Sublime

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sublime
Základné informácie
Pôvod USA Long Beach, Kalifornia, USA
Žáner(-re) Ska punk, alternatívny rock, alternatívny hip-hop, reggae rock, hardcore punk (začiatky)
Pôsobenie 1988-1996
Vydavateľstvá MCA, Skunk
Súvisiace články Long Beach Dub Allstars, Long Beach Shortbus, Perro Bravo, Eyes Adrift, Volcano, Juice Bros., Hogan’s Heros, Sloppy Seconds, Gwen Stefani, Bad Brains, Del Mar, Phil & the Blanx
Bývalí členovia
Bradley Nowell
Eric Wilson
Bud Gaugh

Sublime bola americká ska punková/alternatívna rocková skupina z Long Beach v Kalifornii, ktorá vznikla v roku 1988.[1] Jej členmi boli Bradley Nowell (vokály a gitara), Eric Wilson (basová gitara) a Bud Gaugh (bicie). Lou Dog, Nowellov dalmatínec, bol maskotom skupiny. V roku 1996 zomrel na predávkovanie heroínom.

Skupina počas svojej existencie vydala tri štúdiové albumy, jeden koncertný album, päť kompilácií, tri EP a jeden box set. Prvá dva albumy skupiny 0oz. to Freedom (1992) a Robbin’ the Hood (1994) neboli veľmi populárne, ale ich tretí rovnomenný album, ktorý bol vydaný dva mesiace po smrti Nowella, sa stal komerčne úspešným. Z albumu bol vydaný jediný hit „What I Got“, ktorý obsadil 1. miesto v americkom rebríčku Alternative Songs. Do roku 2009 predala skupina viac ako 17 miliónov albumov po celom svete,[2] z čoho 10 miliónov len v USA.

Hudobný štýl a vplyvy[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina Sublime je jednou z najpopulárnejších skupín tretej vlny ska, charakterizovaná ako ska punk.[3]

Skupina Sublime bola ovplyvnená hip-hopovou a rapovou scénou miest New York a Los Angeles 80. a 90. rokov, a interpretmi ako N.W.A. a Eazym-E (ktorý zomrel 14 mesiacov pred Nowellom), Beastie Boys, Just-Ice, Public Enemy a Flavor Flav, KRS-One, Doug E. Fresh, Too $hort, Mobb Deep a takisto aj Steady B a Geto Boys.[4] Skupina Sublime tiež poukázala na ovplyvnenie populárnymi kalifornskými skupinami ako Grateful Dead, The Doors, Red Hot Chili Peppers, britskou skupinou The Beatles a tiež švédskou popovou skupinou ABBA. Takisto ich tvorbu vo veľkej miere ovplyvnil losangelský skladateľ Frank Zappa.[4]

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavní[upraviť | upraviť zdroj]

Dodatoční[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia skupiny Sublime
Štúdiové albumy

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Sublime: How did the members meet and become sublime?, hogans heroes, roots of creation [online]. En.allexperts.com, [cit. 2010-06-24]. Dostupné online. Archivované 2011-07-07 z originálu.
  2. MONTGOMERY, James. Mtv.com, [cit. 2010-06-24]. Dostupné online.
  3. Joel Selvin. Selvin, Joel, ''San Francisco Chronicle'', "A brief history of ska" Sunday, March 23, 2008 [online]. Sfgate.com, [cit. 2011-10-15]. Dostupné online.
  4. a b sublime STP [online]. sublime STP, [cit. 2010-06-24]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sublime (band) na anglickej Wikipédii.