Temná energia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skrytá energia môže byť aj všeobecne akákoľvek energia, ktorá je skrytá.
Kozmológia
Vesmír · Veľký tresk · Vek vesmíru · Chronológia vesmíru








z  d  u

Temná energia[1] (menej vhodné názvy: skrytá energia, tmavá energia) je zatiaľ (nie je exaktne zistená jej podstata) definovaná ako energia, ktorá je zodpovedná za dnešné zrýchľovanie rozpínania sa vesmíru.[1] Toto zrýchľovanie bolo objavené pri meraní červeného posunu v spektrách vzdialených supernov. V roku 2011 bola za objav udelená Nobelova cena pre trojicu fyzikov Saul Perlmutter, Adam Riess a Brian Schmidt.

Jedným z kandidátov na zdroj temnej energie bola energia vákua. Problémom je, že jej hodnota, nameraná pri mikroskopických experimentoch a vypočítaná z kvantovej teórie poľa, je o 120 rádov väčšia, ako je potrebné pre vysvetlenie prejavov temnej energie nameraných z veľkorozmerných experimentov. Podstata temnej energie je teda zatiaľ neznáma.

Výskum[upraviť | upraviť zdroj]

Temná energia môže byť zodpovedná za neočakávané výsledky z experimentu XENON1T v Taliansku. Experiment mal pôvodne detegovať temnú hmotu. Častice tmavej energie detegovali zo silných magnetických polí Slnka (tachoklína). Výsledky však vyžadujú ešte ďalšie potvrdenie.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Súpis termínov z astronómie. Kultúra slova (Bratislava: Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV a Matica Slovenská), 2014, roč. 48, čís. 2, s. 91. Dostupné online [cit. 2017-07-07]. ISSN 0023-5202.
  2. Phys. Rev. D 104, 063023 (2021) - Direct detection of dark energy: The XENON1T excess and future prospects [online]. journals.aps.org, 2021-09-15, [cit. 2021-09-28]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]