Taste of Brass

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Taste of Brass
Taste of Brass v SND
Taste of Brass v SND
Základné informácie
Pôvod Slovensko
Žáner(-re) Easy Listening

Power Brass

Pôsobenie 2014 - súčasnosť
Vydavateľstvá P.S.Publisher, Pavlik Records
Súvisiace články James Last
Webstránka http://tasteofbrass.com/

Taste of Brass je slovenský orchester interpretujúci hudbu 60. a 70. rokov minulého storočia. Orchester funguje ako samostatné koncertné teleso, ktoré sa vyznačuje výhradne živým prevedením skladieb vo vlastných aranžmánoch. Nadväzuje tak na tradíciu orchestrov, ako Tanečný orchester československého rozhlasu, či James Last Orchestra. Taste of Brass funguje od roku 2014, v roku 2015 nahral debutový album "Taste of Brass" s výberom prevažne inštrumentálnej hudby z filmov, či seriálov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Orchester vznikol koncom roka 2014, tvorili ho prevažne študenti Konzervatória v Bratislave. Orchester vznikol vo svojom pôvodnom 8 člennom obsadení najmä kvôli potrebe oživiť hudbu 60. a 70. rokov minulého storočia v kompletne živom prevedení. Orchester Taste of Brass koncertne debutoval v roku 2015. Neskôr svoje obsadenie rozšíril až na 15 členov, čo reflektovalo narastajúce interpretačné požiadavky vo vzťahu k náročnejším aranžmánom. Po pozitívnej odozve sa dostala do pozornosti orchestra požiadavka po debutovom albume. Ten bol produkovaný počas roka 2015, jeho uvedenie prebehlo v spolupráci s RTVS. Koncom roka 2016 Taste of Brass účinkoval ako sprievodný orchester živého prenosu RTVS Hodina deťom, kde doprevádzal interpretov ako HEX, Sima Martausová, či Lucia Lužinská. V roku 2017 sa orchester venoval výhradne koncertnej činnosti, v roku 2018 začal s produkciou nového albumu "Taste of Brass Vol.2". Ten bol 30. novembra 2018 odprezentovaný koncertom spojeným s nahrávkou vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Od roku 2019 orchester pravidelne sprevádzal podujatie "Kantiléna Karola Duchoňa", ktorý sa koná v jeho rodnej Galante.

V roku 2023 Taste of Brass vystúpil na rakúskom festivale Woodstock der Blasmusik, ktorý navštívilo 80.000 divákov.

Umelecké zameranie[upraviť | upraviť zdroj]

Orchester Taste of Brass vo svojej tvorbe pripomína odkaz veľkých tanečných orchestrov, ako Tanečný orchester československého rozhlasu, James Last Orchestra, Herba Alperta & Tijuana Brass a iných. Taste of Brass sa celkovo prezentuje menej náročným žánrom hudby, ktorý bol v 60. rokoch nazývaný ako easy listening. Orchester okrem vlastnej tvorby interpretuje najmä vlastné aranžmány svetovo populárnych skladieb, či slovenské piesne známe zo súťaže Bratislavská lýra. Taste of Brass sa tiež venuje interpretácii filmovej hudby, skladieb zo seriálov a piesní známych z televíznej obrazovky. V roku 2018 začal Taste of Brass spolupracovať s popredným slovenským skladateľom a aranžérom Pavlom Zelenayom, ktorý pre orchester upravil svoju skladbu Učiteľ samby. Po odprezentovaní albumu "Taste of Brass Vol.2" s orchestrom nadviazal spoluprácu aj známy slovenský skladateľ Ali Brezovský. V súčasnosti sa orchester prezentuje skladbami, ktoré pochádzajú čisto z pera československých autorov a snaží sa o renesanciu veľkých orchestrálnych foriem v populárnej hudbe.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • "Taste of Brass" - 2015
  • "Taste of Brass vol.2" - 2018

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]