The Legend of Zelda (videohra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
The Legend of Zelda

Logo hry
Základné informácie
VydavateľNintendo
DistribútorSK: Triangle Group International (TGI)[1]
NávrhŠigeru Mijamoto
SériaThe Legend of Zelda
Dátum vydaniaJaponsko 1986
Slovensko 1993[2]
MódSingleplayer
PlatformaFamily Computer Disk System
Nintendo Entertainment System
Nintendo GameCube
Game Boy Advance

Pozri aj Videoherný portál

The Legend of Zelda je dobrodružná videohra od spoločnosti Nintendo, vydaná v roku 1986 pre Family Computer Disk System, neskôr aj na západnom trhu pre konzolu Nintendo Entertainment System. Jej dizajnérom bol Šigeru Mijamoto a je to prvá hra v The Legend of Zelda sérii.

Hra je dostupná aj na novších platformách: prostredníctvom Virtual Console služby, alebo portov vydaných pre konzoly Nintendo GameCube a Game Boy Advance.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

V malom kráľovstve Hyrule existuje silná magická sila zvaná Triforce. Tá je rozdelená na dve časti: jedna symbolizujúcu moc, druhá múdrosť. Jedného dňa bolo kráľovstvo napadnuté armádou diabolského Ganona, ktorý sa zmocnil Triforce sily a chce ovládnuť svet. Princezná Zelda rozdelila Triforce múdrosti na 8 častí, ktoré ukryla v labyrintoch skrytých po kráľovstve. Potom vyslala svoju vernú slúžku Impu, aby našla hrdinu schopného získať ich a poraziť Ganona. Hrdinu nájde v mladom chlapcovi menom Link, ktorý sa vydá na nebezpečnú výpravu naprieč celým kráľovstvom.

Hra[upraviť | upraviť zdroj]

Hráč začne hru bez konkrétnych inštrukcií a hneď od začiatku sa môže slobodne pohybovať po takmer celom svete. Ten je tvorený veľkým exteriérom (po anglicky Overworld) a menšími interiérovými lokáciami, ako sú jaskyne a labyrinty. Herná kamera nie je plynulá: na obrazovke je vždy fixne zobrazená jedna časť celkového sveta a keď sa hráč dostane na jej okraj, kamera sa pohne k ďalšej časti.

Hráčov život symbolizujú tri srdiečka, o ktoré prichádza každým zásahom nepriateľa. Srdiečka je možné obnoviť zdvihnutím srdiečok padlých nepriateľov, konzumáciou elixírov, alebo nájdením čarovných víl. Taktiež je možné zvýšiť ich maximálny počet.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Vývoj hry prebiehal súčasne s vývojom Super Mario Bros., ale keďže The Legend of Zelda bola určená pre periférne zariadenie Family Computer Disk System, tím sa rozhodol dokončiť Super Mario Bros. ako prvú.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Nintendo NES - zabava pro celou rodinu!. ABC, 1993, roč. 38, čís. 6.
  2. Nintendo NES - zabava pro celou rodinu!. ABC, 1993, roč. 38, čís. 6.
  3. The Legend of Zelda Developer Interview - NES Classic Edition [online]. Nintendo, [cit. 2019-12-08]. Dostupné online. (po anglicky)