Taylor Wang

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Taylor Gun-Jin Wang)
Taylor Gun-Jin Wang
Astronaut NASA
Taylor Wang
Št. príslušnosťČína/USA
Narodenie16. jún 1940 (83 rokov)
Šanghaj, Čína
Predchádzajúce zamestnanievedec
Čas vo vesmíre7 dní 8 minút
MisieSTS-51-B
Znaky misií

Taylor Gun-Jin Wang (* 16. jún 1940, Šanghaj, Čína) je americký vedec a astronaut čínskej národnosti, ktorý v lete roku 1985 zúčastnil sedemdňového letu v raketopláne Challenger.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Rodina sa odsťahovala v roku 1952 na Taiwan, kde tiež vyštudoval. Potom sa odsťahoval do Hongkongu a odtiaľ odišiel študoval do Kalifornie. Na tamojšej univerzite získal v rokoch 1968-1971 dva doktoráty v odboroch fyziky. V USA už zostal a roku 1975 získal americké občianstvo. Oženil sa, má dvoch synov.

Po absolvovaní výcviku astronautov v Houstone a letu v raketopláne (mal necelých 45 rokov) sa venoval výučbe na univerzite Vanderbild v Nashville, štátu Tennessee. Je autorom 22 patentov a približne 200 vedeckých statí v odbornej tlači.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Bol na palube raketoplánu Challenger štartujúceho zo základne na Myse Canaveral na Floride spolu s ďalšími šiestimi astronautmi. Išlo o misiu označenú neskôr v COSPAR ako 1985-034A. Na palube sebou viezli aj laboratórium Spacelab 3, dve družice Nusat a GLOMR a klietky s pokusnými zvieratami. Veliteľom raketoplánu bol Robert Overmyer, okrem dr. Taylora Wanga na poste špecialistu pre užitočné zaťaženie, leteli aj Frederick Gregory, William Thornton, Norman Thagard, Don Lind a Lodewijk van den Berg. Vedecký program sa vcelku podarilo splniť, len u niektorých prístrojov sa objavili neopraviteľné poruchy a vypustiť sa nepodarilo družicu GLOMR. Pristáli na základni a kozmodróme Edwards v Kalifornii.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Taylor Wang na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]