Teroristické útoky v Paríži v novembri 2015

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Teroristické útoky v Paríži v novembri 2015 boli sériou teroristických útokov, ku ktorým došlo večer 13. novembra 2015 v Paríži medzi 21. a 1. hodinou rannou nasledujúceho dňa, začínajúc 21:16 stredoeurópskeho času. Celkom došlo k šiestim útokom strelnými zbraňami a trom samovražedným bombovým útokom, ktoré prebehli v 1., 10. a 11. parížskom obvode.[1] Konečný počet obetí nebol zatiaľ oficiálne oznámený, útoky si vyžiadali 130 obetí.[2][3] (129 hneď po útoku, jedna ďalšia osoba zomrela o niekoľko dní neskôr na následky zranení). Zomrelo taktiež 7 teroristov.

Útoky[upraviť | upraviť zdroj]

V priebehu zjavne koordinovaných akcií došlo postupne k viacerým útokom. Útočníci na viacerých miestach spustili do nič netušiacich civilistov paľbu z útočných pušiek, došlo tiež k viacerým samovražedným bombovým útokom. Na jednom mieste útočníci obsadili koncertnú sálu a návštevníkov koncertu držali ako rukojemníkov.

Rue Bichat a Rue Alibert[upraviť | upraviť zdroj]

Rue Bichat, neďaleko miesta útokov

Útoky začali približne v 21:20 SEČ streľbou na Rue Bichat a Rue Alibert v 10. mestskom obvode. Teroristi tu strieľali do ľudí pred kaviarňou Le Carillon. Potom prešli Rue Bichat a zaútočili na kambodžskú reštauráciu La Petit Cambodge. V reštaurácii zomrelo až 11 ľudí. Útočníci zrejme utiekli v automobile či automobiloch, svedkovia hovorili o belgickej poznávacej značke.

Rue de la Fontaine-au-Roi[upraviť | upraviť zdroj]

K ďalšej streľbe došlo na Rue de la Fontaine-au-Roi. Tu muž s útočnou puškou strieľal do hostí na terase talianskej reštaurácie La Casa Nostra. Zomrelo tu 5 ľudí a ďalších 8 bolo zranených.

Útoky pri štadióne Stade de France[upraviť | upraviť zdroj]

Štadión Stade de France

Pri futbalovom štadióne Stade de France zazneli počas priateľského stretnutia Nemecka a Francúzska postupne tri explózie (21:17, 21:30 a 21:53 SEČ). Išlo zrejme o samovražedných atentátnikov.[4] Pri explózii zomrelo najmenej 5 ľudí.[5]

V čase útokov bol na štadióne prítomný aj vtedajší francúzsky prezident François Hollande, ktorého bezpečnostné zložky okamžite evakuovali. Hoci bolo výbuchy počuť i na ploche štadiónu, zápas nebol prerušený. Aby nevznikla panika, hráči a diváci neboli ani počas prestávky o útokoch informovaní a zápas sa dohral.[6] Celkovo 80 tisíc návštevníkov bolo po skončení zápasu z bezpečnostných dôvodov pozdržaných na štadióne a časť z nich bola odvedená políciou na trávnik, aby nedošlo k panike a ušľapaniu. Evakuácia prebiehala po menších skupinách. Členovia nemeckého tímu prespali na štadióne.

Rue de Charonne[upraviť | upraviť zdroj]

Dvaja útočníci strieľali okolo 21:50 SEČ na terase reštaurácie La Belle Équipe na Rue de Charonne v 11. mestskom obvode. Po streľbe utiekli v automobile. V reštaurácii zomrelo najmenej 18 ľudí.[7]

Masaker v koncertnej sále Bataclan[upraviť | upraviť zdroj]

Koncertná sála Bataclan

Najviac obetí si vyžiadal útok na koncertnú sálu Bataclan na Boulevarde Voltaire v centre mesta. Tam práve prebiehal koncert americkej rockovej skupiny Eagles of Death Metal za účasti asi 1 500 divákov.[4] Do budovy pred 22:00 SEČ prenikli štyria útočníci vyzbrojení útočnými puškami AK-47, ktorí zabili desiatky ľudí a ďalšie desiatky zobrali ako rukojemníkov. Okolo 00:15 SEČ, keď sa objavili správy, že teroristi začali popravovať rukojemníkov, začali francúzske bezpečnostné jednotky protizásah, pri ktorom boli teroristi zneškodnení. Traja z nich spáchali samovraždu, keď odpálili svoje samovražedné vesty, štvrtý bol zasiahnutý streľbou bezpečnostných jednotiek a jeho vesta tiež explodovala.[5][8] Pôvodné odhady francúzskej polície hovorili o 10 mŕtvych, neskôr bolo upresnené, že v hale zomrelo 87 ľudí. Členovia skupiny vyviazli nezranení.

Boulevard Voltaire[upraviť | upraviť zdroj]

Na Boulevard Voltaire neďaleko haly Bataclan sa odpálil samovražedný atentátnik.[5]

Súvisiace dianie[upraviť | upraviť zdroj]

Výnimočný stav (Etat d'Urgence) bol vyhlásený po útokoch na celom území Francúzska

Vtedajší francúzsky prezident Hollande v mimoriadnom prehlásení o polnoci z 13. na 14. novembra nariadil uzavrieť hranice a vyhlásiť výnimočný stav.[9] Uzavretých bolo taktiež niekoľko liniek parížskeho metra (3,5,8,9,11). Prerušená bola aj autobusová doprava v 9. a 10. mestskom obvode. Parížska policajná prefektúra požiadala obyvateľov mesta, aby nevychádzali z domu.[4] V 0:41 SEČ prezident François Hollande v prehlásení uviedol, že sa zídu ministri a bude vyhlásený stav ohrozenia. Niektoré miesta tak budú uzavreté. Medzi Parížom a zvyškom sveta bolo prerušené letecké spojenie.

Francúzsko musí byť silné. Teroristi nás chcú vystrašiť. Tvárou v tvár terorizmu musíme byť jednotní.
François Hollande[4]

Do akcie sa podľa televíznych záberov zapojila tiež armáda,[4] presnejšie 1 500 vojakov.

V nadchádzajúcich komunálnych voľbách sa Xavier Bertrand, Pierre de Saintignon a Marine Le Pen rozhodli prerušiť svoje kampane.[10]

Páchatelia[upraviť | upraviť zdroj]

V hodinách bezprostredne po útoku sa k akcii nikto neprihlásil. 14. novembra doobeda ale média uviedli, že organizácia Islamský štát na novo zverejnenom, ale nedátovanom, videu hrozí Francúzsku. Muž na zábere hovorí, že "pokiaľ budete pokračovať v bombardovaní, nebudete žiť v mieri. Dokonca sa budete báť ísť do obchodu" . Ďalej Islamský štát vyzval svojich stúpencov, ktorí nemôžu odcestovať na bojisko v Sýrii, aby robili útoky priamo na francúzskom území. Okolo 11. hodiny doobeda označil aj prezident Hollande za páchateľov organizáciu Islamský štát.[11]

Brandenburská brána v Berlíne osvetlená farbami francúzskej vlajky

Zahraničné reakcie[upraviť | upraviť zdroj]

Útoky okamžite odsúdil americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron, ktorý prisľúbil Francúzsku pomoc. Reagoval aj predseda európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Americké bezpečnostné zložky krátko po útokoch v Paríži sprísnili bezpečnosť verejných priestranstiev v New Yorku a vo Washingtone D.C.

O 1:05 bolo ohlásené podľa spravodajcu ČT Bohumila Vostala obnovenie kontrol na hraničných priechodoch Belgicka s Francúzskom a na belgických letiskách. Pred sídlom Európskej komisie vlali vlajky na pol žrde. 

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NOSSITER, Adam. Multiple Attacks Roil Paris; President Hollande Is Evacuated From Stadium [online]. The New York Times, 2015-11-13, [cit. 2015-11-14]. Dostupné online. (anglicky)
  2. Paris attacks: At least 149 killed in gunfire and blasts, French official says [online]. CNN, 2015-11-14, [cit. 2015-11-14]. Dostupné online. (anglicky)
  3. Paris attacks: Bataclan and other assaults leave many dead [online]. 2015-11-14, [cit. 2015-11-14]. Dostupné online. (anglicky)
  4. a b c d e jan. Bezprecedentní série útoků v Paříži: Nejméně 40 mrtvých i rukojmí [online]. ČT24, 2015-11-13, [cit. 2015-11-14]. Dostupné online.
  5. a b c RANDOLPH; VALMARY, Simon. Gunmen kill more than 120 in wave of attacks across Paris [online]. Yahoo! News, 2015-11-14, [cit. 2015-11-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Němečtí fotbalisté strávili na Stade de France noc, Paříž bude bez sportu
  7. MELANDER, Ingrid; PENNETIER, Marine. Islamic State claims Paris attacks that killed 127 [online]. Reuters, 2015-11-14, [cit. 2015-11-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. GUNTER, Joel; AILES, Emma. Paris Attack Updates [online]. BBC News, 2015-11-13, rev. 2015-11-14, [cit. 2015-11-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  9. Článek na portálu focus.de
  10. Článek na portálu France3
  11. V Paříži útočil Islámský stát. Nikdy nebudete žít v míru, hrozí ve videu [online]. idnes.cz, 2015-11-14, [cit. 2015-11-14]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Teroristické_útoky v Paříži v listopadu 2015 na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).