Messine, po porážke povstalcov ušiel do Francúzska, najskôr do Marseille, v októbri 1849 prišiel do Paríža. Tu začal znovu pracovať v laboratóriu Michela Chevreula, v roku 1851 syntetizoval kyanamid z amoniaku a kyanchloridu v éterickom prostredí. V rovnakom roku mu bolo ponúknuté miesto profesora fyzikálnej chémie v Alessandrii, kde objavil, že aromatické aldehydy sa v alkoholickom roztoku hydroxidu draselného rozkladajú na príslušnú kyselinu a alkohol. Táto reakcia dostala pomenovanie po ňom ako cannizzarova reakcia.

V roku 1855 sa stal profesorom chémie na univerzite v Janove, neskôr v Pise, Neapole a nakoniec v rodnom Palerme. Tam strávil viacero rokov štúdiom aromatických zlúčenín a amínov až napokon mu bolo ponúknuté v roku 1871 miesto vedúceho oddelenia chémie na univerzite v Ríme, čo prijal. V rovnakom roku sa stal aj členom talianskeho senátu.

Okrem prác v organickej chémii sa venoval aj fyzikálnej chémii, kde v publikácii z 1858 (Sunto di un corso di Filosofia chimica) rozpracoval teórie Amadea Avogadra ohľadom vzťahu medzi atómovými hmotnosťami prvkov a molekulovými hmotnosťami ich zlúčenín. Za túto publikáciu mu bola v roku 1891 Kráľovskou spoločnosťou udelená Copleyova medaila.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Stanislao Cannizzaro na anglickej Wikipédii.