The Dandy Warhols

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
The Dandy Warhols

Základné informácie
Pôvod USA Portland, Oregon, USA
Žáner(-re) Alternatívny rock, rock, Post-punk revival, garage rock, indie rock
Pôsobenie 1994 - súčasnosť
Vydavateľstvá Tim/Kerr
Capitol
Beat the World Records
Webstránka http://dandywarhols.com
Členovia skupiny
Courtney Taylor-Taylor
Peter Holmström
Zia McCabe
Brent De Boer

The Dandy Warholsamerická rocková skupina založená v meste Portland (Oregon) v roku 1994. Skupinu založili frontman Courtney Taylor-Taylor, klávesáčka Zioa McCabe, gitarista Peter Holmström a bubeník Eric Hedford. Hedford neskôr, v roku 1998, odišiel a nahradil ho Courtneyho bratranec BrentoDe Boer. Názov skupiny je slovnou hračkou z mena amerického pop-maliara Andyho Warhola. Skupina je ovplyvnená najmä skupinami The Velvet Underground, The Beach Boys, Simon&Garfunkel, The Beatles, The Shadows a takisto formáciou The Rolling Stones. Frontman Courtney Taylor-Taylor opisuje začiatky skupiny ako partiu priateľov, ktorí "potrebovali piť hudbu."(1)

Raný úspech[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku skupina koncertovala v rôznych baroch po celom Portlande a vydala neskôr, v roku 1995, svoj prvý album - Dandys Rule OK? pod záštitou Tim/Kerr Records. Prvé úspechy The Dandy Warhols zaznamenali najprv v Európe po uvedení druhej nahrávky ...The Dandy Warhols Come Down (1997). Promočné video pre prvý singel "Not If You Were The Last Junkie on Earth" bol režírovaný módnym fotografom, Davidom LaChapellem, a získal zaslúženú slávu aj mimo Spojených štátov. Skupina známa svojou ostrosťou a zvukom, nadobudla slušné čísla v predajnosti naprieč Európou a Austráliou. Po vydaní nahrávky Thirteen Tales from Urban Bohemia, na ktorej boli piesne ako "Bohemian Like You" a "Godless" produkované Daveom Sardym (2000), skupina získala skalných fanúšikov cez univerzitné rádio ešte pred zožatím kritického úspechu a všeobecného uznania. Teto album dosiahol platinovú úroveň predajnosti nielen vo Veľkej Británii, ale aj v Grécku a v iných európskych štátoch. Úspech nenechal na seba dlho čakať ani na opačnom konci sveta - v Austrálii, kde takisto získali platinu za predajnosť. Tu mohla mať účasť na predajnosti aj intenzívna tour. V seriáli Judda Apatowa, Undeclared, bola použitá pieseň "Solid" ako úvodná. Ďalšia pieseň, "Bohemian Like You", sa použila vo filme Igby Goes Down, v animovanom filme Flushed Away, v jednej časti Buffy, premožiteľke upírov a bola pridaná aj do filmu Delirious. Táto pieseň bola použitá aj do reklamnej kampane pre spoločnosť Vodafone v Európe a Austrálii (2001). Skladba sa dá počuť aj v hre Dreamcast (PlayStation) a počítačovej hre Le Mans 24 Hours 1999.

Welcome to the Monkey House[upraviť | upraviť zdroj]

Tento album, vydaný v roku 2003, bol koprodukovaný Nickom Rhodesom zo skupiny Duran Duran a Brianom Coatesom z The Great Northwest. Názov platne skupina čerpala z rovnomennej zbierky poviedok Kurta Vonneguta. Nahrávka obsahuje skladby s prvkami 80s synth-rocku, ktoré sú pretransformované do tvrdších tónov zo začiatkov. Singel "We used to be friends" sa stal titulnou piesňou amerického seriálu Veronika Marsová (Veronica Mars) a austrálskeho seriálu My Restaurant Rules. Použil sa tiež v jednej epizóde seriálu O.C. (s01e12) a takisto v časti série Wonderfalls (S01e04). Piesen "I Am a Scientist" sa používa v britskom programe Brainiac: Science Abuse.

Odditorium alebo Warlords of Mars[upraviť | upraviť zdroj]

Odditorium alebo Warlords of Mars je album pomenovaný podľa štúdia, v ktorom sa nahrával - The Odditorium Studio. Vyšiel 13. septembra 2005. "Smoke It" bol prvý rádiosingel z tohto albumu. Doska sa často opisuje ako návrat k pôvodnej povahe kapely, vidiac to na synth-rocku na albume Welcome to the Monkey House proti viac gitarovému Thirteen Tales from Urban Bohemia.

...Earth to the Dandy Warhols[upraviť | upraviť zdroj]

Doska Earth to the Dandy Warhols bola ôsmou štúdiovou nahrávkou skupiny vydaná 19. mája 2008 elektronicky a až v auguste vyšla v hmotnej podobe. LP dvojalbum obsahuje cd-verziu aj plné znenie nahrávok.

Ďalší vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Zároveň s The Brian Jonestown Massacre (BJM), sa skupina The Dandy Warhols objavila v dokumente DiG! z roku 2004 . Tento film zobrazuje lásku, no zároveň i nenávisť medzi týmito skupinami, zvýrazňujúc interakciu frontmana BJM Antona Newcomba a Courtneyho Taylora. Natáčal sa počas siedmich rokov Ondim Timonerom a vyhral cenu Documetary Grand Jury Prize v roku 2004 na filmovom festivale v Sundance. Gitarista Peter Holmström pôsobí ako hosťujúci hudobník na EPčku The Dead Stars On Hollywood na albume Anthems for the Friendly-Fire Generation. V decembri 2006 sa pieseň "Have a Kick Ass Summer (Me and My Friends)" stala súčasťou balíčka piesní na stiahnutie pre videohru Dance Dance Revolution ULTRAMIX4 na Xbox. Niekoľko piesní kapely sa objavilo v prvej a tretej sérii seriálu O.C. a v americkej verzii Queer As Folk (Sleep) and (You Come In Burned) a taktiež v množstve filmov, ako napríklad 9 Songs. Na charitatívnom albume Perfect as Cats: A Tribute to the Cure skupina prehrala pieseň od kapely The Cure - "Primary". Album vyšiel pod taktovkou Manimal Vinyl Records 28.10.2008. Časť zo zisku bola určená pre Invisible Children Inc. Spolupracovali so skupinami ako The Bravery, The Kooks, Dinosaur Jr.'s J Mascis a Spoon.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Dandy Rule, OK? (1995)
...The Dandy Warhols Come Down (1997)
Thirteen Tales from Urban Bohemia (2000)
Welcome To The Monkey House (2003)
The Black Album (2004)
Come On Feel The Dandy Warhols (2004)
Odditorium or Warlords of Mars (2005)
...Earth to the Dandy Warhols... (2008)
The Dandy Warhols are Sound (2009)
The Capitol Years 1995-2007 (2010)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]