Süleyman II.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Süleyman II.
سليمان ثانى
20. sultán Osmanskej ríše
Süleyman II.
Süleyman II., erb
Süleyman II., podpis (z wikidata)
Panovanie
DynastiaOsmanská dynastia
Panovanie8. november 1687 – 22. jún 1691
PredchodcaMehmed IV.
NástupcaAhmed II.
Biografické údaje
Narodenie15. apríl 1642
Konštantínopol, Osmanská ríša
Úmrtie23. jún 1691 (49 rokov)
Konštantínopol, Osmanská ríša
Rodina
Manželka
Hatice Kadın
Behzad Kadın
İvaz Kadın
Süğlün Kadın
Şehsuvar Kadın
Zeyneb Kadın
OtecIbrahim I.
MatkaAşub Sultán
Odkazy
Spolupracuj na CommonsSüleyman II.
(multimediálne súbory na commons)

Süleyman II. (iné prepisy: Sülejman II., Sulejman II., Sulejmán II.; arab. Sulajmán II.; (15. apríl 164223. jún 1691) bol sultán Osmanskej ríše medzi rokmi 16871691.

Pôvod a detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Süleyman II. bol mladší brat sultána Mehmeda IV. Narodil sa a vyrastal v paláci Topkapi. Ako mladší brat Mehmeda IV. strávil detstvo pod dohľadom bratových vojakov, pretože ako brat panujúceho sultána predstavoval pre nedotknuteľnosť jeho vladárskej autority nebezpečenstvo možného uplatnenia nároku podieľať sa na moci, okrem toho mladého princa mohli využiť na dvore medzi sebou o moc bojujúci dvorania pri presadzovaní svojich záujmov.[1] Jeho matka bola Saliha Dilaşub Sultan, pôvodom zo Srbska.

Vláda[upraviť | upraviť zdroj]

Hneď po jeho nástupe na trón vypukla medzi Osmanmi a Habsburgovcami vojna. Prvé stretnutie sa skončilo katastrofálnou porážkou v tzv. druhej bitke pri Moháči (1687). Roku 1688 Süleyman II. navrhol vzájomné spojenectvo vládcovi Mogulskej ríše Aurangzébovi namierené proti Rakúšanom, indický vládca bol však zaneprázdnený domácimi nepokojmi.[2]

Süleyman II., neschopný vládnuť sám v komplikovanej situácii a pod čoraz väčším tlakom zo strany Janičiarov, prenechal čoskoro správu nad ríšou svojmu veľkovezírovi Köprülü Fazıl Mustafovi Pashovi. Pod jeho vedením Osmani zastavili postup rakúskych vojsk do Srbska a potlačili protivládne povstanie v Bulharsku. Vojenské úspechy ríše sa však skončili smrťou veľkovezíra počas bitky pri Slankamene (1691).

Süleyman II. zomrel v tom istom roku vo svojom paláci v Edirne bezdetný a tak sa ďalším sultánom stal jeho mladší brat Ahmed II.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. . Dostupné online.
  2. Mughal-Ottoman relations: a study of political & diplomatic relations ... - Naimur Rahman Farooqi - Google Boeken [online]. Books.google.com, [cit. 2013-06-30]. Dostupné online.


Süleyman II.
Narodenie: 15. apríl 1642 Úmrtie: 22. jún 1691
Vladárske tituly
Predchodca
Mehmed IV.
Sultán Osmanskej ríše
8. november 168722. jún 1691
Nástupca
Ahmed II.
Predchodca
Mehmed IV.
Kalif Osmanského kalifátu
8. november 168722. jún 1691
Nástupca
Ahmed II.